Finlord Sněmovna financí

LNG: největší importéři a exportéři

17.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
LNG plyn

Význam LNG (zkapalněný zemní plyn) v globální energetice v posledních letech výrazně narostl. V nejbližších letech bude objem mezinárodního obchodu s touto komoditou nadále stoupat. Které země zvyšují import a export? A jak lze investovat do rozvoje odvětví?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

LNG: které země nejvíce dováží a vyváží

 

Dle údajů GIIGNL stoupl v minulém roce celosvětový dovoz LNG o 4,5 % na 389 milionů tun. Mezi jednotlivými regiony ale byly značné rozdíly. Dovoz Asie, která je dlouhodobě největším importérem LNG, poklesl o 7,6 % na 252 milionů tun. Největší pokles nastal v případě Číny, a to o 20 %. Naopak prudký nárůst importu o 31 % na 120 milionů tun nastal v Evropě. Francie svůj dovoz zdvojnásobila na 24,75 mil. tun, Španělsko zvedlo import o 40 % na 19,3 mil., Velká Británie pak dovezla 18,8 mil., o 71 % více oproti předchozímu roku.

 

 

LNG

 

Největším exportérem LNG byl v roce 2022 Katar se 79 miliony tun a nárůstem o 2,7 %. Na druhém místě byla Austrálie se 78,5 miliony tun. Meziročně její export stagnoval. Na třetím místě byly USA s nárůstem exportu LNG o 12,6 % na 75,4 mil. tun. Čtvrté bylo Rusko s 32 miliony tun. Od roku 2023 by se do čela největších exportérů měly dostat USA, které nejvíce investují do dalšího rozvoje.

 

 

LNG import

 

 

Co se týče aktuálního využití zplyňovacích zařízení v EU, tak v současnosti jsou kapacity využité na 100 % v Polsku. Na více než 80 % jsou pak využité v Chorvatsku, Nizozemí, Itálii a téměř i ve Francii. Německo získalo dodávky LNG do svého nového FSRU ve Wilhelmshavenu až v lednu letošního roku a pak byly v únoru spuštěné dodávky do FSRU v Elbehafenu. Kapacita je zatím využita na 45 %. Velkou volnou kapacitu mají LNG terminály ve Španělsku. U nich je problém v tom, že nejsou dobře napojené potrubím do zbytku Evropy.

 

 

LNG kapacita

 

 

Evropa potřebuje nahradit dodávky plynu z Ruska a rychle se snaží dobudovat novou kapacitu na zplyňování LNG. Pro rok 2023 je ve výstavbě nová kapacita v objemu téměř 25 mil. tun. V letech 2024 a 2025 pak může dle údajů o výstavbě a návrzích stoupnout kapacita o 60 mil. tun a 75 mil. tun. To by stačilo na vykrytí celého výpadku dovozu plynu z Ruska s návratem spotřeby na úrovně z roku 2021.

 

LNG Eva Mahdalová Finlord

 

 

Rok 2022 byl významný i z hlediska výrazného prodloužení délky kontraktů. Objemem vážená průměrná délka kontraktů na dodávku LNG se vyšplhala na 19,1 roku. Odběratele jednoznačně považují LNG za důležitý zdroj a zajišťují si dodávky na mnoho let dopředu.

 

 

LNG kontrakty

 

 

Ceny zemního plynu i LNG klesají

 

 

Výbornou zprávou pro domácnosti a průmysl je, že ceny zemního plynu v Evropě rychle klesají. Aktuálně se srpnový kontrakt na TTF obchoduje na úrovni 25,2 EUR za MWh. Cena zářijového je 27,2 EUR a říjnový kontrakt stojí 32,6 EUR/MWh. Obrovské kontango (meziměsíční cca 2 EUR, 8 %, anualizovaně 96 %) indikuje vysoký momentální přebytek plynu na trhu. Pod hranicí 20 EUR za MWh by už byla cena plynu na úrovních z roku 2018 a nijak by neomezovala ekonomický rozmach celého regionu.

 

 

cena zemního plynu

 

 

Do rozvoje LNG lze investovat kupříkladu nákupem akcií společností z oboru. Mezi takovéto společnosti patří Cheniere Energy, Royal Dutch Shell, British Petroleum, Occidental Petroleum a další. Investoři mají taktéž možnost nakoupit zemní plyn. Ale zde si musí dát pozor na zmíněné kontango. Dlouhodobá držba zemního plynu se kvůli němu nevyplácí.
Investovat v této oblasti lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

17.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE