Finlord Sněmovna financí

PLATFORMA INVESTAUKCE JE VÝBORNÁ

28.7.2016

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
platforma investAukce objem

P2B platforma investAukce (nově Roger) funguje už 3 roky a je to velmi úspěšný projekt. Celkem profinancovala faktury v hodnotě přes 355 milionu korun, přičemž nezaznamenala ani jeden případ nesplácení. Nízké riziko pro investora má však svoji cenu. Průměrné dosahované výnosy se pohybují pod hranicí 3 % p.a., což může mnohé potenciální investory odradit. Platforma také zápasí s nedostatkem dlužníků. Jaké jsou další specifika platformy?

 

Update 5/9/2018: Objem profinancovaných faktur překonal 1,2 miliardy Kč, platforma zaznamenala několik měnších problémů se splácením. Průměrné výnosnsoti jsou pod 4 %. Aktuální statistiky jsou ZDE.

 

Přihlaste se do našeho newsletteru a získáte tříměsíční seriál o zodpovědném investování s našimi postupy, myšlenkami a analýzami.

 

Platforma investAukce minimalizuje rizika pro investory

 

InvestAukce spolu se sesterskou službou instantPlatba nabízí firmám faktoring faktur, což není žádná novinka. Faktoring dělá řada bank i nebankovních institucí. Tady se ale management firmy (Adam Šoukal a Tomáš Slobodník) zaměřil na specifický segment, kterým jsou faktury menších firem vůči velkým firmám (třeba Ahold, Alza, Zoot). Proč? Protože velké firmy jsou stabilnější a své závazky splácí. Kdyby platforma dělala faktoring všech faktur, tak by hrozilo, že malé firmy nesplatí faktury a skončí v insolvenci. Toto je první bezpečnostní bod. Druhým bezpečnostním bodem je profinancování jenom části faktury – typicky 75 % a třetím pilířem snižování rizika je pojištění pohledávky u společnosti Atradius. Díky uvedeným opatřením se platforma investAukce může hrdě chlubit nulovým počtem nesplacených pohledávek, což je charakteristika, s kterou se u jiných P2P, P2B platforem prakticky nesetkáme.

 

InvestAukce má jednoduché procesy

 

Založení účtu a následný investiční proces jsou snadné, což vnímáme jako plusový bod. Na osobním setkání se podepíše smlouva se zástupcem platformy. Investor získá přístup do platformy a pak může začít přihazovat na platformě. Nebo spíše odhazovat, protože v aukci vítězí ten investor, který nabídne nejnižší úrok. Ukázka aktuální aukce – jde o fakturu na dodávku biokrbů do Internet Mall za nominální hodnotu 78 809 Kč. Financuje se 59 100 Kč a momentálně je úrok 2,1 %. Můžeme tedy nabídnout 2,0 % a níže a čekat jestli nás někdo nepřekoná.

 

InvestAukce

 

Pokud investor aukci vyhraje, tak mu přijde e-mail s údaji o zaslání peněz a potvrzení o vlastnictví pohledávky. Samozřejmě, funguje systém sankcí. Kdo peníze nepošle, tak platí pokutu.

 

Splatnosti faktur jsou několik týdnů až měsíců. Konkrétně u nahoře uvedeného je splatnost 8. října 2016. Faktura může být splacená dříve, což je příjemné, protože peníze můžeme reinvestovat dříve.

 

Výnosy už nejsou to, co bývaly

 

Platforma investAukce stále propaguje výnosy 6-18 % ročně. To je nesmysl, který platil jenom v prvním roce fungování platformy. Teď už na ní investuje hodně investorů, což stlačilo výnosy výrazně dolů. U aukcí ukončených v červenci byl nejvyšší dosažený úrok 3,8 % (profinancovala se faktura na 4854 EUR) a většinou se úroky pohybovaly na úrovni 2,5 %.

 

Na platformě jsme investovali od května do prosince minulého roku. Zpočátku jsme dosahovali i 4 %, ale když se začali úroky tlačit pod 3 %, tak jsme se zaměřili na jiné P2P platformy.

 

InvestAukce minulost

 

Platforma potřebuje zejména nové faktury k profinancování

 

V červenci zatím investAukce profinancovali přibližně 60 faktur. Jeden člověk může být zainvestovaný maximálně do šesti faktur na jednou. Jinak řečeno, pokud by 10 investorů naplno využilo svoje možnosti, tak si mezi sebe rozdělí v červenci všechny nabídky. V srpnu by tuto možnost získalo dalších 10 a v září dalších 10 investorů. Faktury jsou většinou splacené v horizontu 2-3 měsíců, takže investoři, kteří umístili své prostředky teď v červenci, budou mít volné sloty na nákupy přibližně v říjnu a kolečko se uzavírá. Můžeme tedy říct, že méně než 50 investorů snadno ovládne celý trh s pohledávkami na portálu. Samozřejmě, pokud na to budou mít prostředky v objemu několik set tisíc korun. Nicméně, domácností s likvidním majetkem převyšujícím 0,5 milionu korun je v ČR hodně.

Proto se platforma momentálně více zajímá o možnosti získat nové firemní zákazníky přes portál instantPlatba. Pokud by tato možnost financování byla vhodná do Vaši firmy, tak se na to podívejte. Můžete pomoct sobě i nestranným investorům.

 

Naše hodnocení

 

Portál investAukce je výborný v tom, že se snaží minimalizovat rizika. Výnosy jsou už sice malé, ale pořád jsou zajímavější než úroky na spořících a terminovaných účtech v bankách. Platforma si bez problémů najde svoje investiční publikum. My už na portálu neinvestuje, což je ale důsledek našeho soukromého nastavení požadované výnosnosti a ochoty podstupovat riziko. Jak jsme už několikrát uvedli, tak my letos cílíme na výnos 10 %. To na portálu investAukce ani náhodou nedosáhneme.

28.7.2016

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Michal napsal:

    Rád bych zmínil jedno podstatné riziko se kterým se setkalo několik investorů (diskutováno na P2P fóru) a i já s ním mám zkušenost: Faktura kterou proti velkému a stabilnímu odběrateli vysoutěžíte je nakonec započtena vůči závazkům dodavatele (např. z důvodů bonusů či vrácení zboží). Tudíž v tuto chvíli již nedržíte pohledávku za Alzou / Albertem či ČEZem, ale vůči malému subjektu o kterém v podstatě nic nevíte. Předpokládám že ani pojištění by tuto situaci nezachránilo neboť je nastaveno na případný úpadek odběratele.

    Osobně mi vadí že platforma na toto možné riziko připadné investory nijak neupozorňuje – prezentuje se jako ,,velmi bezpečná“ protože faktury které profinancovává jsou za velkými bonitními klienty.

    admin napsal:

    Hezký den, děkujeme za důležité doplnění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER