Finlord Sněmovna financí

Americké akcie: výsledková sezóna Q3 2023 je pozitivní

8.11.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Výsledková sezóna akcie investice

Výsledková sezóna v USA za Q3 2023 přináší pozitivní výsledky firem, načež ohodnocení indexu S&P 500 se dostalo pod 5letý průměr.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

V rámci výsledkové sezóny v USA za Q3 2023 vydalo výsledky 81 % společností z S&P 500. 82 % společností zaznamenalo pozitivní překvapení v rámci zisku na akcii a 62 % společností pozitivně překvapilo z hlediska tržeb.

 

výsledková sezóna Q3 2023

 

Tržby za 3. čtvrtletí 2023 pro celý index S&P 500 vzrostly o 2,3 %, přičemž na konci září se očekával růst tržeb o 1,6 %. Meziroční růst tržeb vykázaly společnosti z oblasti nemovitostí, cyklického zboží (Consumer Disc.), komunikačních služeb, zdravotnictví, financí, necyklického spotřebního zboží (Consumer Staples), průmyslu a informačních technologií. Naopak meziroční pokles tržeb zaznamenaly společnosti z oblasti veřejného sektoru (Utilities), materiálů a energií.

 

akcie výsledková sezóna

 

Čistá zisková marže za 3. kvartál 2023 je na úrovni 12,1 %, přičemž v Q3 2022 byla na úrovni 11,9 %.

 

akcie výsledková sezóna 2023

 

Zisky za celý index S&P 500 vzrostly o 3,7 %, původně se na konci září očekával pokles zisků o 0,3 %. Pokud bude 3,7 % finální číslo za toto čtvrtletí, tak se bude jednat o první čtvrtletí od 3. čtvrtletí 2022, ve kterém bude vykázán meziroční růst zisků. Značnou pozitivní změnu zisků zaznamenaly společnosti ze sektoru komunikačních služeb, cyklického zboží (Consumer Disc.), financí, informačních technologií. Dále pozitivní změnu zisku zaznamenaly společnosti z oblasti veřejného sektoru (Utilities), průmyslu, nemovitostí a necyklického spotřebního zboží (Consumer Staples). Ostatní sektory zaznamenaly pokles zisků.

 

akcie výsledková sezóna Eva Mahdalová Finlord

 

P/E na základě očekávaných zisků je na úrovni 17,8, což je pod 5letým průměrem 18,7 a nad 10letým průměrem 17,5.

 

výsledková sezóna akcie

 

Americká centrální banka (FED) na posledním zasedání v minulém týdnu podle očekávání potvrdila nastavení měnové politiky. Klíčová úroková sazba zůstává v pásmu 5,25 – 5,50 % a je na nejvyšší úrovni od roku 2001. Důvodem jsou panující obavy z inflace. Ekonomická aktivita ve 3. čtvrtletí expandovala. Pokud jde o nezaměstnanost, tak ta zůstává nadále nízká, byť tempo růstu nových pracovních míst zpomaluje a inflace zůstává nad dvouprocentním cílem FEDu. Americká centrální banka se tedy konkrétně obává, že přetrvávající silný ekonomický růst v kombinaci s utaženým trhem práce by mohly držet růst cen v ekonomice nadále vysoko.

 

Každopádně v průběhu projevu šéfa FEDu Jeromea Powella trh vsadil na indicie, že Fed se zvyšováním úroků skončil. Tedy naděje, že americká centrální banka skončila se zvyšováním úrokových sazeb v kombinaci s pozitivními výsledky firem za Q3 2023 podpořila akciové trhy.

 

Investovat do akcií lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

8.11.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER