Finlord Sněmovna financí

Family office věří technologiím a zdravotnictví

18.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Family Office investice

Family office spravují globálně stále více kapitálu. Jejich portfolia jsou široce diverzifikovaná zejména do firemních investic, a to buď privátních nebo obchodovaných na veřejných trzích. Je to logické, family office často vznikne tak, že je založené úspěšným podnikatelem, který chce diverzifikovat svoje aktiva i mimo svůj business. Podívejte se na další statistiky z reportu Goldman Sachs.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Family office: firemní investice jsou jádrem portfolia

 

Goldman Sachs spolupracuje s řadou family office. Ve svém reportu má odpovědi od více než 166 takovýchto struktur globálně, přičemž 72 % odpovědí bylo od respondentů spravujících 1 miliardu dolarů a více.

 

Z hlediska aktiv jsou pro family office dlouhodobě stěžejní investice do firem. V roce 2023 měly ve veřejně obchodovaných akciích 28 % portfolia. V Private Equity 26 %, v nemovitostech 9 %, v hedgeových fondech 6 %. Celkem měly v dynamických aktivech tři čtvrtiny majetku. V dluhopisech měly 10 % a v hotovostních ekvivalentech 12 %. Uvedené podíly jsou bez zahrnutí primární firmy, která pomohla zakladatelům family office zbohatnout. 76 % family office takovouto společnost nadále vlastní, i když druhá a třetí generace rodiny má tendenci ji odprodat a zaměřit se na jiná aktiva. Po zahrnutí primární firmy by celková alokace do dynamických aktiv byla ještě daleko vyšší a blížila by se 90 %.

 

Family Office investice

 

Sektorově preferují family office technologické firmy a společnosti z oblasti zdravotní péče. Tyto sektory mají vysokou přidanou hodnotu a ziskovost. Zvýšené investice proudí i do nemovitostních investic, energetiky a finančního sektoru.

 

Family Office investice sektory

 

Při investování do firem se family office zaměřuje na kvalitu managementu, cash flow a ohodnocení. Častým cílem mohou být podniky spravované jiným family office.

 

Při prodeji svých firem sledují family office především možnost prodat za atraktivní ohodnocení, diverzifikace aktiv a přístup k likviditě.

 

I drobní investoři si z aktivit bohatých podnikatelů mohou vzít příklad. Bez investice do dynamických aktiv nelze vytvořit rozsáhlý majetek. Peníze uložené v hotovosti a na bankovních účtech mají minimální výnosnost a jejich hodnota klesá. Nákup akcií obchodovaných na burzách je nejsnadnější způsob, jak začít budovat kapitálové zázemí. Samozřejmě při větším kapitálu je možné investovat i do nemovitostí či do specializovaných private equity a hedge fondů.

 

Investovat do akcií a ETF lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

18.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE