Finlord Sněmovna financí

Odložené platby rychle získávají tržní podíl

23.3.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Odložené platby ve světě

Odložené platby (buy now, pay later – kup teď, plať později) rozvíjí v ČR zejména společnost Twisto. Každopádně ve světě úspěšně funguje už celá řada společností se stejným nebo velmi podobným modelem. Příkladem mohou být švédská Klarna nebo americké burzovně obchodované společnosti Affirm či Paypal nebo australské společnosti Afterpay, Zip a Sizzle. Do sektoru se snaží protlačit s novými produkty i zavedené kreditní společnosti, jako je kupříkladu American Express. Pro všechny společnosti, které v sektoru působí, je velmi příznivý výhled na nejbližší roky. Především mladá generace požaduje jednoduchost, ať při nákupu nemusí myslet na žádné dobírky, plastové karty nebo jiné metody placení.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Spotřebitelé hledají skulinky, aby mohli utrácet více

 

Průzkumy mezi spotřebiteli odhalují, že důvodem využití služeb odložených plateb je především možnost získat ihned peníze na nákupy. 38 % respondentů z USA v průzkumu společnosti Ascent uvedlo, že bez této služby by nebyli schopní učinit nákup, protože jim to nedovoluje rozpočet. 39 % respondentů se bojí placení úroků na kreditní kartě. 25 % uvedlo, že využívá službu proto, aby nemuseli podstupovat kreditní kontrolu. 14 % pak uvedlo, že na kreditních kartách už má vyčerpané limity.

 

důvody využití odložené platby

 

Z uvedených důvodů je patrné, že lidé chtějí spotřebovávat, i když nemají k dispozici peníze. Jednoduše doufají, že teď nakoupí a pak nějak seženou peníze na splacení dluhu. Při malých částkách společnosti ze sektoru často neuvádí dluh ani do bankovních či nebankovních úvěrových registrů a mohou mít mnohem volnější kreditní kontroly.

 

Monetizace služby je buď ve formě úroků/poplatků při prodloužení splátky anebo na základě transakčních poplatků od obchodníků. Přidanou hodnotu tak lze identifikovat na obou stranách – zákazník si může ihned pořídit věc, na kterou nemá momentálně peníze a obchodník ihned realizuje tržbu s tím, že u zákazníka je větší pravděpodobnost útraty, než kdyby využíval třeba platební karty.

 

Co se týče věku, tak nejvíce využívají tuto službu lidé v produktivním věku 25 až 44 let, což je logické vzhledem k tomu, že tato skupina má rada technologie a díky zaměstnání/podnikání dokáže generovat tok peněz do osobního rozpočtu.

 

kdo využívá odložené platby

 

Mileniálové, tedy lidé ve věku 25 až 40 let, stále více preferují online nákupy a dle průzkumu společnosti Affirm až 70 % z nich preferuje nákup online před nákupem v kamenné prodejně. Zároveň přibližně 25 % mladých lidí v USA už ani nemá kreditní karty.

 

Co se týče rozdělení způsobu platby při nákupu, tak i v roce 2023 budou ve světové e-commerce dominovat digitální/mobilní peněženky s podílem 52 %. Podíl kreditních karet by měl poklesnout na 18,8 % a využití debetních karet by dokonce mohlo být nižší než využít bankovních převodů. V případě služeb typu „kup teď, plať později“ by mělo nastat téměř zdvojnásobení podílu 1,6 % na 2,8 %

 

V rámci POS (point of sale) plateb do roku 2023 propadne zejména podíl hotovosti na 18,7 % a i zde stoupne podíl digitálních/mobilních peněženek.

 

platby ve světě

Odložené platby v jednotlivých společnostech

 

V prezentacích jednotlivých společností můžeme najít celou řadu zajímavých údajů o sektoru. Kupříkladu Klarna (akcie na burze nejsou) rychle získává loajální zákazníky nejenom na domácím trhu ve Švédsku, ale i v USA. Průměrný počet transakcí zákazníků, kteří služby využívali už před rokem 2014, je už 27x vyšší než na počátku vztahu. I u zákazníků získaných teprve v roce 2019 je už objem transakcí 9x vyšší oproti počátku.

 

Klarna klienti Švédsko

 

Díky stálým i novým zákazníkům rostly objemy realizovaných obchodů pomocí této služby v posledním kvartálu 2020 až o 48 %, přičemž za celý rok 2020 klienti Klarny nakoupili v různých obchodech za 53 miliard dolarů.

 

Klarna meziroční růst

 

Velmi rychle roste i americká společnost Affirm. Ta v uplynulém roce zvedla meziročně počet uživatelů o 52 % na 4,5 milionu a celkem se pomocí služeb společnosti nakoupilo v roce 2020 v obchodech zboží a služby za 5 miliard dolarů (Klarna je dle transakčního objemu cca 10x větší než Affirm).

 

Affirm meziroční růst
Podobně jako Klarna, tak i Affirm má velmi vysokou retenci zákazníků. Zákazníci z roku 2016 prakticky zvedli objem svých nákup pomocí služby na více než dvojnásobek mezi lety 2017 a 2020. Je evidentní, že odložené platby jsou mezi lidmi oblíbené a jsou ochotní využívat je opakovaně.

 

Affirm retence klientů

 

Odložené platby a Paypal

 

Klarna i Affirm jsou fintech společnosti, které jsou od počátku stavěné na službu odložených plateb. Jejich úspěch ale samozřejmě zanechal stopu i na jiných společnostech. Ty proto rychle přichází se svým řešením (podobně jako Equa Bank a Mall Pay zavedly odložené platby v ČR později jako fintechové Twisto). Výhodou zavedených společností je většinou silnější kapitálové zázemí, díky kterému jsou schopné rychle dohánět ztracený čas.

 

PayPal vznikl odtržením od eBay a v současnosti se pomocí služeb společnosti realizují globálně nákupy za astronomických 940 miliard dolarů (866 mld. u obchodníků a 70 mld. u EBay), a to navzdory propadu segmentu cestování o 40 %. V roce 2021 očekává společnost růst o dalších 20 % a zisk by mohl stoupnout až o 30 %.

 

Paypal růst

 

Co se týče segmentů, tak u PayPal nejvíce rostou nákupy oblečení, obuvi, her, autosoučástek a vybavení do domácnosti. Společnost zavedla službu odložených plateb až v srpnu 2020. Následně v říjnu 2020 spustila Venmo kreditní karty a také možnost nakoupit a držet kryptoměny (krypto se bude při platbách automaticky měnit do USD/EUR/atd, které obchodníci potřebují). Na následujícím obrázku jsou výsledky odložených plateb spuštěných v USA a Velké Británii za čtvrtý kvartál. Počet uživatelů už vyskočil na 2,8 milionu lidí a objem realizovaných nákupů byl 750 mil. USD. To je třetina objemu společnosti Affirm, která ale funguje od roku 2012. Na této statistice je vidět, že s dobrým managementem jsou zavedené společnosti schopné reagovat na nové trendy velmi rychle.

 

Paypal nové služby

 

Akcie, které se obchodují na burzách je možné nakoupit u obchodník s cennými papíry. V analýzách jsme se věnovali Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE). Pro začínající investory jsou atraktivní služby roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3. měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz.

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

23.3.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.