Finlord Sněmovna financí

Nejlepší investice od začátku roku 2023: nejvíce zhodnotily US akcie

8.6.2023

2 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
nejlepší investice v roce 2023

Jak se dařilo jednotlivým třídám aktiv od počátku roku 2023 a která investice byla nejlepší?

 

Obrázek níže ukazuje, jak se dařilo jednotlivým třídám aktiv podle let a poslední sloupec pak ukazuje průměrnou roční výkonnost za posledních 10 let. Navzdory přetrvávající inflaci a zpomalujícímu ekonomickému růstu v roce 2023 vykázaly od počátku roku do 31. května nejlepší výkonnost americké akcie, načež za nimi následovaly evropské a japonské akcie. Naopak nejhorší výkonnost zaznamenaly čínské akcie a komodity.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

nejlepší investice

 

Pro trhy byl rok 2022 velmi těžký, nicméně jak můžeme vidět na obrázku, tak americké akcie se v roce 2023 nejrychleji zotavily. Od začátku roku dosáhly totiž výnosu 9,8 %. Evropské akcie pak zaznamenaly zhodnocení od začátku tohoto roku 9 % a japonské akcie 8,8 %.

 

Americkým akciím pomohla zejména tématika okolo umělé inteligence. Mezi společnosti se silným růstem patří Nvidia, která od počátku roku zhodnotila o 159 %, Meta (120 %), Apple (36 %) a Microsoft (37 %). Zhodnocení těchto large cap akcií pomohlo tedy celému indexu S&P 500, neboť mají na indexu největší váhu.

 

Nadšení investorů z umělé inteligence také zapříčinilo, že do technologicky orientovaných fondů ke konci května přitekl rekordní týdenní příliv 8,5 miliardy USD.

 

V současné době panuje na trzích optimismus. Takzvaný index volatility či index strachu VIX, který odráží obavy investorů z cenových výkyvů akcií, se dostal na nejnižší úroveň od února 2020. Index volatility klesl k úrovni 15 bodů, což je výrazný oproti průměru 23 bodů za poslední rok.

 

Akcie a ETF lze nakupovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

8.6.2023

2 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB