Finlord Sněmovna financí

Recenze Interactive Brokers: už i pro drobné investory

12.7.2021

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Recenze Interactive Brokers

Interactive Brokers je americký obchodník s cennými papíry, který investorům umožňuje velmi levný přístup na finanční trhy. Díky obrovské nabídce investičních instrumentů a vynikajícím službám se pravidelně umísťuje na předních příčkách obliby mezi investory i v žebříčcích médií. V uplynulých dnech přišla společnost s novinkami, které jsou příznivé zejména pro menší a neaktivní investory (broker zrušil požadavek na minimální vklad a minimální měsíční poplatek 10 USD). Ostatní výhody, jako jsou široká nabídka produktů, velmi nízké poplatky či pokročilé funkce zůstávají. Nevýhodou je stále absence podpory v češtině. Další parametry rozebereme podrobněji v recenzi.

 

Pro nové investory má Interactive Brokers zajímavý bonus. Každý investor, který se registruje přes referral kód, získá na každých 100 USD velikosti účtu 1 USD v akciích společnosti (bonus je tedy ve výši 1 % z hodnoty účtu). Maximálně lze takto získat 1000 USD. Tedy při hodnotě účtu 10 000 USD získá 100 USD v akciích. Při 100 000 USD získá 1000 USD v akcií. Po jednom roce může tyto akcie prodat nebo je může držet dále. Akcie se volně obchodují na amerických burzách (ticker: IBKR).

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Interactive Brokers je obrovský broker

 

Ke konci března 2021 bylo u Interactive Brokers otevřených 1,3 milionu klientských účtů a velikost klientského majetku byla 331 miliard dolarů (7,2 bilionu korun). Abychom si tuto velikost dokázali představit, tak kupříkladu Česká spořitelna má 4,5 milionu klientů a celková aktiva banky jsou 1,7 bilionu korun. Vlastní kapitál Interactive Brokers byl v březnu 9,4 miliardy dolarů (203 miliard Kč). Vlastní kapitál ČS je přibližně 150 miliard Kč. Interactive Brokers zaměstnává globálně 2200 lidí a tržní kapitalizace celé společnosti je v současnosti 27,5 miliardy dolarů (600 miliard Kč).

 

Interactive Brokers výsledky

 

Růst v posledních letech byl impozantní, viz. následující obrázky. Od roku 2013 rostl počet účtů průměrným tempem 25 % ročně. Velikost majetku klientů rostl dokonce o 32 % ročně, což je ale dáno i tím, že šly nahoru ceny akcií a tím pádem se zvyšovaly i hodnoty účtů klientů.

 

Interactive Brokers dlouhodobý vývoj

 

Co se týče rozložení klientů, tak 61 % tvoří individuální investoři. Dalších 26 % tvoří klienti Introducing Brokers, což jsou brokeři, kteří využívají infrastrukturu společnosti, ale klientům nabízí služby pod svým jménem. Další významnou skupinou jsou finanční poradci, kteří u IB obhospodařují klientům peníze (legislativa pro obhospodařování peněz je v USA volnější než v Evropě). Interactive Brokers má i řadu klientů ze strany investičních fondů a proprietárních tradingových skupin.

 

Interactive Brokers klienti

 

Ochrana klientského majetku je vysoká. Společnost má zmíněných 9 miliard dolarů vlastního kapitálu, z čehož 6,5 miliardy dolarů je kapitál převyšující kapitálový požadavek regulátora. Kreditní rating od Standard & Poor’s je na úrovni BBB+. Investorům z ČR otevírá IB účet v maďarské pobočce. Ochrana volné hotovosti pro případ bankrotu brokera je do výše 100 000 EUR, přičemž kapitál do 1 mil. HUF (cca 72 tisíc CZK) je chráněn ze 100 % a zbytek do uvedeného limitu je krytý z 90 %. Nakoupené cenné papíry jsou na segregovaných klientských účtech (při krachu brokera se převedou k jinému brokerovi) a u derivátů se o krytí prostředků starají clearingová centra burz. Toto nastavení ochrany majetku investorů je zcela standardní a podobně to má řada jiných evropských brokerů.

 

Interactive Brokers má rozsáhlou produktovou nabídku

 

Přes Interactive Brokers lze investovat na různých burzovních i mimoburzovních trzích. Investoři mají k dispozici 135 různých trhů (akcie, ETF, futures, opce, CFDs, dluhopisy, fondy) ve 33 zemích a mohou investovat ve 23 měnách. I když je pravda, že přímé obchodování na české burze neumožňuje. Přitom obchodování na burze ve Varšavě, v Budapešti či Vídni ano. Některé české akcie lze nakupovat přes německé burzy v eurech.

 

Interactive Brokers trhy a produkty

 

Jinak ale nabídka instrumentů potěší snad každého investora. Zároveň je nutné zdůraznit, že IB je propojena s více burzami a mnohostrannými obchodními systémy v daných zemích. Když si tedy zadáte pokyn na nákup akcií Apple, tak se pokyn nemusí realizovat jenom na NASDAQu, ale na 21 dalších různých burzách a systémech (třeba NYSE, AMEX, ARCA, BATS, IBKRATS, atd). To samé platí třeba pro akcie německého BMW – pokyn se může realizovat na 10 různých burzách nejenom na Xetře. Interactive Brokers má jako broker povinnost zajistit co nejlepší realizaci pokynu klienta. Čím více burz, tím vyšší šance, že bude dosažena nejlepší cena. U velmi likvidních instrumentů jsou rozdíly v cenách nepostřehnutelné, u méně likvidních instrumentů to ale přináší úsporu nákladů.

 

Jaké jsou komise za obchodování? U amerických akcií v cenovém plánu „Fixed“ (v tomto plánu je v jedné ceně všechno – poplatek brokerovi i poplatek burze) je 0,5 centu za akcii, minimálně 1 USD. Tedy nákup 1000 akcií v ceně 145 USD za kus zmíněné společnosti Apple bude stát 5 USD. Nákladovost by tedy byla 5/145 000 = 0,0035 %. 100 ks akcií Pfizer by stálo 1 USD. Nákladovost by byla 1 / 4000 = 0,025 %. Při cenovém plánu „Tiered“ (v tomto plánu jsou náklady rozčleněné na poplatek brokerovi a poplatky burze, což může být výhodnější) je možné dosáhnout nižší komise a vyhnout se minimálnímu poplatku. Kompletní ceník naleznou investoři na stránkách brokera. Mezi cenovými plány se investoři mohou dle potřeby přepínat v zákaznické administrativě a zjistit, který cenový plán je pro ně nejvýhodnější.

 

V Evropě jsou v programu „Fixed“ většinou náklady 0,1 % z objemu, přičemž je stanovena minimální i maximální komise. 100 ks akcie BMW má hodnotu 8770 EUR. Poplatek by tedy byl 8,77 EUR.

 

Investice do ETF u Interactive Brokers je teď mnohem přístupnější

 

Jak jsme uvedli v úvodu, tak broker zrušil požadavek na minimální vklad (dříve byl 10 000 USD, cca 220 000 CZK) a také zrušil povinnou komisi ve výši 10 USD (cca 220 Kč, 2640 Kč ročně) měsíčně (prakticky poplatek za neaktivitu, když investor nic v daném měsíci nezobchodoval). Tyto dvě podmínky odrazovali v ČR zejména menší investory, kteří si chtějí dlouhodobě budovat portfolio nákupem ETF (exchange traded fund, burzovně obchodovaný fond).

 

Teď lze u IB začít i s vkladem několik tisíc korun. Jen je stále nutné myslet na minimální poplatek při nákupu cenných papírů. Evropská ETF se hodně obchodují na německých burzách. U těch je většinou poplatek 0,1 %, minimálně 4 EUR. Nicméně pokyn lze poslat na GETTEX, kde je poplatek 0,05 %, minimálně 1,25 EUR (32 Kč). Pokud tedy investor nakoupí ETF za 3200 Kč, tak bude jeho nákladovost 32 / 3200 = 1 %. Při nákupu za 6400 Kč by nákladovost byla 0,5 %. Pak se už žádné průběžné náklady neplatí. Pokud bude investor tuto pozici držet 10 let, tak se tento vstupní poplatek rozloží na 0,05 % ročně.

 

Interactive Brokers má pro investory řadu pokročilých funkcí

 

Interactive Brokers má velmi nízké poplatky a výbornou exekuci pokynů. V rámci služeb ale nabízí klientům mnohem více. Určitě musíme začít nízkými úroky u maržových úvěrů, které jsou u amerických akcií v rozmezí 0,86 % až 1,59 % p.a. (u evropských akcií je sazba maržových úvěrů v rozmezí 0,5 % až 1,5 % p.a.). V této oblasti drtí svou konkurenci a hodně se přibližuje brokerským službám, které hedgeovým fondům nabízí investiční banky Goldman Sachs, Morgan Stanley a další. U GS či MS si ale běžný investor nebo menší hedgeový fond účet neotevře. Na tomto obrázku je srovnání Interactive Brokers s přímou americkou konkurencí (přitom Charles Schwab má 32 milionů klientských účtů, kteří mají u brokera 7 bilionů dolarů). Pokud aktivně obchodujete akcie na margin u některého z českých brokerů, tak se na sazby maržových půjček raději ani nekoukejte a zvažte otevření účtu u IB.

 

Interactive Brokers marginový dluh

 

Další výhodou je značná informační a datová podpora. Tu lze nalézt v desktopové platformě. Nejdříve se podívejme na několik položek Analytical Tools (analytických nástrojů).

 

Interactive Brokers nástroje

 

Šikovná funkce je Fundamentals Explorer, kde lze nalézt fundamentální údaje všech společností obchodovaných přes platformu. Pokud používáte nějaké internetové screenery fundamentálních údajů, tak většinou bez problémů najdete přehledy fundamentů společností obchodovaných v USA. U akcií z jiných regionů to už ale může být těžší. Ve Fundamentals Explorer jsou údaje o firmách přehledně zpracované. V grafech a tabulkách zde jsou zpracované finanční údaje, poměrové ukazatele rating a předpovědi analytiků, novinky, seznam největších investorů a obchody institucí či insiderů a další informace. Obrázek finančních údajů k BMW:

 

Interactive Brokers fundamenty

 

Předpovědi analytiků k Daimleru:

 

Interactive Brokers předpovědi analytiků

 

Interactive Brokers a obchodování opcí

 

Funkce platformy ocení zejména investoři či tradeři, kteří používají pokročilé metody správy portfolia. Pro opční obchodníky je připravených hned několik šikovných nástrojů, viz následující obrázek.

 

Interactive Brokers opce

 

U jednotlivých akcií či ETF si kupříkladu můžeme vykreslit strukturu implikované volatility včetně historických údajů. Na tomto obrázku je Gamestop, o kterém se hodně psalo zejména v lednu a únoru. Koncem ledna měly nejbližší opční kontrakty implikovanou volatilitu téměř 900 %. Teď to je cca 100 %. Implikovaná volatilita ukazuje, jak moc jsou opce drahé. Když nastal v lednu útok na „shortaře“, tak ceny opčních kontraktů raketově vyletěly nahoru.

 

Interactive Brokers GME implikovaná volatilita

 

Nebo lze sledovat vývoj implikované volatility pro opce s různou splatností, viz tento obrázek pro futures na index S&P 500.

 

Interactive Brokers ES implikovaná volatilita

 

V Trading Tools pak je hned několik nástrojů, které pomáhají kupříkladu s budováním opčních strategií. Na následujícím obrázku je Strategy Builder s vykresleným profilem straddle pozice.

 

Interactive Brokers straddle strategie

 

Pokročilých nástrojů, které mají investoři zdarma k dispozici, je na platformě Interactive Brokers několik. Zároveň si mohou investoři do platformy dokoupit další placené analytické nástroje.

 

Platformy Interactive Brokers pro začínající i pokročilé investory

 

Interactive Brokers má desktopovou i mobilní aplikaci a také má webové rozhraní. Jak jsme ukázali, tak investorům nabízí rozsáhlou informační podporu a zároveň umožňuje úpravy rozhraní dle libosti. V dnešním insta-světe se ale takovýto přístup moc nenosí. Lidé chtějí velká tlačítka nákup-prodej, seznam populárních instrumentů a pak už jenom klikají jako v nějakém kasinu. Interactive Brokers samozřejmě chce, aby investoři nakupovali a prodávali, ale zároveň chce poskytovat hodně údajů a funkcí, ať mají klienti co nejvíce informací pro své rozhodnutí. A tento přístup nese své ovoce. Počet klientů v zisku je u IB relativně vyšší než u jiných brokerů.

 

Kvůli snaze o informování investorů může být desktopová platforma na první pohled složitější. Mobilní aplikace i webová obchodní platforma jsou jednodušší a tím pádem i přehlednější. Na druhé straně postrádají pokročilé funkce desktopové platformy.

 

Ke každému reálnému účtu mají investoři k dispozici i demo účet, na kterém si mohou bez omezení testovat své investiční nápady. Demo účet má stejné parametry jako reálný účet, jenom peníze jsou na něm fiktivní. Zároveň si před založením účtu mohou investoři vyzkoušet bezplatný trial.

 

Na Interactive Brokers lze zasílat i české koruny, nicméně v současnosti je tento převod drahý. Interactive Brokers má CZK účet v Německu, takže se koruny posílají jako mezinárodní platba přes korespondenční banku. Tento úkon mají všechny banky zpoplatněný a náklady jsou relativně vyšší zejména pro platby menší než 100 000 Kč. Korunový účet v ČR by broker mohl prý otevřít už letos. Zatím je řešením posílat EUR (koruny si na eura můžeme směnit v nějaké levné online směnárně). Jinak jeden výběr prostředků měsíčně je zdarma, každý další je za 300 Kč nebo 1 EUR.

 

Interactive Brokers nekomunikuje v češtině či slovenštině. Bez jazykových znalosti (ideálně angličtina) se tedy neobejdete. Většinou se dotazy řeší přes online chat nebo přes centrum zpráv v administrativě. K dispozici je i telefonická podpora. Pokud cizí jazyky neumíte, tak je řešením založení účtu u LYNX Broker, viz naše analýzy.

 

Při investování je nutný silný a zkušený partner, což Interactive Brokers rozhodně je. Výborné je, že společnost přidává další funkce a služby. Celý finanční trh přichází s různými inovacemi a Interactive Brokers nechce být pozadu. Kupříkladu v USA už je k dispozici investování do akcií bez komisí. Dá se očekávat, že časem bude tato služba umožněna i pro neamerické investory.

 

Dle našeho názoru patří tento broker mezi nejlepší obchodníky s cennými papíry. Nám vyhovuje obrovská nabídka produktů, nízké a transparentní obchodní poplatky a pokročilá investiční platforma. Stejně jako u jiných brokerů u Interactive Brokers si musíme uvědomit, že broker je především exekutor obchodních pokynů. Investiční myšlenky si musí investoři zformulovat sami na základě reálných očekávání a podmínek. Pokud bude investiční strategie ztrátová, tak investiční účet nezachrání ani nulové komise.

 

Při registraci nového účtu lze využít zajímavý bonus. Každý investor, který využije referral kód, získá na každých 100 USD velikosti účtu 1 USD v akciích společnosti (bonus je tedy ve výši 1 % z hodnoty účtu). Maximálně lze takto získat 1000 USD. Tedy při hodnotě účtu 10 000 USD získá 100 USD v akciích. Při 100 000 USD získá 1000 USD v akciích. Po jednom roce může investor tyto akcie prodat nebo je může držet dále. Akcie se volně obchodují na amerických burzách (ticker: IBKR).

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

12.7.2021

8 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Investor napsal:

    Nikde jsem nenašel datum do kdy uvedený bonus při založení nového účtu lze získat. Má někdo bližší informace?

    admin napsal:

    Dobrý den, IB to sleduje 1 rok

    Hebmilo napsal:

    Dobrý den, akcie koupené na Gettexu se dají prodat jinde? Třeba na Xetre?

    admin napsal:

    Dobrý den, ano, stejně, jako kdybyste koupil akcie MSFT na NASDAQu a pak je prodal na BATS. Prakticky se to celkem často stává automaticky v důsledku SMART výběru.

    Peťa napsal:

    Ahoj, předpokládám, že se u IB dají koupit čistě US etf(SPHD, QYLD apod.), Které nejdou jinde v eu koupit kvůli regulacím.Diky

    admin napsal:

    Dobrý den, ne, americké ETF u IB nakupovat nejde. Ta regulace se uplatňuje na úrovni investora, ne na úrovni brokera.

    Rena napsal:

    Bonus je za hodnotu účtu v době založení, nebo se to nasčítá za rok?

    admin napsal:

    Dobrý den, po dobu jednoho roku se to sleduje každý měsíc.

    TomasK napsal:

    Dobrý den, použil jsem váš referral link, ale podpora nechce bonus uznat. Chtějí po mně Vaše jméno či číslo účtu u IBKR. Mohu o něj poprosit?

    admin napsal:

    Dobrý den, jméno je Boris Tomciak. Kdyžtak se jich prosím zeptejte, proč nechtějí bonus uznat.

    Anonym napsal:

    Dobrý den, děkuji. Možná nějaká závada u mě při registraci…adblock, či tak něco. Prý nevidí, že bych link použil.

    TomasK napsal:

    Dobrý den, bonus mi po komunikaci s podporou uznali. Děkuji za pomoc. Nevíte, zda lze vývoj bonusu sledovat v administraci nebo jen po roce dostanu pár akcií?

    Ondrej napsal:

    Dobrý deň. Ako môžem predať u IB americké ETF SPY, ktoré by mi boli pripísané po vypísaní PUT kreditného spredu? Ak sa na ne vzťahuje zákaz EU?

    admin napsal:

    Dobrý den, otevřené pozice (z minulosti nebo z toho přiřazení opce) lze zavírat bez problémů. IB jenom neumožňuje přímé otevírání nových pozic.

    Rondy napsal:

    KDY BUDE UMOŽNĚNA PLATBA NA SBĚRNÝ UČET V CR? Lze mít 2 korenspondenční banky¨? Mám CSOB a chtěl bych zasílat i z AirBank – levnější poplatky.Co s tím?

    admin napsal:

    Dobrý den, nevíme, kdy si IB opět otevře korunový účet v ČR. Už to slíbili před pár měsíci. Korespondenční banka je jedna, je to mezičlánek od nějaké Vaší banky do banky IB. Vy můžete mít účty u různých bank a prostředky posíláte na ten koncový účet, tedy teď to je JP Morgan (ne na účet korespondenční banky, což je v současnosti ČSOB). Tu korespondenční banku má IB v systému uvednou pro informaci, pokud by tuto informaci Vaše banka vyžadovala. Anebo je řešením posílat EUR jako SEPA platbu. SEPA jede přímo. Vždy závisí na tom, kolik daná varianta nafundování účtu stojí po započtení poplatků a směnných kurzů.

    Rondy napsal:

    Děkuji za přínosnou odpověd´ ,pošlu z AirB na JP.

    Petr napsal:

    Degiro zveda poplatek za prevod mezi EUR/USD na 0.25% za kazdy pokyn. Muzu se zeptat, kolik je to v pripade IB ? Tj. budu si na IB ucet posilat Eura a chci tradovat US akcie. Diky.

    admin napsal:

    Dobrý den, poplatky za FX konverze jsou zde: https://www.interactivebrokers.hu/en/index.php?f=48062&p=fx
    Pro většinu drobných investorů bude poplatek ty fixní 2 USD, cca 45 Kč. Takže do 18 000 CZK (45/0,25%) je výhodnější Degiro, od 18 000 CZK IB.

    Petr napsal:

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak poslat nákupní příkaz na Gettex v IBKR aplikaci a nebo přes webtrader? Když zadám ticker ( v mém případě VWCE) nabídne mi IB pouze jednu položku s dodatkem ibis2, kde předpokládám, že by se objednávka zrealizovala pomocí SmartRouting s vyšším komisním poplatkem.
    Předem děkuji za odpověď.

    admin napsal:

    Dobrý den, ve webtraderu nelze vybrat burzu, ani v mobilní aplikaci. Jedině v TWS aplikaci a to jednoduše při zadávání pokynu buď necháte SMART anebo si vyberete burzu, kam chcete, aby se pokyn poslal.

    Mili napsal:

    Dobrý den,
    kód refferal mi nefunguje.
    Je možné ho opravit nebo akce již skončila?
    Děkuji

    admin napsal:

    Dobrý den, referral už funguje a stránky pro založení účtu se zobrazí. Někdy má IB o víkendu plánovanou odstávku systémů, takže nemusí fungovat některé podstránky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE