Finlord Sněmovna financí

Recenze eToro: snadné investování s komisí 0 Kč

12.1.2023

9 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
eToro recenze

Obchodník s cennými papíry eToro, který byl založen už v roce 2007, je v investiční komunitě známý. Největší ohlas si společnost získala díky možnosti kopírovat jiné investory na platformě. Vybudování největší globální sociální sítě investorů je koneckonců i mise eToro. Aktuálně lze na platformě obchodovat CFDs (contracts for difference) na měny, komodity, akciové indexy, akcie, ETF, kryptoměny. Kryptoměny lze obchodovat i napřímo. Zároveň, a to nás na platformě skutečně láká, lze s nulovou komisí a neomezeně obchodovat s reálnými akciemi a ETF, což jsou cenné papíry. Cenné papíry mají v ČR a SR výhodné daňové podmínky, takže při budování kapitálového zázemí jsou naší preferovanou variantou. Nulová obchodní komise je pak velmi příjemná, jelikož to umožňuje s minimálními náklady budovat své portfolio. Podívejme se na charakteristiky platformy a na možnosti investování.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Sledování jiných investorů je na platformě skutečně jednoduché a je samozřejmě zdarma. Můžete sledovat i naše ETF/akciové portfolio ZDE. Diverzifikované portfolio jsme sestavili s cílem jednoduché akumulace akciového kapitálu. Předpokládáme postupně měsíční/čtvrtletní odkládání a investování části peněz. Portfolio jsme sestavili tak, aby bylo přístupné i pro investory s menším kapitálem na úrovni 500 USD (cca 11 000 Kč) a pravidelným periodickým dokupováním ve výši 100 USD (cca 2200 Kč).

 

eToro už má 30 milionů uživatelů

 

Ke konci června 2022 měla společnost 29,7 milionu registrovaných uživatelů a 2,7 milionu účtů se zaslanými prostředky. Investoři jsou z více než 100 zemí světa, ale většina je z Evropy (71%). Průměrný věk investorů je 35 let a většinou využívají platformu na obchodování s více aktivy.

 

eToro recenze

 

eToro (Europe) Ltd. je regulován Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC), eToro (UK) Ltd. je ve Velké Británii regulován Financial Conduct Authority (FCA). Dále jsou pobočky brokera regulovány Australian Securities and Investments Commission a Financial Services Authority Seychelles (“FSAS”), GFSC (Gibraltar), FinCen a FINRA (USA).

 

V regionech, kde působí, se společnost účastní relevantních kompenzačních programů pro investory, což je stejné, jako u jiných brokerů, jelikož se jedná o regulatorní požadavek. Účty investorů jsou pochopitelně oddělené od účetnictví společnosti.

 

Společnost není veřejně obchodovaná, tudíž nezveřejňuje své výkazy. Nicméně ke konci roku 2021 měla eToro (Europe) Ltd. vlastní kapitál ve výši 323 milionů EUR. Polovina z toho byla tvořena emisním ážiem (share premium). Třetina pak naakumulovanými zisky a čtvrtinu kapitálu tvořil perpetuální dluhopis upsaný akcionáři společnosti. Kapitálové požadavky pro krytí rizik dle požadavků regulátora plnila na 190 %.

 

eToro kapitál

 

eToro je protistranou u všech obchodů, u CFDs i při nákupu reálných akcií. Akcie pak drží ve svém depozitáři či subdepozitáři na své jméno ve prospěch klientů.

 

Otevření účtu, obchodování, poplatky

 

Otevření účtu je jednoduché a probíhá online. Platforma je přeložena i do českého jazyka, takže při otevírání účtu stačí sledovat dobře zpracované instrukce. Investoři mají zdarma k dispozici nezávazný demo účet s virtuálním kapitálem 100 000 EUR, na kterém mohou využít všechny funkce platformy včetně kopírování jiných investorů.

 

Nabídka instrumentů je široká. Aktuálně lze obchodovat 3117 akcií, 73 kryptoměn, 26 komodit, 49 měnových párů, 19 akciových indexů a 317 ETF. Nicméně je nutné rozlišit mezi CFDs obchodování a obchodním reálných akcií/ETF.

 

eToro produkty

 

Z 317 ETF je ve formě cenného papíru jenom 20 ETF. Naštěstí jsou pokryté všechny významné indexy (S&P 500, Nasdaq, MSCI World, MSCI Emerging Markets, MSCI Europe, MSCI India, Nikkei či několik dluhopisových ETF). Na sektorové či tematické ETF ve formě cenných papírů můžeme zatím zapomenout. Ty lze obchodovat jedině pomocí CFDs na tato ETF.

 

U akcií je situace mnohem lepší. Nakupovat lze buď fyzické akcie nebo CFDs, a to nejenom v USA, ale i v Evropě či Asii. Pro největší investorské nadšence může být zklamáním, že akcie některých malých společností na platformě chybí. Ceny akcií vycházejí z aktuálních údajů NASDAQ pro americké akcie a CBOE pro evropské akcie. K dispozici jsou i frakční akcie. S akcemi firem se zachází stejně, pokud jde o celou akcii nebo frakční akcii, v poměru k podílu investora.

 

Dividendy připisuje eToro v plné výši po snížení o srážkovou daň. Od 1. září 2022 začala platforma eToro nabízet výhody plynoucí ze smlouvy o zamezení dvojího zdanění pro obyvatele některých zemí, kteří pobírají dividendy z amerických akcií a ETF. Platí to i pro české investory, takže kupříkladu u amerických akcií přichází dividenda snížená o 15 % daň (při podepsání formuláře W-8BEN).

 

Poplatky pro jednotlivá aktiva jsou podrobně rozepsána na stránkách eToro. Pro akcie a ETF s 0 komisí uvádí eToro následující příklad. Investor platí jenom tržní spread.

 

eToro akcie bez poplatku

 

Při testování zobchodování akcií a ETF jsme nepostřehli širší spready oproti jiným brokerům. Investor tedy skutečně platí tržní spread, který je při dlouhodobé držbě akcií/ETF zanedbatelným nákladem.

 

Jaké další poplatky platforma účtuje?

 

Vklady peněz na platformu jsou zdarma, přičemž minimální výše vkladu je 100 USD. U výběrů je poplatek 5 USD a minimální vybíraná částka je 30 USD. Nicméně pro členy Platinum, Platinum+ a Diamond klubu poplatek za výběr neplatí.

 

Výběry a vklady se realizují v USD. Jakákoliv jiná měna musí být konvertována, a proto zahrnuje poplatek za směnu. Ten se liší dle měny. Kupříkladu u CZK je to 35 haléřů. Členové Platinum a Platinum+ klubu ale mají slevu 50 % a členové Diamond klubu mají slevu 100 %.

 

Po 12 měsících bez přihlášení je účtován měsíční poplatek 10 USD za pasivitu k jakémukoliv dostupnému zůstatku. K uhrazení poplatku nejsou uzavřeny žádné otevřené pozice.

 

Klub eToro nabízí příjemné výhody v podobě nižších poplatků a doplňkových bonusů (analytické nástroje, předplatné WSJ, úročení zůstatků, speciální pozvánky na akce eToro a další benefity). Zařazení do úrovně je jednoduché dle velikosti zůstatku. Typický investor, který si po počáteční investici dál posílá volnou hotovost a investuje, se celkem rychle může dostat minimálně na Platinum úroveň.

 

Klub eToro

 

Prostředí platformy eToro

 

Hodnocení prostředí platformy bude hodně subjektivní. Nám se jednoduše nelíbí. Přijde nám nepřehledné, nelogické a zmatečné. Cílem je podpořit v lidech emoce, aby „klikali“. Následující obrázek ukazuje základní obrazovku. Nalevo je menu a pak na celé obrazovce jsou upoutávky buď na populární instrumenty nebo na instrumenty s velkou změnou ceny.

 

platforma eToro

 

Při scrollování dolů je zobrazených několik CopyTrader účtů s vysokým zhodnocením.

 

platforma eToro CopyTrader

 

Pak jsou dále na stránce Trendová aktiva či neoblíbenější cenné papíry. eToro se tedy snaží působit na nejzákladnější emoce traderů: chamtivost a strach. Začínající investoři asi mohou podlehnout tomuto útoku na základní smysly. Zkušeným investorům takovýto přístup brzy poleze na nervy a budou se snažit nějak si obrazovky přizpůsobit.

 

Na domovské stránce je šikovný informační kanál, do kterého mohou uživatelé přispívat a komunikovat mezi sebou. Na eToro působí i řada seriózních investorů/traderů, kteří sdílí své analýzy, postřehy, komentáře. Většinou v angličtině, ale některé příspěvky jsou i v českém/slovenském jazyce.

 

platforma eToro informace

 

Investoři si mohou vytvářet watchlisty. Nicméně nechápeme a nedokázali jsme zjistit, proč se bid-ask ceny u akcií a ETF zobrazují s širokým spreadem. Jenom to může odradit investory. Při zadávání pokynu se pak ceny zobrazují správně podle dat z burzy a spready jsou úzké. U CFDs na měny, komodity, krypto se i v přehledu na watchlistu zobrazují ceny dobře.

 

eToro recenze obchodování

 

Třeba v uvedeném grafu se podívejme na MBG.DE, tedy akcie Mercedes-Benz Group AG. Bid-ask se zobrazuje jako 68,16-68,37, co je hrozně široký spread. Při zadávání pokynu se ale už zobrazuje cena 68,28 EUR, která odpovídá tržní ceně z burzy.

 

eToro nákup akcie

 

Na následujícím obrázku je srovnání s cenou na burze Stuttgart – nalevo je poslední zobchodovaná cena a BID-ASK uveřejňované burzou, napravo je cena zobrazovaná v eToro.

 

eToro recenze ceny

 

Nakupovat lze buď kusy anebo podle objemu (eToro automaticky vypočte a zobchoduje celé akcie + frakční akcie). Lze si nastavit páku až 5x. Při páce se ale automaticky obchodují CFDs. Minimální velikost objednávky je 10 USD. Kupříkladu akcie německé společnosti Schaeffler mají cenu 6,6 EUR. Museli bychom nakoupit minimálně 1,41 kusu, viz obrázek.

 

eToro nákup akcie ukázka

 

Následující obrázek ukazuje historii obchodů – pro účely této analýzy jsme otevřeli 2 kusy SHA.de za tržní cenu 6,58 EUR a za chvíli jsme pozici zavřeli za tržní cenu 6,57 EUR. Skutečně se platí jenom tržní spread na úrovni 1 centu, což je cca 0,15 % z objemu. Nicméně tento tržní spread by se platil u jakéhokoliv jiného brokera a platí jej všichni investoři – retailoví i institucionální (třeba investiční fondy). Poplatky byly 0, jak je na výpisu vidět.

 

eToro nákup akcie výpis

 

Zadávání obchodního pokynu je jednoduché. Investor může zadat buď market pokyn na trhu nebo limitní pokyn. Každopádně limitní pokyn drží eToro ve své databázi, nepouští ho do trhu a až je dosažena limitní cena, tak se realizuje za market. Stalo se nám, že jsme u jedné pozice sice měli nastavenou limitní cenu, ale realizovaná cena byla o 2 centy vyšší. Také jsme v tržních datech o pokynech na burze neviděli náš pokyn. Je to sice jenom drobnost, ale můžete to někoho překvapit. V pokynu se vždy automaticky nastavuje také profit na výběr zisku. Dlouhodobí investoři tedy budou odklikávat „Bez TP“. Zadat lze i stop loss pokyn. Další specialitou eToro při zadávání pokynu je, že když je zadaný limitní pokyn, tak ho nelze změnit. Jenom zrušit a zadat znovu. Platforma tedy spíše počítá s tím, že investoři budou obchodovat za tržní cenu.

 

Ještě jeden malý tip, který souvisí s trochu zmatečným eToro prostředím. V seznamu otevřených pozic jsou pole Prodat-Koupit. Pozici se ale zavírá kliknutím na 3 tečky vpravo a výběrem volby Zavřít. Kdybychom vybrali pole Prodat, tak se otevře short pozice pomocí CFDs. Pozici lze zavřít celou nebo jenom část. Když si investor rozklikne danou pozici, tak samozřejmě i tam nalezne tlačítka pro zobchodování a zavření.

 

eToro prodej pozice

 

Výpis z účtu (s možností exportovat do PDF a xls) je v Nastaveních v položce Účet. Investoři si také mohou nastavit opakovaný vklad z platební karty s tím, že si vyberou frekvenci a k jakému dni se peníze mají na účet vložit. Toto ocení zejména dlouhodobí investoři, kteří si postupně budují kapitál.

 

eToro nastavení účtu

 

Cenové grafy jsou jednoduché. Investoři si mohou přidat nějaké indikátory, změnit timeframe, něco do grafu nakreslit.

 

eToro grafy

 

eToro má, samozřejmě, i mobilní aplikaci. Ta vypadá téměř stejně jako desktopová varianta. Ovládání je přizpůsobené dotykovým displejům.

 

CopyTrader je hlavní výhodou platformy eToro

 

Doposud popsané funkce platformy nalezneme i u jiných brokerů. V čem eToro vyniká, tak to je zmíněná komunita investorů/traderů. Seznam účtů, které lze sledovat, je obrovský. Ke každému je připraven přehled, statistky, portfolio, graf vývoje hodnoty. Také je možné zjistit počet kopírujících investorů a počet sledujících (přidali si daný profil do watchlistu). Profily vypadají takto:

 

eToro CopyTrader

 

Uvedené informace umožnují investorům, aby si zvolili takové profily pro kopírování, které nejvíce vyhovují jejich stylu. Kdo chce jenom pasivně investovat, tak si vybere profily zaměřené na dlouhodobou držbu ETF. Kdo preferuje aktivní obchodování s vyšší finanční pákou, tak si vybere některého tradera zaměřeného na forex, komodity či akciové CFDs.

 

Závěr: výhody eToro jsou nulové komise a CopyTrader

 

eToro bude určitě získávat nové klienty. Nulové komise při obchodování s akciemi a ETF jsou rozhodně velmi atraktivním lákadlem. Při větším kapitálu a zařazení do vyššího klubu eToro jsou pak odpuštěné i poplatky za výběr či směnu peněz. Tím pádem pak investoři platí u akcií/ETF reálně jenom tržní bid-ask. Levněji investovat snad retailoví investoři ani nemohou. Velmi zajímavá a prospěšná je také funkce CopyTrader. Naše ETF/akciové portfolio můžete sledovat ZDE.

 

Uživatelské prostředí si klade za cíl podporovat „klikání“. Paradoxně může trochu chaotické prostředí spíše odradit začínající investory. Kdo aktivně používá jiném platformy, tak uvedený informační smog přeskočí a zaměří se na to hlavní: zadat pokyn co nejefektivněji.

 

Dobrý je sociální rozměr s možností publikovat příspěvky a vytvářet interakce s jinými uživateli. Tato komunitní funkce pomáhá zlepšovat informovanost o finančních trzích. Jen opět platí, že občas je nutné filtrovat informační šum. K dispozici je i vzdělávání ve formě Akademie eToro. Lze tam nalézt průvodce platformou nebo tipy na investice.

 

eToro má mobilní aplikaci, takže lze investovat/obchodovat odkudkoliv. Připsání vkladu při využití platební karty je okamžité. My budeme eToro využívat pro nákupy akcií a ETF, případně využijeme CFDs pro malé navýšení páky.

 

CFD jsou komplexním nástrojem s vysokým rizikem rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. 77% účtů drobných investorů přichází o peníze při obchodování s CFD s tímto poskytovatelem. Měli byste uvážit, zda opravdu chápete, jak fungují CFD a zda si můžete dovolit přijmout tak vysoké riziko ztráty peněz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

12.1.2023

9 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Radek Doležel napsal:

    Dnešní zamračené sobotní odpoledne jsem věnoval čtení o eToro. Jedno z negativ, na které jsem narazil, byla nespokojenost některých uživatelů s výběrem v USD. Uživatel vybíral 1000 USD, eToro si strhlo 5 USD (potud vše ok), ale na účet mu dorazilo o dalších 50 USD míň. Vše sežraly zprostředkovávající banky, tj. předpokládám, že vybíral na účet. A to mne vede k otázce – když by vybíral na platební kartu, očeše tu částku také nějaké finanční instituce „po cestě“? Kladu si otázku, jestli pak není lepší zvolit konverzi z USD na EUR (snad 0,46% fee) a využít tím pádem SEPA platby. Nemá s tím autor článku nebo někdo další zkušenosti? Moc informací jsem o tom nedohledal.

    Radek Doležel napsal:

    Odpovím si sám – zdá se mi, že řešením je eToro Money.

    Radek Doležel napsal:

    V rámci seznamování s platformou si říkám – pošlu zkusmo z Revolutu 100 EUR na eToro Money přes SEPA. Zadám a než překlapnu v prohlížeči na eToro Money, tak peníze jsou tam. Tak mám takový pocit, že eToro Money je rebrandovaný Revolut 🙂
    Zkusím doručených 100 EUR v eToro Money převést na USD v eToro. Jo, fakt jsou tam. Tak si říkám, ok, mrkneme se na kurz, jakým se to převedlo.
    Kurz 1 EUR = 1,0558 USD.
    Schválně kouknu v mobilu na Revolut.
    Kurz 1 EUR = 1,06 USD.
    Za mne eToro dobrý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU