Finlord Sněmovna financí

Jak dlouho vydrží velmi levné pohonné hmoty?

3.1.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Velmi levné pohonné hmoty

Pohonné hmoty jsou v ČR i dalších evropských zemích už opět velmi levné. Cena je sice vyšší než třeba v krizovém roce 2020, ale nesmíme zapomínat na rychlý růst mezd, platů, důchodů či zisků firem. Z mediánové mzdy si mohou lidé natankovat téměř rekordní objem pohonných hmot. Současné ceny paliv rozhodně nebrzdí ekonomický rozmach a globální spotřeba paliv by díky tomu měla rychle stoupat. Investoři se mohou na tento trend snadno připravit.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Pohonné hmoty jsou historicky levné

 

Údaje společnosti CCS ukazují, že cena benzínu byla ke konci roku 2023 na úrovni 35,69 Kč za litr. Nafta stále 36,11 Kč za litr. Následující obrázek ukazuje vývoj ceny PHM v ČR od poloviny prosince 2007 do konce roku 2023. Samozřejmě, když se podíváme třeba na krizový rok 2020, tak tehdy byly ceny až o 8 korun na litr nižší. Ale třeba v letech 2011 až 2014 byly ceny benzínu a nafty podobně vysoké jako teď.

 

20240103 pohonné hmoty jsou levné

 

Ceny jakéhokoliv zboží či služeb je nutné sledovat ve srovnání s příjmy. Následující tabulka ukazuje ceny ke konci roku a mediánové mzdy ve čtvrtém čtvrtletí daného roku. Od roku 2006 se mzdy zvedly téměř trojnásobně, cena pohonný hmot se zvedla o cca 28 %. Logicky se zvýšil počet litrů, které si lidé mohou ze mzdy koupit. U benzínu i nafty je to aktuálně více než 1100 litrů. Nejnižší hodnota byla v roce 2013, když to bylo mírně nad 600 litry. Nejvíce si lidé mohli koupit v krizovém roce 2020, kdy kvůli zastavení ekonomické aktivity dramaticky propadla poptávka po ropě (na jaře 2020 byla cena květnového kontraktu ropy WTI dokonce záporná).

 

20240103 ČR benzín a nafta

 

Investiční pohled na ropu a ropné produkty

 

Podobně jako v ČR i v jiných zemích je poměr mezd a ceny ropných produktů velmi výhodný. Kartel OPEC to velmi dobře ví a snaží se dostat cenu ze současných 79 USD nad 90 USD a ideálně k 100 USD za barel. I v zemích kartelu rostou mzdy a náklady na služby a bez zvyšující se ceny komodity jednoduše budou postupně klesat zisk z těžby a prodeje ropy. Saudská Arábie už v rozpočtu pro rok 2024 počítá s deficitem na úrovni 1,9 % z HDP. V roce 2022 měla mírný přebytek na úrovni 2,5 %, v roce 2023 dosáhla deficitu 2 %.

 

Tlak na růst cen ropy a ropných produktů v nejbližších měsících bude nemalý. Vzroste poptávka a k tomu bude pokračovat silné omezování nabídky. Cena ropy zatím nereaguje na tento vývoj. A pro řidiče je k tom příznivé, že zejména u nafty začaly klesat velkoobchodní marže. Za poslední tři měsíce se snížila v Evropě o 10 USD na 26 USD za barel. Marže u benzínu mírně stoupla na 16 USD za barel.

 

20240301velkoobchodní marže

 

Investoři mohou obchodovat ropu a ropné produkty pomocí derivátových produktů či ETF. Anebo mohou investovat do ETF na ropné společnosti, nebo mohou nakupovat akcie a dluhopisy samotných společností. Možností je celá řada.

 

Reklama

 

Energetickým společnostem aktuálně analytici moc nevěří a v roce 2024 u nich v případě trhu v USA čekají pouze malý růst zisků na úrovni 2,9 %. Pro srovnání zdravotním společnostem, telekomunikacím či technologickým společnostem predikují růst zisků o více než 15 %.

 

akcie sektory růst zisků

 

Slabé vyhlídky růstu zisků se pochopitelně projevují v nižším ohodnocení energetických společností. Poměr ceny akcie k očekávanému zisku na akcii je na 10,8násobku. U technologických akcií je na 26,7násobku. Technologické akcie jsou tedy 2,5krát dražší než energetické společnosti.

 

akcie sektory ohodnocení PE poměr

 

Nízká cena komodity a nízké ohodnocení akcií vytváří přirozený bezpečnostní polštář proti nečekanému vývoji. Krátkodobý pokles cen ropy a ropných produktů může ještě nastat, což by vytvořilo ještě lepší podmínky pro vstup do zajímavých příležitostí na energetickém trhu.

 

Levné pohonné hmoty aktuálně pomáhají přepravním společnostem či společnostem z oblasti cestovního ruchu.

 

Investovat do finančních instrumentů a komodit lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

3.1.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU