Finlord Sněmovna financí

Investování: tyto chyby se pravidelně opakují

11.1.2022

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Chyby při investování

Při investování platí několik základních pravidel, které jsou sice jednoduché, ale mnohdy je lidé nedokážou dodržovat. Podívejme se na typické investiční chyby, které si lidé i uvědomí a olitují, nicméně se železnou pravidelností je opakují.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

1. chyba: pozdní začátek s investováním

 

V tomto rozboru jsme se věnovali jednoduché simulaci, když si 30letý člověk s příjmem 25 000 Kč měsíčně odkládá 2000 Kč při průměrné očekávané výnosnost 7 % p.a.. Po 40 letech má na účtu naakumulovaných cca 5 mil. Kč. Následující obrázek ukazuje akumulaci majetku do dovršení 70 let dle toho, kdy člověk začne. Když začne ve 20 letech, tak naakumuluje 10,4 mil. Kč. Když začne v 60 letech, tak naakumuluje 378 tisíc Kč. V prvním případě si pak od 70. roku života může při výnosnosti 7 % vybírat 61 tisíc Kč měsíčně, ve druhém případě 2210 Kč. Ve své podstatě lze při brzkém začátku odkládání peněz odejít do důchodu i dříve. Poznámka na okraj: o inflaci si portfolio upravíme jednoduše tak, že každý rok zvyšujeme pravidelný vklad o růst spotřebitelských cen.

 

investice a čas

 

2. chyba: investované peníze se vnímají jako nepoužitelné

 

S první chybou úzce souvisí druhá chyba. Z nějakého záhadného důvodu vnímají lidé zainvestovaný kapitál jako něco, s čím nelze vůbec manipulovat a mají zde mentální nastavení na nulovou mezitímní hodnotu. Tedy, když si 20letý člověk představí, že by 50 let měl pravidelně odkládat peníze a nakupovat kupříkladu ETF, tak se zhrozí a hned si myslí, že těch 50 let nebude moct peníze nijak použít.

 

Peníze zainvestované do likvidních burzovních instrumentů lze bez problému využít. Klidně si i při 50letém horizontu můžeme třeba po deseti letech říct, že zrovna peníze potřebujeme. Portfolio vyprodáme, což je aktivita na pár minut, dáme u obchodníka s cennými papíry výběrný příkaz a do několika málo pracovních dní máme peníze na běžném účtu. Samozřejmě, pokud bude zrovna na trzích výprodej, tak bude hodnota portfolia nižší. Pokud budou ceny nakoupených instrumentů na nových maximech, tak bude hodnota vyšší. Variabilita výnosů akcií a dluhopisů je ukázaná v následující chybě.

 

3. chyba: příliš konzervativně nastavené portfolio

 

Jednoduché pravidlo: pokud máte investiční horizont více než 20 let, tak můžete mít všechno v dynamických investicích (akcie, akciové fondy, nemovitosti na hypotéku, P2P a podobně). Na následujícím grafu od J. P. Morgan je patrné proč. V krátkých obdobích byla v minulosti variabilita výnosů akcií obrovská (-39 % až 47 %). U konzervativnějších dluhopisů byla nižší (-15 % až 33 %). V dlouhém 20letém období bylo ale i nejhorší období u akcií výnosnější (6 % p.a.) než u dluhopisů (1 % p.a.) nebo u balancovaného portfolia (5 % p.a.).

 

investování akcie a dluhopisy

 

Je až neuvěřitelné, kolik mladých investorů ve věku kolem 30 let a horizontem vysoce přes 20 let má balancovaná portfolia (cca 50 % akcie a 50 % dluhopisy). Z hlediska finančního plánování to nedává smysl. Jedná se o pouhou behaviorální chybu, která se opakuje pořád dokola.

 

Naopak, pokud mají investoři krátký horizont, tak jsou nejlepší spořicí účty, termínované vklady, stavební spoření a podobné instrumenty, kde dopředu víme velikost výnosu a nehrozí negativní výsledek.

 

4. chyba: nevhodné využívání finanční páky

 

Solidní portfolio lze vybudovat i bez páky. Mnoho investorů ale vědomě či nevědomě lituje, že finanční páku nevyužívají. Z této lítosti pak pramení celá řada neefektivních investic, kdy se investoři snaží dohnat zmeškaný čas. Následující obrázek ukazuje ETF s trojnásobnou pákou denních pohybů indexu S&P 500.

 

investování a 3x páka

 

Z hodnoty 3 USD v listopadu 2008 nastal nárůst na současných 135 USD. Tedy 300 tisíc Kč se za uvedené období zhodnotilo na 13,5 milionu Kč. Samozřejmě při trojnásobné páce byly pohyby dolů obrovské. Ve finanční krizi nastal v roce 2009 propad o 70 %. V březnu 2020 se cena tohoto ETF snížila v průběhu jednoho měsíce o 75 %, což by pro mnohé investory znamenalo infarktový stav.

 

Obrovské nárůsty ceny zaznamenaly i jiné instrumenty. Kupříkladu konkrétní akcie, kryptoměny, investice do podnikatelských příběhů a dokonce i výhry v loterijních sázkách mohou lidé vnímat jako určitý typ investice s exponenciálním potenciálem (malý vklad s možností vysokého zisku). Čím více se o daném instrumentu mluví, tím více pak lidé litují, že nenaskočili do „rozjetého vlaku“ dříve a vesměs extrapolují minulé výnosy do budoucnosti. A pak se nestačí divit, když přijde korekce. Typickým příkladem z poslední doby byly „laser eyes“. Když byla cena bitcoinu kolem 68 000 USD, tak se celý internet tímto statusem hemžil a pochopitelně mnoho začínajících kryptonadšenců nakupovalo blízko maxim. Teď při ceně 41 000 (pokles o 40 %) těch laserových očí už moc není.

 

Využití finanční páky nebo investice do instrumentů s vysokou betou je o štěstí v načasování. Kdo koupil uvedené napákované ETF v roce 2011 za cenu 3 a pak jenom držel, tak do února 2020 zaznamenal nárůst na 75. Následně sice nastal propad na 24, což byla ale stále osminásobně vyšší hodnota oproti roku 2011. Dlouhodobý investor zůstal v klidu. Dalšímu rozboru finanční páky jsme se věnovali v této analýze.

 

5. chyba: nedůvěra ve finanční instrumenty

 

Ano, finančních skandálů a různými podvodů v korporátním a finančním světě bylo hodně a ještě hodně bude. Někteří podnikatelé a firmy jednoduše jdou za hranou a pak se jejich domeček z karet může sesypat. Zanevřít kvůli tomu na investování je ale nesmysl. Stejně jako když dítě dostane ve škole nějakou pětku, tak rodiče také nezanevřou na jeho další studium.

 

Svět regulovaných finančních instrumentů, jako jsou bankovní produkty či burzovně obchodované instrumenty, je velmi bezpečný. Regulace a dozor jsou až neuvěřitelně přísné. Chybou institucí možná je, že nedokážou svým klientům lépe ukázat, co všechno dělají pro ochranu jejich majetku. A u investorů je chyba, že podceňují diverzifikaci.

 

Nedůvěra se pak projevuje kupříkladu při nákupu zlata. Tady je argument investorů prostý: „až přijde krize, tak zlato si udrží hodnotu“. Umíte si představit krizi, kdy zcela přestane fungovat bankovní a burzovní svět? Vždyť to by okamžitě zkrachovala celá podniková sféra, která je závislá na platebních a úvěrových systémech bank a na fungování kapitálových trhů. Krize takovéhoto rozsahu je chiméra. Burzovní trhy nepřestaly fungovat ani ve Velké depresi 30. let minulého století ani ve finanční krizi 2008-2009.

 

Paradoxně je opak pravdou. V krizi a válce jsou na přítěž především hmotná aktiva. Nemovitosti, obrazy, drahé kovy lze ve válce snadno zabrat nebo zničit před tím, než je člověk pracně přemístí na bezpečné místo. Převod cenných papírů do bezpečné jurisdikce je naopak otázka několika hodin, pokud jsou předem připravené účty. Kdo pozná trochu historii Bubenče v Praze, tak ví, že současná Americká ambasáda sídlí ve vile židovské rodiny Petschků (a pro změnu hlavní budova Ruské ambasády je o pár set metrů v jiné Petschkovské vile), nejbohatšího prvorepublikového klanu. Část rodiny stihla utéct za hranice. Hmotné majetky v podobě několika přepychových vil s vybavením nechala v Praze. Naštěstí měla rodina v zahraničí deponované nakoupené cenné papíry amerických či britských firem. Tento majetek a dříve přesunuté valuty umožnily rodině začít znovu, i když jim Němci zabavili podniky a osobní majetek v ČR a Německu.

 

Na uvedených chybách je zajímavé to, že i když si je popíšeme, podrobně rozanalyzujeme a uděláme různé propočty, tak je investoři i tak zopakují. Strach a chamtivost jsou velmi silné pudy a stačí i slabá stimulace a rychle dokážou ovládnout lidskou mysl.

 


Jméno a příjmení

Email

Telefonní číslo

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

 

Pro investory máme připravený podrobný rozbor strategického nastavení portfolia a investice do ETF, pomocí kterých lze majetek budovat. Sledování jednoduchých pravidel je pak na každém investorovi.

 

Investoři mohou nakupovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

11.1.2022

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU