Finlord Sněmovna financí

Největší banky na světě: dominují čínské banky

30.5.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
žebříček největších bank na světě

Mezi největší banky na světě podle aktiv se řadí především čínské banky. Konkrétně pak největší bankou na světě z hlediska aktiv je Industrial and Commercial Bank of China Limited s aktivy v objemu 5,5 bilionu USD. Za ní pak následuje China Construction Bank s aktivy v objemu 4,7 bilionu USD a pak Agricultural Bank of China s aktivy na úrovni 4,5 bilionu USD. Americká banka JPMorgan Chase se umístila na 5. místě s aktivy na úrovni 4,2 bilionu USD. Každopádně v USA se jedná o největší banku. JPMorgan Chase má dlouholetou historii. Byla založena v roce 1799 jako Bank of the Manhattan Company. Za JPMorgan Chase pak následuje francouzská banka BNP Paribas s aktivy 2,9 bilionu USD. V žebříčku značně dominují čínské banky.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

největší banky na světě

 

Tržby amerických bank: největší tržby má JPMorgan Chase

 

Následující obrázek ukazuje vývoj tržeb bank JPMorgan Chase (ticker: JPM), Bank of America (ticker: BAC), Wells Fargo & Company (ticker: WFC) a Citigroup (ticker: C). Lídrem z hlediska tržeb je JPMorgan Chase.

 

největší banky na světě Eva Mahdalová Finlord

 

Graf níže ilustruje čistý zisk. Největší čistý zisk generuje JPMorgan Chase a to téměř 40,3 miliard USD. Bank of America dokázala vygenerovat čistý zisk na úrovni téměř 27,2 miliard USD, Citigroup 14,3 miliard USD a Wells Fargo & Company má pak čistý zisk na úrovni 13,2 miliard USD.

 

zisky bank Eva Mahdalová Finlord

 

Americké banky jsou relativně levně ohodnocené

 

Podívejme se na ohodnocení dle P/E ze zisků za posledních 12 měsíců. Všechny zmíněné banky jsou nyní relativně levně ohodnocené. Nejnižší P/E na úrovni 6,1násobku má Citigroup. Naopak nejvyšší ohodnocení je u Wells Fargo & Company s P/E na úrovni 11,9násobku.

 

banky v USA Eva Mahdalová Finlord

 

Akcie a ETF lze nakupovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

30.5.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?