Finlord Sněmovna financí

Technologické akcie: ohodnocení na úrovni technologické bubliny

3.8.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
technologické akcie Eva Mahdalová Finlord

Technologické akcie z pohledu ohodnocení se dostaly na nadprůměrnou hodnotu. PEG poměr je velmi blízko úrovně z technologické bubliny.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Aktuálně je ohodnocení technologických akcií dle P/E na základě očekávaných zisků na úrovni 28,1, což je nad pětiletým i desetiletým průměrem, viz následující graf. Relativně vyšší ohodnocení má také sektor cyklického zboží (Consumer Disc.) na úrovni 27,5, načež ohodnocení obecného akciového indexu S&P 500 je na úrovni 19,8.

 

technologické akcie

 

Technologické akcie jsou 1,4násobně dražší oproti S&P 500. Aktuálně jsou nejdražší od finanční krize. V rámci historie pak byly technologické akcie drahé oproti S&P 500 během technologické bubliny.

 

technologické akcie investice

 

Následující graf ukazuje PEG poměr (Price to Earnings to Growth Ratio). Tento poměr ukazuje podíl tržní ceny akcie k zisku na akcii a růstu zisku. Jinými slovy ukazatel ilustruje, kolik jsou investoři ochotni zaplatit za růst zisku společnosti. Z grafu je patrné, že současný PEG poměr je blízko úrovně z doby technologické bubliny. Vysoké ohodnocení tak může indikovat omezený prostor pro aktuální rally. Splasknutí technologické bubliny bylo z velké části zapříčiněno extrémním ohodnocením.

 

investovat do technologických akcií

 

Výrazný nárůst cen technologických akcií vyhnalo nahoru i ohodnocení. Opatrnější investoři by ale měli myslet na možnou korekci. Neuvážené nakupování technologických akcií teď rozhodně není dobrá investiční strategie.

 

Investovat do akcií a ETF lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

3.8.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.