Finlord Sněmovna financí

Které P2P investice mají nejvyšší potenciál?

20.6.2017

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
1705 Finlord výkonnost

P2P investice jsou mezi investory hodně populární. Nabízené výnosy jsou díky automatizaci a digitalizaci výrazně vyšší oproti běžným bankovním vkladům. Ovládání P2P platforem je velmi snadné a dostupnost informací se rychle zlepšuje. Jenom v Evropě existují stovky P2P sítí. V obrovské nabídce se může investor snadno ztratit, proto pravidelně publikujeme recenze a přehledy. Které platformy jsou pro české investory relativně nejzajímavější v nejbližších 12 měsících?

 

Přehled námi dosahovaných anualizovaných výnosností:

P2P výnosy

 

Mintos stále udává směr

 

Za dva roky P2P investování nám nejenom pro české investory vychází pro P2P investice pořád jako nejlepší platforma Mintos, kde dosahujeme průměrnou výnosnost kolem 12 % p.a.. Platforma dokázala zaujmout více než 27 000 jiných investorů z celé Evropy, přičemž měsíčně se přes platformu proinvestuje už více než 25 milionů EUR (přes 650 mil. Kč). Tento objem bez problémů zastíní ostatní platformy z rozvíjejících se zemí Evropy. Na úrocích už investoři vydělali více než 5 milionů EUR (125 mil. Kč). Průměrný investor má na platformě kolem 4 000 EUR (cca 100 tisíc Kč). V nabídce je momentálně více než 20 000 půjček od krátkodobých spotřebitelských až po dlouhodobé nemovitostní. Obrovskou výhodu je, že platforma Mintos je přeložena do češtiny a i podpora dokáže komunikovat v českém jazyce. Škoda, že nabídka úvěrů v korunách je relativně nižší. Funkci Autoinvest, která značně usnadňuje umísťování peněz a sekundární trh ani nemusíme zmiňovat, jelikož to jsou nutné funkce u každé P2P platformy, která chce úspěšně prorazit na trhu.

 

201706 statistiky Mintos

 

Pro nové investory má Mintos pořád v platnosti bonus 1 % z vkladu v prvních třech měsících, pokud použijí referal link (nám jako referující straně vyplatí Mintos také 1 %). Při zakládání účtu není nutné referal link použít, ale je škoda přijít o 1 %, když to platforma nabízí. Tato propagační akce pravděpodobně dlouho nepotrvá. Odhadujeme, že ji v horizontu několika měsíců platforma vypne. Od dosažení určitého počtu investorů lze totiž očekávat samovolné šíření povědomí o platformě na základě kladných zkušeností stávajících investorů.

 

Odkazy na naše další návody a recenze platformy Mintos:

https://finlord.cz/2016/09/platforma-mintos-krok-za-krokem/

https://finlord.cz/2017/05/rika-vyrocni-zprava-mintosu-za-2016/

https://finlord.cz/2017/03/mintos-kreditni-riziko-novych-nebankovek/

https://finlord.cz/2017/03/mintos-kreditni-riziko-ke-konci-2016/

https://finlord.cz/2016/08/platforma-mintos-dalsi-nebankovky/

 

P2P investice jsou o diverzifikaci

 

U každého nového investičního nástroje je nutná diverzifikace. Posílat všechny peníze určené na P2P investice jenom na jednu platformu (kupříkladu zmíněný Mintos) je pošetilost. Na druhé straně za každou cenu nemusíme hledat nové platformy. Jak jsme ukázali v recenzích, tak některé P2P sítě jsou už teď na pokraji krachu a je lepší se jim vyhnout.

 

Jako alternativa k Mintosu je zajímavá platforma Twino, nicméně v posledních měsících zavedla společnost několik novinek, které nejsou pro investory přívětivé. V důsledku toho se množí nespokojení investoři. My zatím na platformě stále investujeme, ale objem peněz zde nebudeme zvyšovat.

 

Čím dál více se nám zamlouvá platforma Estateguru, kde jsou všechny projekty zajištěné nemovitostmi. Manažerský tým provádí rozsáhlou kreditní analýzu nabízených projektů. Proto nebyl od počátku (od ledna 2015) zaznamenaný ani jeden případ nesplácení. Výnosy jsou v průměru na úrovni 11 % p.a.. Nevýhodou přísného výběru je relativně nižší objem nabízených projektů. Někdy není do čeho investovat i několik dní. Na platformě je momentálně 7000 investorů.

 

I Estateguru nabízí novým investorům odměnu, a to ve výši 0,5 % z vkladu při použití referal linku (0,5 % dá platforma i nám, jako referující straně).

 

Zbylé pobaltské platformy, které jsme recenzovali (Viventor, Swaper, Lenndy) mohou noví investoři klidně ignorovat. Nejsou zajímavé. Naposledy jsme analyzovali Viainvest. Z této platformy máme celkem pozitivní dojem, ale jejím problémem je staří teprve několik měsíců.

