Finlord Sněmovna financí

Baterie do elektroaut zlevní do roku 2025 o 40 %

21.11.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Baterie do elektroaut zlevní

Baterie do elektroaut by do roku 2025 měly podle odhadu Goldman Sachs zlevnit o 40 % oproti úrovni z roku 2022. Důvodem je prudký pokles cen kovů využívaných při jejich produkci a technologický pokrok, který zefektivňuje výrobu a zlepšuje parametry baterií. Zlevnění baterií umožní masivní nástup elektromobility. Už v horizontu dvou let by návratnost investice do dražšího elektropohonu oproti spalovacímu motoru měla poklesnout na tři roky. V roce 2029 by pak cena elektropohonu měla být téměř stejná jako cena spalovacího motoru.

 

O energetice bude i část Online investiční konference XTB, která se koná 25.11. od 13 hod. (energetický sektor bude od 17 do 18 hod.). Konferenci můžete zdarma sledovat po přihlášení ZDE.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Baterie rapidně zlevní. Za 3 roky o 40 %.

 

Investiční banka Goldman Sachs odhaduje, že v roce 2025 se průměrná cena baterie do elektroaut bude pohybovat na úrovni 99 USD za KWh. V roce 2022 byla cena přes 155 USD za KWh. Do roku 2030 by pak mělo nastat další snížení až pod 75 USD.

 

baterie do elektroaut cena

 

Velkou část zlevnění budou mít na svědomí pokles cen kovů, které se při produkci využívají (nikl, lithium kobalt). Zapomínat ale nesmíme ani na zvýšení efektivity továren. Poklesnou operativní náklady i náklady na zapojení jednotlivých článků do celé baterie (v obrázku Cell to pack).

 

Cena niklu je nejnižší od dubna 2021, když se za poslední rok snížila o více než 40 %:

 

nikl cena

 

Cena lithia je nejnižší od září 2021. Za poslední rok se zřítila o 75 %:

 

lithium cena

 

Cena kobaltu poklesla o polovinu a je nejnižší od prosince 2020:

 

kobalt cena

 

Levné baterie umožní rychlejší nástup elektromobility

 

Pokud má auto baterii o velikosti 50 KWh, tak pokles ceny ze 150 USD/KWh na 100 KWh znamená zlevnění celé baterie ze 7500 USD (168 000 CZK) na 5000 USD (112 000 CZK). U větší baterie je skok ještě znatelnější.

 

Analytici Goldman Sachs vypočetli i návratnost investice do bateriového pohonu oproti spalovacím motorům. V roce 2023 trvá minimálně 8 let, než se v průměru vrátí díky nižší ceně energie investice do baterií, které jsou dražší než spalovací motory. Nicméně při zachování ceny ropy kolem 90 USD za barel by se návratnost do roku 2025 snížila téměř na tři roky, což je už velmi atraktivní hodnota. Cena ropy 110 USD za barel by tento trend ještě urychlila. Naopak pokles cen ropy k 70 USD za barel by znamenal, že návratnost by se na tříletou hranici dostala až v roce 2026. V roce 2029 by ceny elektrického pohonu měly být téměř stejné jako ceny spalovacích motorů.

 

výhodnost elektroaut

 

Nejvýraznějším průkopníkem elektromobility je společnost Tesla. Nicméně i jiné automobilky už masivně investují do rozvoje této technologie a přichází s velmi atraktivními produkty. Rozhodně se vyplatí sledovat koncerny Stellantis či BMW.

 

Investovat do akcií lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

21.11.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE