Finlord Sněmovna financí

Investice do akcií na 30 let: minimální volatilita

14.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
US akcie a investice na 30 let

Do akcií a dalších dynamických produktů se investuje s dlouhodobým horizontem. Nicméně stačí, aby přišel krátkodobý pokles cen o 10 %, a investoři na dlouhodobý záměr ihned zapomenou. Problémem je i nepochopení volatility a výkyvů cen.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Akcie na 30 let a stabilní zhodnocení

 

Následující obrázek od Ritholtz Wealth Management LLC ukazuje výkyvy zhodnocení investice do akcií při jednoletém horizontu (kalendářní roky) a při 30letém horizontu od roku 1950. Jednoleté výnosy měly pochopitelně veliký rozsah výnosů od -36 % do +37 %. Anualizované výnosy při 30letém investičním horizontu se ale pohybovaly v rozmezí 10 až 11 % p.a.. Jinými slovy při uvedeném časovém rozmezí a horizontu nenastalo ani jedno období, kdyby nakonec investor neměl u amerických akcií zhodnocení alespoň ve výši 10 % p.a.. 30letý investiční horizont má každý investor, který dosáhl nejvýše 35 let a odkládá si prostředky na důchod.

 

investice do akcií 30 let

 

Když se při hodnocení produktů nabízených investorům ukazuje riziko (třeba ukazatel SRI), tak se vychází z jednoleté volatility bez ohledu na to, jak dlouho chce investor odkládat prostředky. Pokud by se vycházelo z volatility na daném investičním horizontu, tak by ukazatelé rizika byly značně odlišně a výrazně ve prospěch investice do akcií (nebo třeba nemovitostí).

 

Investovat do akcií a ETF lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

14.8.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE