Finlord Sněmovna financí

Srovnání poplatků brokerů 2024: akcie a ETF u XTB, IB, LYNX, Saxo, RM, eToro, Trading 212, Degiro, Fio a Patria

13.2.2024

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Srovnání poplatků u brokerů

Podívejte se na srovnání poplatků za obchodování akcií a ETF u brokerů, kteří jsou v ČR oblíbení: XTB (recenze ZDE), Interactive Brokers (bonus 1 %, recenze ZDE), LYNX Broker (bonus 50 USD a do konce února 2024 až 500 USD, recenze ZDE), Saxo Bank (recenze ZDE), eToro (recenze ZDE), RoboMarkets (recenze ZDE), Trading212, Degiro, Fio a Patria. Srovnání je zaměřené na akcie a ETF. V některém z dalších srovnání se podíváme i na jiné produkty, jako jsou CFDs, opce, futures či dluhopisy. Nedávno jsme se věnovali srovnání roboadvisory Portu a nízkonákladovým brokerů.

 

Nastavení poplatků u brokerů jsou skutečně variabilní. Někde se účtují dle kusu, jinde dle objemu. Zároveň brokeři využívají různé minimální nebo maximální poplatky. Pod tabulkami jsou i specifika jednotlivých brokerů, o kterých je dobré také vědět. Brokeři mohou mít některé další poplatky, nejčastěji za měnové konverze, vklady/výběry, neaktivitu, tržní data. Většinou se dá těmto poplatkům vyhnout nebo je minimalizovat, ale určitě je dobré podívat se do kompletních ceníků. Všichni zmínění brokeři jsou regulovaní, ale u nových nízkonákladových brokerů si investoři musí dát pozor na to, že instituce může být ve ztrátě, tudíž je rizikovější (příkladem je broker Trading212, který je dlouhodobě ve ztrátě).

 

Srovnání poplatků brokerů u akcií a ETF

 

Srovnání je pro modelovou americkou akcii v ceně 200 USD, americké ETF v ceně 100 USD, a evropský UCITS ETF fond v ceně 100 EUR. Srovnáváme investiční objem 1000, 10 000, 40 000 a 200 000 EUR nebo USD. I na tyto větší částky se mohou běžní investoři dostat, případně si částku postupně naakumulovat, viz náš článek o dlouhodobém investování ZDE.

 

Všechny výpočty jsou dle aktuálních zveřejněných ceníků nebo přímo vybrané údaje z platforem při zadávání dané transakce. Brokeři mohou mít u svých VIP klientů speciální individualizované ceníky.

 

Nejdříve se ještě podíváme na měnové konverze, což je druhý nejvýznamnější poplatek, se kterým se investoři u brokerů setkávají. Poplatek lze obejít externí směnou, pokud broker umožňuje vklady a vedení peněz v různých měnách.

 

Tabulka ukazuje srovnání poplatků v Kč za danou směnu. Při větších objem jsou jednoznačně nejvýhodnější Interactive Brokers, LYNX Broker a u objemu majetku nad 250 000 USD je díky 100 % klubové slevě nejvýhodnější eToro. Klubová sleva se počítá dle velikosti účtu, takže pokud investor splňuje Diamond úroveň a vybere si třeba jenom 1000 Kč, tak je poplatek za výběr a směnu také 0 Kč.

 

U malých objemů jsou celkem levné i Trading212, Degiro a Saxo Bank.

 

20240213 srovnání poplatků brokerů

 

Pro srovnání u Revolut lze v bezplatném účtu do objemu 25 000 Kč měsíčně směňovat zdarma. Následně je poplatek 1 % z objemu. Premium účet, který má neomezenou směnu měn bez poplatku, stojí 220 Kč měsíčně (2640 Kč ročně). RoklenFX: 25 000 Kč za poplatek 119 Kč, 250 000 Kč za poplatek 870 Kč, 1 mil. Kč za poplatek 3300 Kč.  6 mil. Kč za 18 500 Kč, tudíž nákladovost směny vychází cca od 0,3 % do 0,45%. Na trhu jsou i levnější směnárny.

 

U uvedených brokerů lze nastavit takový režim, aby se po odprodeji investice neměnily peníze do základní měny, ale zůstaly třeba v EUR. U eToro vždy nastává směna do USD, která je základní měnou, ale tato interní směna je bez poplatku.

 

U brokerů lze využívat kombinovaný režim vkladů a lze dle výhodnosti střídat externí směnu s interní směnou. To je už na samotných investorech, aby si našli režim, který jim nejvíce vyhovuje.

 

Srovnání poplatků za obchodování (komise je v měně investice, u Degiro vždy v EUR):

 

20240213 srovnání poplatků brokerů komise

 

Z uvedené tabulky srovnání poplatků vychází, že z hlediska komisí při obchodování akcií a ETF jsou nejlevnější eToro, Trading212 a u akcií také RoboMarkets. U eToro lze nakupovat americké akcie i evropské ETF bez poplatku, a to v jakémkoliv objemu. Pozor na to, že u eToro se dle klubových pravidel do velikosti účtu 25 000 EUR platí poplatek 5 USD při výběru peněz z účtu. Naše portfolio můžete sledovat ZDE.

 

Trading212 je nízkonákladový broker, který získává popularitu díky nízkým cenám, autoinvestu a přehlednému prostředí. Obchody realizuje přímo za burzovní ceny stejně jako zbylí brokeři. Z traderského hlediska je tedy jeho nabídka velmi lákavá. Kde je háček? Trading212 je nejztrátovější ze všech uvedených brokerů, dotuje klientské obchody a samozřejmě nákladný je i provoz obchodníka s cennými papíry. Kupříkladu v roce 2022 společnost vygenerovala ztrátu 14,2 milionu EUR a její vlastní kapitál se zmenšil na 13,9 milionu EUR. Snad má management Trading212 dobře promyšlený plán vývoje a doplňování kapitálu, aby broker neupadl do insolvence.

 

Trading212 broker finance

 

Pokud by jakýkoliv z uvedených brokerů zkrachoval, tak v procesu vypořádání klientského majetku ze segregovaných účtů by klienti dostali zpátky všechny akcie a ETF. Ale vypořádání není okamžité a trvá i několik měsíců. Investoři hledající klid by si raději měli vybrat velké zavedené instituce, a to i za cenu vyšších poplatků.

 

U akcií umožňuje obchodování bez poplatku v jakémkoliv objemu i broker RoboMarkets (recenze ZDE). Ale ETF nenabízí vůbec.

 

Bez poplatku do objemu 100 000 EUR měsíčně lze obchodovat akcie a ETF u XTB (recenze ZDE). Od tohoto limitu je ale nákladovost vyšší (0,2 % z objemu). U XTB si lze nastavit i službu Investiční plány.

 

Degiro má velmi nízké poplatky a kromě uvedených komisí ještě účtuje poplatky za připojení, a to nejvýše 0,25 % z celkové hodnoty portfolia (do maximální výše 2,50 €) ročně za každou burzu s výjimkou Burzy cenných papírů Praha. Poplatek u vybraných EU ETF (ETF Core Selection) je zmíněných 1 EUR za obchod. U jiných ETF je poplatek 3 EUR. U Degiro lze nakoupit jenom ty ETF, které mají KID přeložený do češtiny.

 

Interactive Brokers (bonus 1 %,recenze ZDE) nabízí nízké komise pro malé i velké objemy. Příznivé je, že u evropských ETF i akcií se uplatňuje limit komise 29 EUR za pokyn. Z uvedeného výčtu se jedná o suverénně největšího brokera z hlediska objemu klientského majetku. První výběr v měsíci je zdarma, pak se platí poplatek 1 EUR nebo 300 Kč. Broker umožňuje nastavit opakující se investice do ETF i akcií, v podstatě tedy umožňuje velmi jednoduchý autoinvest.

 

Velmi zajímavé je nastavení u Fio Banky, tradiční české instituce. Ta je relativně drahá při obchodování akcií a ETF v malých objemech. Ale při velkých objemech má u amerických akcií a ETF fix 9,95 USD, a to v jakémkoliv objemu.

 

Saxo Bank a LYNX Broker mezi sebou soutěží. Saxo (recenze ZDE) je lepší pro malé objemy. LYNX (bonus, recenze ZDE) pro velké, a to zejména u amerických akcií. Oba brokeři nabízí velmi široké produktové portfolio a lokalizovanou zákaznickou péči. Tu investoři využijí zejména při stresových situacích (zapomenuté přihlašovací údaje, problémy s obchodováním nějakého nástroje, vyřizování dědictví a podobně). Lokalizovaným službám všech zmíněných brokerů se budeme věnovat v jiném srovnání.

 

Patria je nejdražší u všech objemů. Tento tradiční český broker stále těží z minulosti, kde nebyla nabídka obchodníků s cennými papíry na českém trhu tak široká. Zároveň je Patria využívaná českými institucionálními investory. Pro velké investory využívá broker individualizované nabídky s mnohem příjemnějšími cenami.

 

Patria i Fio jsou orientované na české investory a jejich lokální nabídka při obchodování na BCPP a v RM-Systému je mnohem lepší než nabídka zbylých zmíněných brokerů. Zahraniční brokeři mají problémy třeba se správným zdaněním českých akcií, nebo neumožňují nakupovat dluhopisy na pražské burze. Zároveň Patria i Fio umožňují obchodování ETF s domicilem v USA (třeba SPY, QQQ a tisíce dalších). Dle jejich výkladu se americké ETF bez jazykového překladu nesmí v ČR pouze aktivně nabízet. Pokud si je investor sám vyhledá v platformě, tak je může zobchodovat.

 

Silná konkurence tlačí komise za obchodování finančních nástrojů dolů napříč celým trhem, což je přínosné pro všechny investory. Budování portfolia nebylo díky tomu nikdy snazší a levnější.

 

Při nulových nebo téměř nulových komisích už nemají brokeři kde ubírat, proto se snaží odlišovat dodatečnými službami. Interactive Brokers, LYNX Broker a Saxo Bank chtějí zaujmout rozsáhlou nabídkou instrumentů (kromě akcií/ETF nabízí také, dluhopisy, futures, opce, certifikáty, fondy, CFDs), velmi pokročilými obchodními platformami a dalšími benefity pro klienty. XTB, Trading212, Degiro RoboMarkets a eToro sází kromě nulových či minimálních komisí na jednoduchost a možnost snadno vytvářet dlouhodobá portfolia (viz kupříkladu služba Investiční plány od XTB nebo AutoInvest od Trading212). A čeští brokeři Fio a Patria sází na svoji komparativní výhodu při obchodování na lokálním trhu a možnost přímo obchodovat americká ETF (u Fio při velkých objemech velmi levně).

 

Kdo chce maximalizovat užitek, kteří mu brokeři nabízí, ten bude spolupracovat s více brokery a své objednávky směřovat dle výhodnosti k tomu brokerovi, který je pro konkrétní investiční záměr nejvýhodnější.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

13.2.2024

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU