Finlord Sněmovna financí

Americké akcie: budou vysoké výnosy nadále pokračovat?

16.1.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Americké akcie výnosy

Americké akcie v posledních deset letech přinesly velmi vysoké zhodnocení. Jejich nadvýnos oproti bezrizikovým státním dluhopisům v období od července 2013 do konce června 2023 byl téměř 12 % p.a.. Pro srovnání nadvýnos světových akcií bez USA byl pouze 4,4 % p.a.. Investoři si pochopitelně kladou otázku, jestli se vysoké zhodnocení amerických akcií zopakuje i v nejbližších deseti letech.

 

Americké akcie výrazně překonaly celý svět

 

Následující obrázek z dílny AQR ukazuje nadvýnos, volatilitu a Sharpův poměr jednotlivých aktiv v uplynulých deseti letech. U indexu S&P 500 byl nadvýnos (zhodnocení nad výnosnost pokladničních poukázek) na úrovni 11,9 % p.a. při volatilitě 15 %. MSCI World bez USA přinesl při stejné volatilitě nadvýnos 4,4 % p.a.. Dluhopisový index Barclays Global Aggregate měl nadvýnos pouze 1,1 %, i když volatilita byla v jeho případě 3,6 %. Nejhůře si vedly komodity, které měly naopak podvýnos na úrovni 2 % p.a..

 

zisk americké akcie a jiná aktiva

 

Co tvořilo výnos amerických akcií? V uplynulých deseti letech měl příspěvek 2,1 p.b. dividendový výnos, 4,5 p.b. přinesl reálný růst zisků, 3,6 p.b. expanze ohodnocení a 1,7 p.b. přineslo reálné znehodnocení pokladničních poukázek. V grafu je i srovnání složek v období 1950 až 2013, kdy měly nejvyšší příspěvek dividendová výnosnost a reálný růst zisků.

 

americké akcie tvorba zisku

 

Dle AQR nejsou velmi vysoké příspěvky k výkonnosti v posledních deseti letech zopakovatelné. Zejména nelze spoléhat na další nárůst ohodnocení a násobků. Následující obrázek ukazuje, jak vysoké by muselo být ohodnocení akcií dle CAPE v roce 2033 při různé úrovni reálného růstu zisků. Teď je CAPE hodnota kolem 30. maximum v technologické bublině bylo 44, dlouhodobý průměr je 20. I kdyby v následujících deseti letech rostly reálné zisky vysokým tempem 6 % ročně, tak by pro zachování nadměrného zisku ve výši 11,9 % p.a. muselo ohodnocení dle CAPE stoupnout na 51násobek, což by bylo suverénní historické maximum. Takovýto scénář není moc pravděpodobný.

 

americké akcie scénáře ohodnocení

 

Dle AQR by se investoři měli připravit i na pomalejší růst reálných zisků. Přeci jen v uplynulých deseti letech zisky firem rostly velmi vysokým tempem. Z růstu 4,5 % ročně by spíše měla nastat korekce zpátky k dlouhodobému průměru kolem 3,5 %.

 

Jsou americké akcie stále atraktivní?

 

Ano, jsou, a to i navzdory uvedeným výpočtům. Připomeňme, že výpočty jsou zaměřené na nadvýnos oproti bezrizikovým pokladničním poukázkám. Při stagnující valuaci a rostoucích reálných ziscích firem přinese držba akcií vyšší zhodnocení než držba dluhopisů. Samozřejmě u akcií musíme počítat s vyšší volatilitou než u dluhopisů. Investoři se mohou zaměřit na akcie s nižším ohodnocením či se stabilnějším cash flow.

 

Reklama

 

Do popředí se určitě dostanou i nekorelovaná alternativní aktiva či investiční strategie. I v ČR lze investovat do nemovitostmi zajištěných úvěrů, viz kupříkladu náš rozbor platformy Ronda Invest.

 

Z investičních strategií lze určitě zmínit různé opční struktury, viz náš přehled, jak lze opce obchodovat u LYNX Broker ZDE.

 

Investovat do akcií lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

16.1.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER