Finlord Sněmovna financí

Recenze roboadvisory Portu.cz – zkušenosti po 2 letech

9.6.2020

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
roboadvisory Portu po dvou letech

Před dvěma lety začala fungovat roboadvisory investiční platforma Portu.cz zaměřená na ETF (burzovně obchodované fondy). Prakticky od počátku zde máme otevřený účet i my. Kam se platforma posunula? Jaké nové služby zavedla? Se kterými problémy si musela poradit? V následujícím textu navážeme na náš rozbor z roku 2018. Na ten by se měli podívat zejména začínající investoři, kteří nemají s platformou zkušenosti.

 

Noví investoři mají u Portu tři měsíce bez poplatku za správu, pokud se na platformu registrují přes tento odkaz.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Na roboadvisory Portu.cz přichází 1000 nových investorů měsíčně

 

K 4. 3. 2019 měla platforma 3 268 uživatelů.
K 4. 3. 2020 měla 10 360 uživatelů.
A k 3. 6. 2020 už měla 13 305 uživatelů.

 

V posledních měsících se tedy počet nových registrací zvedl na 1000 lidí měsíčně a tempo růstu se zvyšuje. V některých dnech platforma zpracovává i více než 1000 vkladů investorů. Celkový objem peněz ve správě neuvádí, ale management věří, že do konce letošního roku pokoří hranici 1 miliardy Kč.

 

Na roboadvisory Portu mají investoři k dispozici 10 portfolií, do kterých jsou zařazení dle vyplněného dotazníku. Následující tabulka ukazuje zastoupení jednotlivých portfolií dle investorů. Vzhledem ke konzervativnímu přístupu českých investorů je celkem překvapující, že ve třech nejdynamičtějších je 62 % klientů. Tady je patrná síla automaticky vyhodnocovaného investičního dotazníku (a to nám osobně přijde vyhodnocení dotazníku nastavené ještě celkem konzervativně). Když dotazníky ručně vyhodnocují finanční poradci, tak často „vyměknou“ a raději s investorem diskutují o méně dynamických produktech, jen aby s ním nemuseli řešit situace, když ceny akcií krátkodobě poklesnou.

 

Zvolená portfolia k 3.6.2020, zdroj: Portu.cz:

 

roboadvisory Portu portfolia

 

Roboadvisory Portu.cz bez problémů fungovalo i v kritickém období

 

Jelikož za platformou stojí jeden z největších středoevropských obchodníků s cennými papíry, tak už při vzniku v roce 2018 jsme neměli pochyby, že platforma bude fungovat. Přeci jen je společnost Wood & Company velmi zkušená a pracuje v ní řada profesionálů.

 

Letošní rok byl vzhledem k výprodejům na trzích zajímavý. Roboadvisory Portu.cz nakupuje do portfolií investorů ETF (burzovně obchodované fondy), takže pochopitelně se hodnoty investorských portfolií vyvíjely tak, jako se vyvíjely sledované finanční indexy.

 

Na tomto místě si dovolíme malé doporučení či možná i manažerskou kritiku vůči platformě. V březnu nastal spolu s výprodejem na trzích i prudký propad kurzu koruny vůči euru i dolaru. Portu automaticky zajišťuje měnový kurz na 100 % portfolia. Pokud sledujete naše články o měnovém zajištění nebo máte koupené školení, tak víte, že je nutné dodávat kolaterál na zajištění měnových forwardů/swapů. Portu má s protistranou uzavřenou taky takovou smlouvu, že musí skládat kolaterál. Poznámka na okraj: takto to má domluvené i řada podílových fondů, jen to podílníkům neukazují a tudíž tím nezatěžují jejich mysl.

 

Portu je transparentnější ohledně „vnitřností“ portfolia a trochu nešikovně ukazuje kolaterál na měnové deriváty jako hotovost. Vypůjčíme si obrázek jednoho diskutujícího na facebookové skupině investor na Portu.cz:

 

roboadvisory Portu portfolio 10

 

Co se stalo? Řadě diskutujících vadilo, že i když chtěli využít nízké ceny a doposlali trochu více peněz, tak se jim to zablokovalo do „hotovosti“ a nic se jim nezainvestovalo do ETF. Najednou se rozvířila diskuze naznačující podvody či chyby. Někdo dokonce navrhoval podání na ČNB. Ve skutečnosti byla většina příspěvků diskutujících nesprávně. To je holt riziko laických diskuzních fór na internetu. U méně zřejmých situací lidé mimo obor vůbec neví, o co jde a pak se topí ve spekulacích. Portu mohlo na tomto místě lépe komunikovat a více pro laiky rozebrat, jak jsou obecné procesy na finančních trzích nastavené. Případně stačilo diskutující jenom odkázat na procenta, viz uvedený obrázek. Když si sečteme zastoupení investic, tak dostaneme 54,36+26,23+10,82+7,12 = 98,53 %. V hotovosti tedy reálně bylo 1,47 %, ne 13,23%. Jinak 1,48 % je rozdíl mezi řádkem hotovostí a měnovým zajištěním, takže všechno hezky sedí. Pokud by si investoři dělali měnové zajištění sami, tak by měli úplně stejný proces.

 

Stačilo ukázat, že při oslabování koruny je korunová hodnota investice v EUR a USD vyšší, ale naopak hodnota měnového forwardu/swapu je záporná. Protistrana logicky požaduje další kolaterál, který se může doplnit buď odprodejem částí pozice nebo doposláním peněz. Udělejme si extrémní příklad. Máme investici v objemu 1000 EUR a je zajištěna za 25 Kč. Koruna oslabí na 30 Kč. Před oslabením je korunová hodnota 25 000 Kč, po oslabení je 30 000 Kč. Zisk je 5000 Kč. Ale zároveň hodnota zajištění je -5000 Kč. Pro pokrytí marže tedy lze odprodat jednu šestinu portfolia nebo těch 5000 Kč doposlat (25 000 + 5000 – 5000 = 25 000 Kč). Pořád je korunová hodnota portfolia 25 000 Kč. Měnovým zajištěním si jednoduše zafixujete daný kurz.

 

Také si někdo stěžoval, že i když několikanásobně navýšil měsíční vklad, tak se mu dokonce část portfolia odprodala. Ano, je to možné a bude se to stávat i v budoucnosti. Dokonce se to bude stávat tím častěji, čím více kapitálu budou mít investoři na platformě. Opět za tím nehledejme nějaké problémy a chyby, ale jednoduchou matematiku. Udělejme si příklad na portfolio o velikosti 1 mil. Kč a pravidelný vklad 4000 Kč měsíčně. Opět použijeme větší pohyb z 25 na 27 Kč za 1 EUR, který v březnu skutečně nastal. Požadavek na kolaterál stoupl o 3000 EUR (81 000 CZK). Je jasné, že pokud by člověk svůj pravidelný vklad i zdesetinásobil na 40 000 Kč, tak mu to nebude stačit na nový kolaterálový požadavek a část portfolia se mu automaticky odprodá.

 

Pak, až začne koruna posilovat, tak se začne snižovat (uvolňovat) kolaterálový požadavek a opět se kapitál zainvestuje. Vidíme, že když si situaci na třech odstavcích trochu rozebereme, tak to zas až tak složité není a řadě diskutujících to mohlo ušetřit bolehlav.

 

Roboadvisory Portu.cz je v postavení lídra trhu, takže musí vysvětlovat, vysvětlovat a zase vysvětlovat. Na platformě investují tisíce lidí, kteří nepracují ve finančnictví a je pochopitelné, že bez pomoci si některé procesy nedokážou sami vysvětlit. Řešením tedy je buď procesy zabalit do jednoho balíku (jak to dělají podílové fondy) anebo je srozumitelně popsat. A samozřejmě na straně investorů je řešením nesledovat vývoj tak často a nestresovat se kvůli každému pohybu portfolia.

 

Jak jsme uvedli, transparentnost roboadvisory investiční platformy Portu.cz je obrovská. Investoři vidí přesně, co mají nakoupené, kdy nastává rebalancování, výpisy jsou podrobné, doplňkové informace jsou dostatečné. Pokud ještě Portu doplní informace k některým procesům, viz výše, tak už si neumíme představit situaci, kterou by i laičtí investoři nebyli schopní pochopit.

 

Portu pro děti má atraktivní podmínky

 

Z nových produktů se podívejme na Portu pro děti a Portu Gallery. Portu pro děti funguje jako „standardní“ Portu se sníženým správcovským poplatkem 0,25 % p.a.. Pokud chce investor odkládat peníze na účet dětí, tak není moc o čem přemýšlet. Děti mají dlouhodobý investiční horizont a předpokládá se, že i po dovršení 18 let budou peníze také investovat (pak ale za poplatek 1 % ročně). Poplatek 0,25 % je zejména u dynamických aktiv to nejnižší, co lze na českém trhu investic do fondů najít. K 3. 6. 2020 bylo na roboadvisory Portu zaregistrovaných 593 dětí. Většina měla méně než 5 let a u 65 % bylo na rodiče jedno dítě. Tato statistika trochu ukazuje demografický vývoj v ČR, že mnoho rodičů (zejména těch pracovně vytížených) má jenom jednoho potomka.

 

Cílí Portu Gallery na správný segment investorů?

 

Myšlenka Portu Gallery ohledně investování do unikátních sběratelských předmětů není sama o sobě špatná. Vývoj cen sběratelských předmětů je jiný než vývoj cen finančních aktiv. Zároveň mají výhodu v tom, že jejich unikátnost jim už nikdy nikdo nevezme. Tím pádem by si skutečně lukrativní kousky měly udržovat svoji hodnotu. A s tím, jak bude stoupat počet multimilionářů a multimiliardářů, tak pořád bude stoupat objem kapitálu, který tyto unikátní kousky „nahání“.

 

Co se týče technického nastavení, tak na Portu Gallery se investuje pomocí certifikátů navázaných na dané aktivum. Všechny podmínky jsou podrobně rozepsány včetně odhadů na skladování, pojištění, přeceňování či externí poradenství. Technicko-administrativní nastavení je tedy na vysoké úrovni podobně jako celá roboadvisory investiční platforma Portu.cz.

 

Co nám vadí? U sběratelských předmětů je vysoká umělecká hodnota. Bohatí lidé si je pořizují proto, aby se na ně mohli koukat či aby si na ně mohli sáhnout nebo aby se mohli pochlubit rodině a kamarádům. Když se umění a sběratelské předměty promění na pouhý finanční instrument, tak se značně vytrácí kouzlo celého tohoto oboru.

 

Oceňování sběratelských věcí se podrobně nevěnujeme, takže nedokážeme posoudit, jestli je cena věcí prezentovaných na Portu Gallery přiměřená. Jak jsme ukázali i v některých našich analýzách (ZDE a ZDE), tak zejména u automobilů může být zhodnocení velmi vysoké. To potvrzují i indexy vývoje ceny srovnatelného aktiva, které lze na Portu Gallery najít. Je patrné, že někdy cena klesá i u unikátních věcí. Volatilitu cen způsobuje relativně nízký počet transakcí a sezónní faktory. Někdy se musí sbírky bankrotujícího multimilionáře vyprodávat za nízkou cenu. Jindy naopak ruský oligarcha vůbec neví, co s penězi a vyžene cenu do astronomických výšek.

 

Investoři, kteří mají o Portu Gallery zájem, by rozhodně měli podrobně prostudovat dokumenty a také se seznámit s investičním týmem. Úspěch či neúspěch investice je značně závislý na těchto interních faktorech.

 

Pozitivní zprávou je, že Portu připravuje showroom, kde budou trvale vystaveny a předváděny sběratelské předměty Portu Gallery. To určitě ocení řada investorů.

 

Závěr: roboadvisory Portu.cz se stává běžnou součástí portfolií retailových investorů

 

Management Portu už uvedl, že plánuje další rozvoj. Logickým krokem je nabídnutí služby na Slovensku, případně v dalších evropských zemích. Předpokládáme, že platforma přijde i s produktovými novinkami. Je pochopitelné, že zejména v prvním roce měli investoři mnoho otázek, jak bude platforma fungovat, jestli je bezpečná, jestli nehrozí ztráta peněz, atd. Dva bezproblémové roky ukazují, že z technického hlediska se jedná o velmi kvalitní roboadvisory investiční platformu. V horizontu několika let se roboadvisory Portu.cz stane dle našeho názoru českým investičním standardem pro retailové investory.

9.6.2020

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Michal napsal:

    Hezké shrnutí, velmi by se mi líbilo kdybyste se takto po několika letech vrátili k platformě Fundlift které jste v minulosti věnovali nespočet příspěvků.

    Bylo by to hodně smutné čtení, ale pro některé návštěvníky by mohlo být poučné!

    admin napsal:

    Dobrý den, některé projekty z platformy Fundlift se úspěšně splatily, jiné mají/měly problémy, což ale není vzhledem k startupovém charakteru řady z nich překvapující. U většiny projektů jsme byli kritičtí, což se některým podnikatelům nelíbilo. Rozhodně je velmi nemilé, že platforma Fundlift nekomunikuje a aktivně neposkytuje informace o zainvestovaných projektech. My nedokážeme nijak ovlivnit, jak tento obchodník s cennými papíry komunikuje či nekomunikuje.
    Na našem portálu se věnujeme dynamickým aktivům a sami investujeme, přičemž dodržujeme velmi širokou diverzifikaci. Bez toho by riziko portfolia bylo příliš vysoké. Zároveň dlouhodobě zdůrazňujeme, že nejvíce kapitálu investujeme do burzovně obchodovaných instrumentů. I z pohledu obsahu se jim nejvíce věnujeme.

    Jirka napsal:

    Ano, na Fundliftu jsem proinvestoval dost peněz mimo jiné i díky recenzím Finlordu.
    To v jakém stavu jsou teď tehdejší projekty a jakým tristním způsobem komunikuje Fundlift by určitě vydalo na článek.

    Radek napsal:

    Nelze nějakým šoupátkem regulovat podíl zajištění portfolia? Se mi teda moc nelíbí situace, kdy jsou poklesy, čehož bych rád využil k nákupům, ale kvůli zajištění to ve výsledku udělá přesný opak – prodá za nízké ceny…

    T napsal:

    Řešením může být strategie (druhý produkt vedle portfolia), která nemá (resp. nemusí mít) měnové zajištění – potom odpadne popisovaná situace. Ale může být opačná, při posílení koruny.
    Jinak děkuji za pěkně shrnutí problematiky se zajištění, neuvědomil jsem si to.

    Adam napsal:

    Investovat se dá zároveň chytře i bez starostí. Na Portu.

    Dolan napsal:

    Přesně tuto zkušenost mám i já. Jednou nebude na Fundliftu investovat nikdo, protože získá špatnou zkušenost, o které se nyní nikde nemluví.

    Lucie napsal:

    Ahoj, zajímalo by mě, co si myslíte o serverech, kde lze kopírovat úspěšné obchodníky na burze nebo sázkaře… Jsem na investice úplně blbá, potřebuji se s někým „svézt“ a tohle mě zaujalo, protože je to prý nenáročné. Otázka je, jestli to fakt funguje? Používáte někdo tyhle servery? Znáte nějaký věrohodný server, kam se nemusím bát poslat peníze?

    admin napsal:

    Dobrý den, sázkovké kanceláře mají ve vypsaných kurzech zakomponované své poplatky a dlouhodobě na klientech vydělávají. Jednoduše nabízí možnost hry. Principiálně je to stejné, jak když si koupíte třeba kafé v kavárně. Kavárna vydělá, protože Vám poskytla produkt. Vy máte z kávy nějaký užitek. Také můžete „kopírovat“ jiné lidi s jejich recenzemi nejlepších kaváren. Když investujete (a odepřete si okamžitou spotřebu), tak může nakupovat akcie kaváren nebo klidně i sázkových kancelářích s tím, že očekáváte růst tržeb a zisků těchto společností.

    Zdenek napsal:

    My máme s manželkou obojí, jak Fondee, tak Portu. Vzhledem k nízkému poplatku dětského účtu (jen 0,25% ročně) jsme zřídili Portu i oběma našim dětem. Snad jim to něco vydělá.

    Lukas napsal:

    Osobně jsem s portu spokojen, baví mě sledovat vývoj portfolia. Asi se zde nedá vydělat jak na krátkodobějších investicích do jednotlivých akcií, ale na to musí člověk vynaložit mnohem více času a úsilí. Navíc si myslím že je to i dobrý „odrazový můstek“ do světa investování.
    PS:. pokud neplánujete z portfolia pravidelně vybírat, doporučuji využít slevu až 40% na poplatku za správu dlouhodobých investic
    Lukas

    Martin1T napsal:

    Díky za podrobnou recenzi, Portu je super i ve srovnání s dalšími konkurenčními službami jako Finax nebo Fondee. Aktuálně využíváme hlavně produkt finanční rezerva což je bezkonkurenčně nejlepší spořicí účet na trhu aktuálně s 6,75% p.a. bez omezení výše, nejlepší spořicí účet od Max bank vám dá pouze 6%.

    Jakub napsal:

    Pekna recenze. Mohu potvrdit, ze Portu je opravdu dobra investicni platforma. Spolehliva a prehledna.
    Navic na ni stale pracuji a vylepsuji ji.

    Poplatkove vyhodnejsi nez ceska konkurence.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER