Finlord Sněmovna financí

P2P SWAPER: EX-TWINO ZATÍM NENADCHNE

29.5.2017

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Swaper

Při našem hledání P2P platforem jsme narazili na nováčka. Lotyšská společnost Swaper vznikla teprve loni. I když ji vedou lidi, kteří dříve pracovali ve známé platformě Twino, tak v řadě stěžejních charakteristik platforma pokulhává. V čem jsou největší problémy a proč by se jí investoři raději měli vyhnout?

 

Vidíme úspěch, tak se odtrhneme

 

Prakticky celý management platformy Swaper pracoval dříve v platformě Twino. Z ní se skupina vyčlenila počátkem roku 2016 a založila společnost Wandoo Finance, do které patří i Swaper. Wandoo Finance se zaměřuje na poskytování nebankovních půjček v Gruzii, Polsku.

 

Údajů o finanční situaci Wandoo Finance je málo. Management nepublikuje statistiky o platformě. Z rejstříku alespoň víme, že společnost byla založena s kapitálem 2800 EUR (cca 75 tisíc CZK), což je skutečně nedostatečný objem. Se zavedenými platformami Mintos a Twino se to prakticky ani nedá srovnat. Kreditní riziko skupiny a tedy i platformy Swaper je momentálně obrovské. BuyBack garanci, kterou platforma nabízí, je nutné brát se značnou rezervou. V případě recese by se současný vlastní kapitál vypařil rychlostí blesku. Samozřejmě, pokud se firmě podaří přilákat externího venture investora, tak by se finanční pozice rapidně zlepšila.

 

Swaper má minimální nabídku půjček k investování

 

Swaper nabízí k proinvestování jenom půjčky, které poskytly propojené firmy ve skupině Wandoo Finance. To vytváří hned dva problémy. Prvním problémem je extrémně nízká nabídka, jelikož nebankovky ve skupině jsou zatím velmi malé. V důsledku toho je trh na platformě pořád prázdný. Zatím nejsou informace o tom, že by se nabídka měla výrazněji zlepšit buď vyšší aktivitou vlastních půjčovacích míst anebo zapojením externích nebankovek.

Swaper trh

 

Druhý, mnohem závažnější problém, je konflikt zájmů. V rámci skupiny může Wandoo Finance „kouzlit“ ve svém účetnictví a vymýšlet transakce, které nemají reálné opodstatnění. Riziko defraudace bychom rozhodně nepodceňovali, i když jsou klientské prostředky držené na separátních účtech.

 

Úroková výnosnost je momentálně u všech půjček 12 % p.a., přičemž splatnost je do 30 dní. Pokud jsou dlužníci 30 dní po splatnosti, tak se aktivuje BuyBack garance. Tyto podmínky jsou celkem atraktivní. Otázkou je, jestli to v konkurenčním boji se známými a zaběhnutými platformami Mintos a Twino bude stačit. Obáváme se, že ne.

 

Swaper je pro investory zdarma

 

Investoři na platformě neplatí žádné poplatky. Registrace je stejně snadná jako na jiných pobaltských P2P platformách. Investor vyplní formulář, pošle první vklad v EUR (my používáme SEPA platby z eurového účtu ve Fio bance) a může začít investovat. Minimální investice je 10 EUR. Před výběrem peněz ještě musí investor nahrát scan občanky (nebo pasu) a scan dokumentu s adresou uvedenou při registraci (třeba výpis z bankovního účtu).

 

Jak to u nových P2P platforem bývá zvykem, tak investor může použít funkci autoinvest, která automaticky investuje peníze dle zadaných parametrů. Taktéž je na platformě sekundární trh. Investor může své pozice kdykoliv zdarma odprodat. Prostředí platformy je intuitivní a lze se v něm rychle zorientovat.

 

Závěr: Swaper můžete ignorovat

 

Pro investory nemá teď Swaper velký přínos. Model je stejný, jako mají Mintos a Twino. Nabídka půjček k investování je zoufale nízká. O diverzifikaci bychom v tomto případě raději nemluvili. Pokud budou mít velké pobaltské platformy problémy, tak se s velkou pravděpodobností dostane do potíží i Swaper. My na platformě investujeme jenom minimum. Pokud se situace na platformě zlepší, budeme o tom informovat.

 

Přihlaste se do našeho newsletteru, a získáte další podrobné analýzy z oblasti finančních trhů a P2P.

29.5.2017

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?