Finlord Sněmovna financí

P2P Viainvest: krátkodobé úvěry s buybackem

19.6.2017

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
viainvest

P2P Viainvest je lotyšská úvěrová platforma. Tato platforma spadá pod nebankovní společnost VIA SMS Group, jež působí v Evropě. P2P platforma Viainvest umožňuje investovat do nezajištěných spotřebitelských úvěrů. Dle našich zkušeností jsou nabízené výnosy v rozmezí 8 až 12 % p.a., přičemž úvěry jsou krátkodobé a zajištěné buyback garancí.

 

Společnost VIA SMS Group byla založena v roce 2008. V současné době působí v pěti zemích a specializuje se na krátkodobé úvěry. Sídlo společnosti se nachází v lotyšské Rize.

 

Založení účtu na P2P Viainvest je snadné

 

Registrace na samotné platformě Viainvest spočívá v klasickém vyplnění jména, příjmení, email a pak přijde potvrzovací email na uvedenou adresu. V rámci registrace pak platforma požaduje kopii občanky a výpis z účtu. Peněžní prostředky se posílají standardně přes SEPA z účtu na účet, čili není potřeba se registrovat u žádné online instituce jako v případě platformy Lenndy, která spolupracuje s Payserou.

 

Statistiky P2P platformy Viainvest

 

V prvním čtvrtletí profinancovali investoři na platformě úvěry za 1 milion EUR. Platforma začala fungovat v prosinci 2016. Většina investorů přišla z německy mluvících zemí.

 

Podle původního plánu by zakladatelé chtěli v prvních 6 měsících profinancovat více než 5 milionů EUR. Oproti zavedeným platformám Mintos a Twino to je sice málo, ale na druhou stranu potenciál platforma má vzhledem k velmi silné mateřské společnosti.

 

Prostředí a charakteristiky P2P platformy Viainvest

 

Co se týče funkcionalit, tak P2P platforma Viainvest potěší investory svou jednoduchostí, na druhou stranu na platformě chybí český překlad. Čili anglicky nemluvícím investorům musí postačit googlovský překladač na Chrome.

 

Platforma nabízí pouze krátkodobé české, polské, španělské, lotyšské úvěry se splatností do 30 dnů a všechny jsou automaticky zajištěny buyback garancí. Díky buyback garanci se investoři nemusí moc zajímat o situaci dlužníka.

 

Díky této garanci a povaze krátkodobých úvěrů by se mohla platforma stát mezi investory celkem oblíbenou.

 

Na Viainvest se investuje v eurech, čili český investor by měl myslet na měnové zajištění. Minimální investice do jednoho úvěru je 10 EUR. Důležité je rovněž zmínit, že investoři žádné poplatky neplatí. Patrně i z důvodu krátkodobých úvěrů s buyback garancí na platformě není sekundární trh.  Investoři mají na platformě k dispozici také autoinvest. Čili nemusí vše zainvestovávat ručně.

 

Jak na zdanění na Viainvest?

 

Jelikož příjem na Viainvest podléhá srážkové dani, tak platforma nabízí investorům dvě cesty, jak daňovou povinnost splnit:

První cesta je, že srážkovou daň odvede přímo Viainvest podle daní v dané zemi. V ČR je srážková daň 15 %, ve Španělsku 19 %, v Polsku 20 % a v Lotyšsku 23 %.

 

Druhá cesta je, že se to nesrazí na platformě, ale investor si to daní sám. V tom případě musí ale dodat formulář k daňovému rezidenství, na základě kterého se uplatní smlouva o zamezení dvojího zdanění.

 

Podle nás je nejsnadnější řešení nastavit v autoinvestu jenom investice do českých půjček a nechat platformu, ať automaticky srazí daň 15 %.

 

Nevýhodou tohoto řešení je, že nabídka českých úvěrů je nízká. V současnosti (18. 6. 2017) jsou na platformě pouze polské úvěry. Pokud investorovi nevadí přijít na dani o větší procento, tak může do autoinvestu zahrnout všechny úvěry a nechat platformu, ať strhne daně. „Proti gustu žádný dišputát.“

viainvest

 

Závěrečné hodnocení P2P Viainvest

 

Platforma je velmi jednoduchá. Pokud se investor nezaměřuje čistě na české úvěry, tak na platformě najde značné množství investičních příležitostí. Samozřejmě, určitou nevýhodu spatřujeme ve vyšším zdanění u úvěrů, které nejsou české. Nicméně řešení pro tento problém existuje, jen musí investor na finanční úřad.

 

Na platformě Viainvest nechybí autoinvest. Určitě velkou výhodu spatřujeme v krátkodobých půjčkách, které mají buyback garanci. U buyback garancí je nutné si uvědomit, že pokud přijde krize, tak se investor nemusí žádné buyback garance dočkat. Závěrem je nutné dodat, že podobně jako u většiny nabídek na Mintosu, úvěry na Viainvest nejsou zajištěné nějakým majetkem.

 

Na druhou stranu za projektem stojí velká nebankovka VIA SMS Group, což může být určitá výhoda například oproti Swaperu. VIA SMS Group dle zveřejněných dat profinancovala v roce 2016 úvěry za 74 milionů EUR.

 

Nezapomeňte se připojit ke stovkám jiných investorů a přihlásit se do našeho newsletteru. Získáte další dlouhodobě prověřené investiční myšlenky, srovnání a analýzy.

19.6.2017

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Tom napsal:

    A není to tak, že se strhne daň v dané zemi (např. Španělsku) a pak by měl investor stejně zdanit příjem ještě v ČR?

    admin napsal:

    Nene, platí, že příjem by měl investor zdaňovat v zemi svého daňového rezidentství, nicméně to si musí sledovat sám. Na druhé straně různé investiční firmy musí daně odvádět i za investory. Proto to funguje tak, že v zahraničí může být uplatněna srážková daň a pak se v ČR dodaní nebo může investor požádat zahraničního správce daně o vrácení stržené daně. Viainvest a další P2P platformy to vyřešili tak, že dopředu vyžadují potvrzení o daňovém rezidentství. Pak je jednoznačné, jaký režim zdanění se použije. Zdanění investic (akcie, dluhopisy, půjčky) jsme se přesněji věnovali v návodu na daně tady:
    https://finlord.cz/2017/01/jak-na-zdaneni-vynosu-z-investic/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU