Finlord Sněmovna financí

Ceny nemovitostí ve světě

2.10.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
nemovitosti investice

Ceny nemovitostí v posledních letech výrazně rostly, což bylo zapříčiněno nízkými úrokovými sazbami. Tisk peněz vedl k tomu, že si hypotéku mohl vzít takřka kdokoliv, což vedlo k zvyšující se poptávce a růstu cen nemovitostí. S příchodem vysoké inflace pak centrální banky přistoupily ke zvyšování úrokových sazeb a začaly tedy monetární politiku utahovat. Nemovitosti se tímto krokem začaly stávat méně dostupnými, a navíc při vysokých úrocích pak přestává být pronájem investičních nemovitostí atraktivní.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Pokud se podíváme na sazby hypoték v USA, tak ty se dostaly na nejvyšší úroveň od roku 2000.

 

Ceny nemovitostí

 

V řadě metropolí začaly ceny nemovitostí klesat. Kupříkladu inflačně očištěné ceny nemovitostí v Mnichově poklesly o 15 %. Vůbec k nejvýraznějšímu poklesu cen nemovitostí došlo ve Stockholmu. Trh je nyní zaplaven nemovitostmi na prodej.

 

ceny nemovitostí ve světě

 

 

Následující grafy ukazují reálný (o inflaci očištěný) růst jak cen nemovitostí, tak disponibilních příjmů od roku 1990. V Kanadě a Austrálii ceny nemovitostí rostou mnohem rychleji než příjmy. Podobný, ale ne tak hrozný, obrázek lze pozorovat ve Francii či Velké Británii.

 

 

ceny nemovitostí investice

 

Kritickou realitní krizí si prochází Čína. Aby komunistická vláda eliminovala dopady, tak zmírňuje některá pravidla pro nákup nemovitostí. Pro ty, jenž si pořizují první bydlení, se sníží stávající úrokové sazby hypoték, a v některých městech bude možné skládat nižší zálohy na bydlení.

 

Donedávna byl čínský sektor nemovitostí největší třídou aktiv na světě.

 

Čína nemovitostí

 

Realitní krize v Číně nekončí a akcie developerů dál klesají na nejnižší úroveň od roku 2011.

 

Čína realitní krize

 

Pokud jde o úroky a vůbec o patrně nejvlivnější globální centrální banku FED, tak od roku 1968 trvá v průměru 8 měsíců, než Fed začne snižovat úrokové sazby po posledním zvýšení sazeb. V roce 2008 to však trvalo 14 měsíců a v roce 1997 17 měsíců. V současnosti futures ukazují 40 % šanci na další zvýšení sazeb v tomto roce. V případě, že Fed znovu ještě zvýší úrokové sazby, tak snižování sazeb by začalo v červenci 2024, pokud by se časová osa řídila historickým průměrem. A opět v případě, že by se použil historický průměr, tak pokud Fed nezvýší úroky, tak snižování sazeb by začalo v březnu 2024. Ovšem pokud by se měla opakovat situace, jako v letech 1997 a 2008, tak by FED začal snižovat úroky až v roce 2025.

 

úrokové sazby v USA

 

Investovat do akcií lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

2.10.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.