Finlord Sněmovna financí

Největší ekonomiky světa podle HDP od roku 1970

23.5.2022

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
největší ekonomiky na světě

Globální HDP za posledních 50 let výrazně rostl, nicméně ne všechny země zaznamenaly stejný hospodářský růst. Podívejte se, jak se měnilo uspořádání světových ekonomik v čase.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

V roce 1970 bylo nominální světové HDP na úrovni 3,4 bilionu USD. V roce 2020, tedy za několik desetiletí pak vzrostl na 85,3 bilionů USD. Za tímto růstem stojí industrializace, digitalizace a vzestup a pád politických režimů, atd.. Samozřejmě díky těmto faktorům se také v čase měnily největší světové ekonomiky.

 

Následující tabulky ukazují rozložení globálního HDP mezi zeměmi v letech 1970, 1995 a 2020.

 

V roce 1970 měly USA největší podíl na globálním HDP a tvořily téměř jednu třetinu světové ekonomiky. Na druhém místě byl Sovětský svaz, který tvořil téměř 13 % světové ekonomiky a třetí bylo Německo. Čína v té době byla na osmém místě a měla podíl na globálním HDP 2,7 %.

 

V letech před rokem 1970 zaznamenal Sovětský svaz působivý růst HDP především díky využívání západních technologií, které zvýšily produktivitu. Ekonomika SSSR však začala v 70. letech stagnovat, a nakonec se v roce 1991 zhroutila.

 

největší ekonomiky světa podle HDP

 

V roce 1995 se USA stále držely na prvním místě na seznamu největších světových ekonomik, ale podíl země na globálním HDP se zmenšil na 24,4 %. Japonsko pak přeskočilo ze čtvrtého místa na druhé místo, když téměř ztrojnásobilo svůj podíl na světové ekonomice ve srovnání s rokem 1970. Na ekonomickém úspěchu Japonska se podílela řada faktorů. Velké obchodní skupiny známé jako keiretsu (keiretsu označuje skupinu podniků, které jsou vzájemně podnikatelsky propojené, včetně vlastnictví akcií) využívaly svých spojení k podbízení se konkurentům. Tvrdá konkurence mezi společnostmi podporovala inovace. Dalším faktorem byly daňové úlevy a levné úvěry, které pak stimulovaly investice a v neposlední řadě vzdělaná pracovní síla byla ochotna pracovat extrémně dlouhé hodiny.
Nicméně kolem roku 1990 ekonomika Japonska začala zpomalovat. Svou roli mohly sehrát faktory jakožto klesající míra pracovní síly a pokles vysokoškolsky vzdělaných lidí.

 

Největší ekonomiky světa podle HDP Eva Mahdalová Finlord

 

V roce 2020 se uspořádání největších světových ekonomik opět mění. Zpomalení Japonska však vytvořilo příležitost pro vznik nové velmoci, a to Číny. V roce 2020 se Spojené státy nadále držely na prvním místě mezi největšími světovými ekonomikami se stagnujícím 25% podílem na globálním HDP v porovnání s rokem 1995.

 

HDP Eva Mahdalová Finlord

 

Čínská ekonomika zaznamenala neuvěřitelný růst po ekonomických reformách v roce 1978. Reformy podpořily vznik soukromých podniků, liberalizovaly zahraniční obchod a investice, uvolnily státní kontrolu nad některými cenami a také se začalo investovat do průmyslové výroby a vzdělání pracovní síly. V zemi se také výrazně zvýšila produktivita.
Indie byla v roce 2020 šestou největší ekonomikou světa. Podobně jako v Číně došlo v zemi k uvolnění ekonomických omezení a obzvláště silný růst byl zaznamenán v sektoru služeb, včetně telekomunikací, IT a software.
Dynamika jednotlivých zemí se stále mění a je otázkou, které země budou v žebříčku za dalších 25 let. Čína by už za několik let měla být největší ekonomikou na světě dle tržních cen. Při přepočtu HDP dle parity kupních cen je největší ekonomikou světa už teď. Velký podíl má na tom technologický vzestup. Tomuto tématu jsme se věnovali v článku „Čína vykazuje obrovský technologický vzestup“.

 

Investoři mohou obchodovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

Zalep.to investování do faktur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

23.5.2022

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE