Finlord Sněmovna financí

Investice na RONDA INVEST po 3 letech: ukázková stabilita, výnos až 14% p.a.

14.6.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Ronda Invest výnos

Na české platformě RONDA INVEST investujeme do podnikatelských úvěrů už téměř tři roky. Platformě jsme se věnovali v několika recenzích ZDE. Dle našeho názoru se jedná o velmi kvalitní službu, takže nás nepřekvapuje, že počet klientů a objem profinancovaných úvěrů rychle roste. Ani jednou jsme nezaznamenali zpoždění ve splátkách úvěru, navzdory covidové krizi, která značně negativně postihla nejenom českou ekonomiku. Aktuálně se výnosnost nabízených úvěrových participací pohybuje od 8 % do 9 % p.a.. Malým a středním podnikům poskytla platforma od svého vzniku do konce května 2023 na nové projekty celkem 1 703 551 353 Kč a na úrocích investorům vyplatila 114,5 mil. Kč. Podívejte se, jak se na platformě investuje a v čem vyniká.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

RONDA INVEST a naše portfoliové investice

 

Následující obrázek ukazuje kumulativní zhodnocení našich investic od září 2020 do konce května 2023. Za tuto dobu se naše portfolio zhodnotilo celkem o téměř 17 %. Vývoj splátek úvěru je velmi stabilní. Ani jednou nenastal případ nevyplacení podílu na úrocích či jistiny úvěrů.

 

Ronda Invest portfolio

 

Když jsme v roce 2020 začali s nákupem participací na platformě, pohybovaly se sazby v rozmezí 5 % až 6 % p.a.., což ukazuje i následující obrázek vývoje sazeb na platformě od začátku roku 2019. V současnosti mají nabídky na portálu sazbu blížící se až 9 % p.a..

 

Ronda Invest úroky

 

My držíme diverzifikované portfolio různých participací s tím, že kapitál ze splacených participací reinvestujeme. Průměrnou výnosnost nakoupených participací máme 7,95 % p.a. (ještě nám dobíhají starší úvěry s úrokem méně než 6 % p.a.). Portfolio je přehledně dostupné na Portálu Ronda se všemi potřebnými informacemi o výkonnosti investic.

 

Ronda Invest portfolio diverzifikace

 

Výnosy jsou připisovány ke konci měsíce vždy za předcházející měsíc a ke konci měsíce jsou typicky vypořádané i splátky jistiny (někdy k tomu dojde i v průběhu měsíce), viz květnový přehled z našeho portfolia.

 

Ronda Invest splátky
Ronda Invest splátky 2

 

Kumulativně už platforma vyplatila investorům do konce května přes 114,5 milionů Kč. Tento graf ukazuje vyplacené výnosy po měsících.

 

Ronda Invest vyplacené úroky

 

Veškeré zainvestované prostředky u RONDA INVEST jsou participace na poskytnutých úvěrech, které jsou vždy zajištěny nemovitostmi. LTV je maximálně do 70 % a většina projektů má LTV do 60 %. Toto nadstandardní zajištění snižuje riziko pro investory tím, že mimo jiné silně motivuje úvěrové klienty k perfektnímu splácení úvěru.

 

Velkou výhodou RONDA INVEST je i fakt, že většina investic je zajištěna dokončenými nemovitostmi, které lze v případě nutnosti prodat rychleji než rozestavěné developerské projekty. Platforma má s dlužníky sepsaný notářský zápis o přímé vykonatelnosti, což případný proces uspokojení dluhu výrazně urychluje.

 

Splatnosti úvěrů jsou typicky na přibližně dva roky, i když někdy je splatnost kratší, nebo i delší. Zejména v době vysokých úroků se zde tak vyplatí investovat s pevným výnosem až 17 % na dva roky. Inflace v ČR začíná klesat a je možné, že v horizontu několika kvartálů se sníží i úrokové sazby ČNB. Tím pádem by banky začaly rychle snižovat úrokové sazby. Z tohoto pohledu je rozumné využít zajištěných investic s 8 % ročními výnosy do budoucnosti.

 

Peníze se zhodnocují od počátku investice a nečeká se na to, až se profinancuje celý projekt. Tento mechanismus je možný díky tomu, že všechny úvěry jsou nejdříve poskytnuté z vlastních zdrojů platformy. Až po nějakém čase nabídne možnost participace i drobným investorům.

 

Pro drobné investory je výborné, že investovat lze už od 1 000 Kč, takže s budováním portfolia zajištěných úvěrových participací může začít každý. Registrace je plně online a zabere do 10 minut.

 

S investováním na platformě jsme velmi spokojení. Poměr výnosu k riziku je skutečně ojedinělý na trhu, proto plánujeme s důvěrou nadále navyšovat zainvestovanou sumu do nabízených úvěrových participací.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

14.6.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?