 

➤ Srovnejte si P2P platformy ZDE

 

P2P investice ve Velké Británii

 

Několik britských P2P platforem je otevřených i českým investorům. My máme peníze na Lendy-SavingStream, FundingSecure a Moneything. Všechny tři nabízí investorům podobné výnosy kolem 10 % p.a. a i zaměření především na úvěry zajištěné nemovitostmi je prakticky stejné. Ještě do konce loňského roku byla lídrem platforma Lendy, nicméně v posledních měsících zaznamenává určité problémy a odliv investorského kapitálu. Na druhé straně tento odliv způsobil nárůst nabídek půjček (na sekundárním trhu) pro investování.  Na Lendy se už profinancovali úvěry za 250 milionů liber (7,5 miliardy Kč), na FundingSecure přibližně polovina.

 

P2P investice v České republice

 

Díky obrovské mediální kampani je v ČR nejznámější platforma Zonky, která se pyšní profinancovaným objemem přes půl miliardy Kč a více než 11 tisíci investory. To vůbec není špatné. Mediální kampaň ale něco stojí. Obrovské náklady musí Zonky pokrýt plánovaným zvýšením poplatků, což sníží investiční výnosy. Škoda, atraktivita pro investory s novým ceníkem výrazně poklesne. Zbytek domácích P2P sítí spíše jenom přežívá s výjimkou platformy InvestAukce. Na ní už byly profinancovány faktury za téměř  640 milionů Kč (a to bez obrovské mediální kampaně), přičemž míra nesplacení problematických úvěrů je podle statistik ke konci března 2017 prakticky nulová (děkujeme čtenářům za upřesnění v komentářích).

 

Co čekat v nejbližších dvou letech

 

Stabilní platformy by neměly mít problém s přežitím.  Myslíme si, že digitalizace dokáže odbourat řadu neefektivních procesů ve finančnictví. Samozřejmě, P2P investice tvoří jenom část našeho celkového portfolia. Jádrem našeho portfolia jsou stále standardní investice, jako jsou akcie, ETF, deriváty nebo dluhopisy. Tyto instrumenty jsou už prověřené časem a lze u nich snadněji odhadnout, vývoj v případě ekonomické recese. Jak ukazujeme v pravidelných článcích, tak na akciových trzích lze dlouhodobě očekávat výnosy kolem 8 %.

 

Představený mix aktiv nám generuje velmi stabilní výnosy, jak mohou v přímém přenosu sledovat předplatitelé služby PORTFOLIO MANAŽER. Naše portfolio se zhodnotilo od počátku roku 2016 do konce května o 15,2 %. To vůbec není špatné vzhledem k tomu, že portfolio managementu věnujeme měsíčně 2 až 3 hodiny času. Zbytek času můžeme pak využít na připravování analýz a testů pro naše klienty a čtenáře.

 

Chcete další informace, jak dlouhodobě úspěšně investovat? Přihlaste se do našeho newsletteru a zdarma získáte tříměsíční seriál s našimi poznatky, návody a analýzami.

 

1705 Finlord výkonnost

 

20.6.2017

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Michal Sigmund napsal:

    Děkuji za článek. K investAukcím bych rád zmínil že dle jejich statistik (link zde https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiNzRjNWJiMmEtN2NjNC00ZGJmLTgyN2UtZmQzNzcwNzE4NjE4IiwidCI6ImRmNmI5ZGVlLWQ2YzMtNDAxNS04MjA1LTM2ZTNmODMzY2VmNiIsImMiOjF9) v roce 2016 poprvé došlo k vyplacení pojistného plnění (3mio CZK) a ztrátě vkladu (242k CZK).
    U českých platforem by mě zajímalo zda máte v plánu prozkoumat Bondster?

    admin napsal:

    I Vám děkujeme za upřesnění.

    Breta napsal:

    Dobrý den,
    dovolím si upřesnit… InvestAukce už za sebou nějaký ten „default“ mají a i přes pojištění investic na něm lze tratit. Viz jejich statistiky
    https://www.investaukce.cz/jak_to_funguje

    Případně, odkud máte informaci, že žádný default nebyl?

    admin napsal:

    Dobrý den, děkujeme za upřesnění.

    Tom napsal:

    V posledních dnech sleduji „run“ z britské Lendy. Nevíte, co se děje?

    admin napsal:

    Výrazně se zvýšil podíl úvěrů po splatnosti, což se mnohým investorům rozhodně nelíbí. My máme na Lendy taky hned několik výrazných zpoždění. Hodnocení Lendy na Trustpilot a zahraničních P2P fórech se značně zhoršilo. Na platformě máme stále máme peníze, ale pozorně sledujeme aktualizace k poskytnutým úvěrům a naši investici nezvyšujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB