Finlord Sněmovna financí

Recenze RoboMarkets: investice do akcií s poplatkem 0 Kč

11.5.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Recenze RoboMarkets

RoboMarkets umožňuje investorům nakupovat akcie na burze v USA s nulovým poplatkem, což je velmi atraktivní nabídka. Mimo jiné umožňuje i obchodování pákových produktů, takže investoři si mohou vybrat tu službu, která jim nejvíce vyhovuje. U brokera máme zřízený reálný účet a můžeme potvrdit, že nákupy a prodeje akcií jsou s nulovými komisemi a přímo za tržní ceny, viz následující rozbor. Jelikož je požadavek na minimální kapitál velmi nízký na úrovni 2000 Kč, tak mohou služby RoboMarkets využívat i začínající drobní investoři. Jaké jsou stěžejní výhody platformy a kde spatřujeme prostor pro zlepšení?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

RoboMarkets v posledních letech rychle roste

 

Společnost Robomarkets začala své brokerské služby nabízet v EU v roce 2013 poté, co na Kypru získala licenci od CySEC. Postupně registrovala své služby ve 28 zemích Evropy. Do současnosti si už u něj klienti otevřeli přes 300 000 reálných účtů. Klienti společnosti mají možnost obchodovat 7 tříd aktiv a více než 14 000 nástrojů.

 

Robomarkets broker

 

RoboMarkets je členem Fondu pro kompenzaci investorů na Kypru. Účelem tohoto fondu je poskytnout pojištěným klientům společností registrovaných u CySEC kompenzační platby v případě, že jim společnosti nejsou schopné peníze vyplatit samy. V těchto případech může kompenzace dosahovat až 20 000 euro. RoboMarkets vyvinula další úsilí k ochraně svých závazků vůči klientům a jiným třetím stranám prostřednictvím civilního pojišťovacího programu odpovědnosti pro Forex Brokers až do výše 5 000 000 EUR. Tento program zahrnuje pojistné krytí v případě rizik, která mohou vést k finančním ztrátám klientů (jako jsou podvody, opomenutí, nedbalost, chyby a další).

 

Platforma RoboMarkets je jednoduchá

 

Společnost RoboMarkets nabízí hned několik typů účtů – Prime, ECN, StocksTrader, ProCent, Pro. Každý z nich má trochu jiné specifikace v rámci obchodovatelných instrumentů, limitů či poplatků.

 

Pokud si investoři otevřou účet 1:1 bez poplatku, tak mohou obchodovat reálné akcie a ETF (reálná ETF z USA mohou obchodovat pouze klienti s profesionálním statusem), a to pouze v platformě StocksTrader. Jedná se o webovou aplikaci, takže investoři si nemusí do počítače nic instalovat. Mohou také využít mobilní verzi platformy – R StocksTrader mobile.

 

Pokud si investoři otevřou účet s finanční pákou anebo komisní účet bez páky (tento typ účtu umožňuje shortování), tak mohou v platformě StocksTrader obchodovat všechny instrumenty (více než 14 000).

 

Co se týče založení účtu, tak to u RoboMarkets funguje tak, že si investoři nejdříve vytvoří přístup do členské sekce. Klidně jenom pro účely vytvoření demo účtu. A pak z této členské sekce si mohou investoři libovolně otevírat reálné nebo demo účty. O všech těchto účtech mají přehled v členské sekci. Zároveň mohou nepoužívané účty investoři skrývat a rušit.

 

Reálné i demo účty mohou uživatelé otevírat také přímo z mobilní platformy R StocksTrader mobile.

 

Otevření obchodního účtu je na následujícím obrázku – můžeme si volit reálný nebo demo účet a také si můžeme volit platformu (StocksTrader, MT4, MT5), zajišťovací systém (my volíme vždy ne), měnu a použitou finanční páku. Na pravé straně je pak výpis všech účtů. My máme dva v USD – demo a real, oba bez páky. Ale klidně můžeme mít další účty v CZK/EUR/USD a s finanční pákou. Vpravo ve vyjížděcím seznamu by se pak ukazovaly všechny.

 

Otevřeni účtu Robomarkets

 

Pro obchodování bez poplatku je nutné zvolit si účet na StocksTrader. Výhoda tohoto systému je v tom, že můžete mít různé účty pro různé záměry. Třeba máte 3 děti a každému chcete vést separátně akciový účet – tak si vyberete 3 x StocksTrader bez páky. Účty si pak můžete i pojmenovat, ať se v tom vyznáte. Můžete si vytvořit i separátní účty podle obchodního přístupu. Například jeden účet pro dividendové akcie, jeden pro value investice a jeden pro krátkodobější momentum strategii. Variabilita toho systému je velmi vysoká.

 

V sekci moje účty se pak na zvolené účty proklikneme už přímo do obchodní platformy (pozor, heslo je jiné než do členské sekce, ale může být stejné pro všechny obchodní účty, nebo si můžeme pro každý obchodní účet zvolit jiné heslo).

 

Po nalogování do obchodní platformy pak lze v menu bez dalšího zadávání hesla přepínat mezi obchodními účty, které jsou na StocksTrader založené.

 

Otevření obchodního účtu Robomarkets

 

Obchodní platforma R StocksTrader Mobile

 

RoboMarkets se snaží učinit investování nejen do akcií jednoduché a dostupné kdekoliv. Pro tyto účely vyvinuli vlastní platformu R StocksTrader mobile pro mobilní zařízení s operačními systémy iOS a Android. V mobilní platformě si uživatelé mohou vytvářet vlastní watchlisty, nebo využít řadu přednastavených (např. Největší růsty, Hybatelé trhu, podle sektoru – dividendy, volatilita, Metaverse, Čína a další).

 

R StocksTrader mobile - Watchlist dividendy

 

Uživatelé tak přímo ve svém mobilním zařízení získají přehled jak o svých vlastních investicích, tak o celkovém dění na finančních trzích. V R StockTrader mobile nechybí také záložka “Portfolio”, kde investor získá okamžitě přehled o všech svých aktuálně otevřených pozicích a o jejich výkonnosti. Nechybí ani dividendový kalendář, informace o štěpení akcií, či kalendář zveřejnění firemních výsledků.

 

R StocksTrader mobile - firemní vysledky

 

V mobilní aplikaci lze obchodovat všechny dostupné instrumenty (více než 14 000). Otevírání a zavírání pozic je jednoduché a intuitivní.

 

R StocksTrader mobile - nákup

 

V neposlední řadě si investoři mohou zobrazovat pokročilé grafy včetně více než 35 indikátorů.

 

R StocksTrader mobile CZ

 

Celkově je mobilní verze obchodní platformy moderně, přehledně a prakticky vyřešena

 

Webová verze platformy R StocksTrader

 

Platforma StocksTrader je jednoduchá, zobrazuje základní údaje o portfoliu, investor se může podívat na cenové grafy, vykreslit si nějaké indikátory a pak je po pravé straně pole pro zadávání pokynů (market, limit, stop). V záložce historie se pak může podívat na vývoj hodnoty portfolia a může si vygenerovat výpis z účtu za zvolené období.

 

Pokud plánujeme jenom postupně budovat portfolio pomocí přikupování akcií, tak uvedené funkce bohatě stačí. Platformu v takovémto případě i tak používáme jenom na exekuci zamýšleného obchodu.

 

Obchodování akcií u RoboMarkets je skutečně s nulovou komisí

 

Pokud si zvolíme typ účtu s nulovou komisí, tak skutečně budeme obchodovat nejenom bez komise, ale také přímo za burzovní ceny. RoboMarkets posílá pokyny k realizaci přímo na burzy. Obchodování zdarma není z hlediska objemu nijak limitované. V současnosti jsou k dispozici jenom reálné akcie a ETF z USA (pouze pro profesionální klienty). U každého instrumentu jsou specifikace, viz třeba specifikace pro Apple. Nakupovat lze už po 1 akcii. Jelikož cena akcie je teď cca 128 USD, tak bychom na účtu museli mít volnou hotovost alespoň 128 USD, jinak se nákupní pokyn nebude dát zadat kvůli nedostatku prostředků. Od 1ks akcie lze u RoboMarkets obchodovat tzv. frakce akcií. Jde o zlomky akcií. Nejmenší obchodovaný zlomek je 0,1 akcie. To znamená, že můžete v portfoliu mít např. 1,3 akcií Apple. Možnost nakupování frakcí ocení investoři s menším kapitálem u drahých akcií.

 

Robomarkets špecifikácie kontraktu

 

Ve vyhledávacím poli je ukázané, co je CFD a co je reálná akcie (je u ní uvedená burza).

 

Robomarkets reálne akcie

 

Ceny zobrazované na platformě jsou CBOE BZX Real-Time ceny. Přes RoboMarkets lze obchodovat jenom při otevřeném trhu (tj. 15:30 – 22:00 středoevropského času). Mimo burzovní hodiny burzy lze zadávat limit/stop čekající pokyny. Obchodování v premarketu a v aftermarketu není povoleno. Nicméně v přehledu realizovaných obchodů dodávaných ze CBOE jsou tyto fáze zahrnuty. Takto se zobrazuje okamžitá nabídka a poptávka na trhu a realizované ceny u Applu:

 

Robomarkets burzovní ceny

 

Obchodování akcií s poplatkem a obchodování CFDs

 

Pokud si zvolíte účet s finanční pákou anebo komisní účet bez páky (tento typ účtu umožňuje shortování), tak se poplatek za obchodování akcií účtuje. Stejně tak se účtuje při obchodování CFDs na evropské akcie. Komise je nicméně stále relativně nízká na úrovni 0,025 USD za akcii (minimálně 2 USD za pokyn). U účtů s vkladem 10 000 USD a více je pak poplatek 0,009 USD za akcii (minimálně 0,5 USD), což jsou skutečně velmi nízké komise. Úrokové sazby při využití kapitálu na financování pozice je 7 % p.a..

 

Přes CFDs se obchodují i indexy. U nich jsou náklady na financování 3 %, což je už celkem atraktivní sazba, pokud by investoři chtěli krátkodobě využít finanční páky třeba na nákup po velkém výprodeji. K dispozici jsou tyto indexy:

 

Robomarkets indexy

 

RoboMarkets má poplatek za správu neaktivního účtu. Ale uplatní se jenom tehdy, pokud 6 měsíců investor neprovede vklad/výběr peněz nebo obchodní transakci. Také se neuplatní, pokud má investor otevřenou pozici (stačí i jedna nakoupená akcie). Poplatek se také neplatí, pokud má investor na účtu 0 Kč. Z tohoto výčtu je tedy zřejmé, že se poplatku 5 USD za 6 měsíců investoři vyhnou, i když jenom pasivně budují portfolio.

 

RoboMarkets peněženka

 

V členské sekci si investoři mohou zřídit peněženku, která slouží jako virtuální prostor pro hotovostní prostředky. Měny jsou USD, EUR, CZK, CNY a GOLD. Peníze můžete vybírat do peněženky i přímo na účet nebo debetní kartu. Vkládat můžete jak do peněženky, tak přímo na konkrétní obchodní účet. Vklady a výběry přes peněženku se na první pohled zdají zbytečně složité, ale má to své opodstatnění. Vraťme se k případu, kdybychom měli více účtů – třeba tři pro tři děti. Každému bychom chtěli zainvestovat 3000 Kč. Do peněženky si tedy můžeme dát 9 000 Kč a pak na každý obchodní účet lze z peněženky poslat 3000 Kč.

 

Možnosti vkladů i výběrů peněz je hodně. Pro nejvhodnější variantu je dobré se podívat do ceníku RoboMarkets. Některé vklady/výběry jsou zdarma, některé jsou zpoplatněné. Společnost ovšem nabízí program „Bezplatný výběr prostředků.“, v rámci kterého může klient 2x měsíčně (1. a 3. úterý v měsíci) vybrat peníze bez jakéhokoliv poplatku. Výběry lze realizovat jenom na ty účty či platební systémy, ze kterých byly prostředky na RoboMarkets zaslané. Koruny lze na zahraniční měny převádět interními směnnými kurzy.

 

RoboMarkets - bankovni platby

 

RoboMarkets - elektronicke platebni systemy

 

Pokud bychom měli otevřený korunový účet a investovali bychom na něm do instrumentů v USD či EUR, tak při otevření pozice automaticky proběhne směna peněz do požadované měny. Směna peněz bude realizována za aktuální spotový FX kurz +/- 0,23% (kurz nákupu i výši konverzní přirážky lze vidět přímo v platformě). Vykazování aktuální hodnoty portfolia v korunách se bude také řídit aktuálním spotovým FX kurzem.

 

Aktuální spotový FX kurz si může investor zobrazit v platformě StocksTrader, když si otevře graf měnového páru EUR/CZK nebo USD/CZK (podle měny instrumentu, který má v portfoliu).

 

Z technického hlediska nám chybí sumární výpis, na kterém by byly informace z peněženky a ze všech reálných obchodních účtů sloučené do jednoho výkazu.

 

Klientská podpora a komunikace

 

Klientské podpora je i v češtině, a to buď na bezplatné lince anebo v online chatu. Pro investory má RoboMarkets k dispozici vzdělávací materiály a webináře. Nabídka služeb a nástrojů pro zákazníky se pravidelně rozšiřuje dle poptávky a technických možností společnosti.

 

Nabídka od RoboMarkets dokáže uspokojit řadu investorů

 

Služby společnosti mohou oslovit pasivní i aktivnější investory. Velkým plusem je, že k dispozici jsou i reálné americké akcie, které lze nakupovat s nulovou komisí a bez objemového omezení. Pokyny směřují přímo na burzu.

 

Aktivnější investoři pak mohou obchodovat CFDs. Jak jsme si ukázali, tak díky systému peněženka + libovolný počet účtů lze vytvořit i kombinaci nastavení. Minimální počáteční vklad je 2000 CZK či ekvivalent 100 USD, takže platforma je přístupná komukoli. Při obchodování reálných amerických akcií jsme nezaznamenali žádné nesrovnalosti. Dividendy se vyplácí po zdanění sazbou 15 %. Platforma je jednoduchá, takže se v ní ihned vyznají i takoví investoři, kteří se přihlásí jenom několikrát za rok.

 

 

 

Disclaimer:

CFD jsou komplexní instrumenty a pokud s nimi obchodujete, existuje zde riziko, že kvůli finanční páce přijdete rychle o peníze. 78.18% účtů retailových investorů končí při obchodování s tímto poskytovatelem ve ztrátě. Zamyslete se nad tím, zda chápete, jak CFD fungují, a jestli si můžete dovolit takto riskovat se svými penězi. Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

11.5.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Jan napsal:

    Díky za recenzi, lze nastavit automatické obchodování na týdenní popř měsíční bázi?

    admin napsal:

    Dobrý den, takovoutu funkci jsme v R Trader neobjevili, takže ne.

    Michal Mikoláš napsal:

    Dobrý den,
    lze tam nakoupit opravdu všechny US akcie a ETF, např. SPY ?

    admin napsal:

    Dobrý den, některé US akcie a ETF v nabídce chybí, ale zmíněný SPY lze nakoupit. Nicméně dle brokera je spíše pravděpodobnější, že po uvedení evropských ETF bude možnost nákupu amerických ETF vypnutá. Časový plán ještě nebyl pevně stanoven.

    Flam napsal:

    Mohu se zeptat,
    pokud nejsou účtované poplatky a opravdu se nakupuje z burzy bez spread,
    z čeho obchodník vlastně žije?
    A jaké má hopsodářské výsledky?
    Děkuji,
    Flam

    admin napsal:

    Dobrý den, tržby generují u CFDs/forexu. Podobnou marketingovou taktiku mají i jiní brokeři – investování do akcií zdarma dotují z tržeb při obchodování jiných instrumentů. RoboMarkets finanční výsledky nezveřejňuje.

    Petr napsal:

    Ahoj,
    U RoboMarkets se jen musejí prodávat stejný počet kusů akcií kusy, jako jsme koupili. Takže nakupovat v malém počtu.

    eddie napsal:

    bacha, nově můžou ETFs nakupovat pouze profesionální tradeři a ne retail. Docela mě to zaskočilo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.