Finlord Sněmovna financí

Jak investují Češi: nejlepší a nejhorší investice

24.1.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Investice

Podívejte se, jak investují Češi a co považují za nejlepší a nejhorší investice. I přes vysokou rozvodovost Češi považují manželství za nejlepší investici.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Nedávno zveřejnila Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT ČR) průzkum investičního chování Čechů. Výzkumu se zúčastnilo více než 1000 respondentů. Z průzkumu je patrné, že mnoho Čechů se stále bojí investovat, aby nepřišli o peníze. Jak je z grafů patrné, tak s pravidelným či jednorázovým investováním mají zkušenost nejčastěji muži, vysokoškoláci s příjmem nad 40 tisíc Kč měsíčně.

 

Jak investují Češi

Jak investují Češi Eva Mahdalová Finlord

 

Jak investují Češi: nejlepší a nejhorší investice

 

Češi považují za nejlepší investici nemovitost, následně rodinu a vzdělání. Investice jako akcie, zlato či podnikání nepovažují Češi za tolik výnosné aktivum.

 

Druhý graf ukazuje nejhorší investici Čechů. Vůbec za nejhorší investici Češi považují ojetý automobil. Na druhém místě jako nejhorší investice se umístila rodina a pak konzumní zboží.

 

Češi jednají velmi emotivně a impulsivně, pokud jde o nejlepší investici v podobě rodiny – manželství. Je to velmi paradoxní, neboť úroveň rozvodovosti je v ČR dlouhodobě vysoká. Jak ukazují data ČSÚ z roku 2021, tak rozvodovost činila téměř 40 %. Průměrná doba rozhodnutí manželů pro rozvod odpovídala 13,6 roku. Naopak akcie, které Češi nepovažují za tak výnosné, generují dlouhodobě vysoké zhodnocení majetku. A jak jsme si ukázali v řadě analýz, tak platí, že čím delší investiční horizont, tím stabilnější výnos, kdežto u manželství je to přesně obráceně, tedy čím delší horizont, tím se zvyšuje riziko rozvodu.

 

Jak investují Češi nejlepší investice

Jak investují Češi nejhorší investice

 

Z průzkumu vyplývá, že strach ze ztráty peněz patří k největším mentálním blokům Čechů, aby začali s investováním. K dalším faktorům strachu patřila hrozba, že se z investice vyklube podvod, neví kam investovat a nedostatek prostředků na investování. Přitom paradoxně s investováním lze začít od 500 Kč a jednoduše přes Portu nebo kupříkladu XTB.
Naopak nejvíce Čechy motivuje začít s investicemi z důvodu zajištění se na stáří, neboť nevěří, že stát se o ně postará.

 

Proč investovat Eva Mahdalová Finlord

 

Následující graf ukazuje, jaké mají Češi finanční a investiční produkty. Ačkoliv se Češi chtějí zajistit na stáří a nechtějí, aby jejich peníze ztrácely hodnotu, tak největší objem peněz, tedy téměř polovinu mají uloženou na účtu. Fondy, ať už podílové, kvalifikovaných investorů či ETF a akcie jsou v investičních preferencích Čechů paradoxně upozaďovány. Přitom právě vklady na spořících účtech dlouhodobě nepokrývají inflaci, a to ani přesto, že došlo k nedávnému nárůstu úroků na spořících účtech.

 

Do čeho investují Češi

 

Jak začít s investováním a tvorbou majetku jsme se věnovali v článku „Investování a tvorba majetku: proč, kdy a jak začít“.

 

Investoři mohou obchodovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: XTB (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

24.1.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?