Finlord Sněmovna financí

Small cap vs Large cap akcie: schopnost generovat zisk

21.12.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Small cap akcie vs large cap akcie

Small cap akcie (tedy akcie malých společností) v posledních letech výkonnostně značně zaostávají za large cap akciemi (velkými společnostmi). Co je důvodem? Na jedné straně je to odliv investorů do známých titulů, jako jsou třeba Apple, Microsoft, a podobně, což se projevuje v nižším ohodnocení small cap akcií. Nicméně důvodem nemilosti investorů je i zásadní zhoršení schopnosti generovat zisk z použitých aktiv.

 

Small cap akcie a hledání atraktivních příležitostí v Japonsku

 

Následující obrázek od Verdad Capital ukazuje pro small cap akcie v USA podíl hrubého zisku k aktivům v rozdělní podle příspěvku jednotlivých sektorů. Ještě v 90. let byla hodnota indikátoru na úrovni téměř 30 %. V roce 2021 a 2022 ale nastal propad na 17 % a až letos nastalo zlepšení k 20 %. Zásadní snížení schopnosti generovat zisk nastalo v sektoru malých technologických společností, v průmyslu a ve výrobě spotřebního zboží. V grafu není záměrně sektor zdravotnictví, jelikož velký počet malých ztrátových biotechnologických společností zhoršuje interpretovatelnost dat.

 

small cap akcie hrubý zisk k aktivům

 

Reklama

 

Pro srovnání u large cap akcií byl podíl hrubého zisku k aktivům v polovině 90. let na úrovni 25 %. Pak také nastalo postupné snížení. Nicméně letos je podíl mírně nad 20 %. Velké společnosti tedy dokážou v současnosti lépe využívat svá aktiva. A na rozdíl od malých firem u large cap jsou technologické společnosti velmi ziskové a celou statistiku značně vylepšují.

 

large cap akcie hrubý zisk k aktivům

 

V Evropě a Japonsku je situace jiná. Small cap akcie zde mají vyšší poměr hrubého zisku k aktivům.

 

small cap akcie hrubý zisk k aktivům Evropa a Japonsko

 

Zároveň je v Evropě a Japonsku nižší poměr EV/EBITDA. Firmy jsou zde tedy levněji ohodnocené.

 

small cap large cap akcie ohodnocení

 

Japonské akcie se dostaly do hledáčku investorů díky velmi atraktivním výnosům. Zajímavé je, že velký počet japonských firem se rozhodlo využívat hotovost na nákupy svých akcií. Tady je seznam společností s nejvyššími ohlášenými buybacky. Kupříkladu Sokisui Jushi plánuje v nejbližších letech odkoupit 20 % svých akcií.

 

Japonsko buyback

 

Investovat do akcií lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

21.12.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU