Finlord Sněmovna financí

Inflaci v USA táhnou zdravotnictví a bydlení

28.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Boj s inflací v USA

I Spojené státy aktuálně zápasí se zvýšenou inflací. Hodně se v poslední době mluví o růstu cen energií. Nicméně jejich eny jsou volatilní a po rychlém nárůstu může přijít rychlý pokles. Dlouhodobě mnohem nepříjemnější je inflace v rigidních položkách, jako je kupříkladu zdravotní péče či bydlení. Zejména extrémně drahá zdravotní péče je pro Spojené státy velmi nepříjemná. I v ČR už můžeme sledovat podobné tendence.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Pohled na inflaci v USA

 

Tento obrázek ukazuje vybrané inflační indexy od počátku roku 1957 do července 2023, rok 1957 je zvolen jako bazický rok. Celkový index spotřebitelských cen zaznamenal nárůst ze 100 na 1100. Ceny v celé ekonomice se tedy za 66 let zvedly v průměru jedenáctinásobně. Ale ceny ve zdravotnictví stouply ze 100 na 2830, tedy 28násobně. Ceny bydlení stouply na 16násobek, ceny energií na 13násobek, ceny jídla na 11násobek, ceny nových aut na 3,6násobek a ceny oblečení na 3násobek.

 

inflace v USA položky

 

Nájmy a jiné služby (patří sem i zdravotní péče) patří do rigidních složek inflace všude ve světě. Následující dva obrázky ukazují rozklad CPI a PCE deflátoru v USA na složky. V obou případech je patrná rigidita zmíněných složek.

 

inflace v USA položky příspěvek

 

A dosti podobný vývoj je i v ČR. Od roku 1995 do koce roku 2022 se index spotřebitelský cen zvedl z 52,2 bodu na 133,6 bodu, tedy na 2,6násobek. Ceny potravin se přibližně zdvojnásobily, ceny alkoholických nápojů se zvedly na 3,5 násobek. Ceny bydlení vyskočily na 5,3násobek, ceny ve zdravotnictví stouply na 4,1násobek. Ceny ve stravování a ubytování stouply na 3,3násobek. Ostatní položky měly nižší růst, než byl nárůst celkové inflace.

 

inflace v ČR

 

Takovýto vývoj je pochopitelný. Bydlení či zdravotnictví pokrývají základní lidské potřeby s nízkou cenovou elasticitou. Když budeme potřebovat ošetřit zlomenou ruku, tak s doktorem moc cenu sjednávat nebudeme. To samozřejmě organizace z obou sektorů dobře ví a tlačí ceny vzhůru. Marže mají logicky velmi vysoké.

 

Ještě se podívejme zpátky do USA na tržby na akcii společností z oblasti zdravotnictví. Od roku 1998 se zvedly jedenáctinásobně (daleko nejlepší vývoj ze všech sektorů). Pro srovnání tržby na akcii celého indexu S&P 500 se zvýšily trojnásobně.

 

tržby zdravotnictví USA

 

Investovat do akcií a ETF lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

28.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?