Finlord Sněmovna financí

Rozbor přítoku kapitálu do investičních fondů v EU v roce 2023

30.1.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
přítok kapitálu do investičních fondů

Do investičních fondů v EU přiteklo v roce 2023 přes 195 miliard EUR. Z toho do podílových fondů nasměrovali investoři 40,5 miliardy EUR a do ETF 155 miliard EUR. Překvapením ale je, že téměř 173 miliard EUR bylo nasměrováno do fondů peněžního trhu. Evropští investoři a firmy jsou stále velmi konzervativní.

 

Z investičních fondů se největší oblibě těšily fondy peněžního trhu

 

Následující obrázek od LSEG Lipper ukazuje přítok kapitálu do podílových fondů (mutual funds) a ETF dle strategie fondu za rok 2023. Nejvíce kapitálu získaly fondy peněžního trhu, které nakupují zejména krátkodobé státní dluhopisy, obchodují repo produkty, případně ukládají prostředky na vkladové produkty do banky. Jedná se tedy o nejkonzervativnější instrumenty, které se často využívají ve velkých společnostech při krátkodobém ukládání peněz. Z grafu je patrné, že v tomto segmentu si polepšily zejména podílové fondy.

 

20240130 přítok kapitálu do investičních fondů

 

Na druhém místě z hlediska přítoku kapitálu byly dluhopisové fondy s čistým přítokem na úrovni 158 miliard EUR. Fondy zaměřené na jiná aktiva pak měly odliv. Komoditní fondy -2,3 miliardy, akciové -11 miliard, alternativní -17 miliard a smíšené -100 miliard EUR.

 

Reklama

 

U evropských správců investičních fondů nastávají obrovské změny. Především u dlouhodobých aktivně spravovaných produktů nastává odliv z podílových fondů do ETF a indexových fondů.

 

přítok kapitálu do podílových fondů a ETF

 

Nejvíce kapitálu přilákaly fondy od společnosti BlackRock, přičemž dominantní už u tohoto správce začínají být ETF. Na druhém a třetím místě se umístily JPMorgan a HSBC, u kterých stále hrají prim podílové fondy, a to především ty zaměřené na peněžní trh.

 

přítok kapitálu dle správů fondů

 

Pro investory je přístupná řada ETF. Největší ETF zaměřené na peněžní trh jsou Xtrackers II EUR Overnight Rate Swap UCITS ETF a PIMCO US Dollar Short Maturity UCITS ETF. Největší ETF zaměřené na dluhopisy jsou iShares Core EUR Corporate Bond UCITS ETF a iShares USD Treasury Bond 0-1yr UCITS ETF. A největší akciové ETF jsou iShares Core S&P 500 UCITS ETF a iShares Core MSCI World UCITS ETF USD.

 

Investovat do investičních fondů lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

30.1.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER