Finlord Sněmovna financí

Akcie polovodiče: největší americké polovodičové společnosti

12.6.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Akcie polovodiče investice Eva Mahdalová Finlord

Jak se svět posouvá hlouběji do éry rozsáhlé digitalizace, jen málo průmyslových odvětví lze považovat za tak důležité jako polovodiče. Polovodiče se nacházejí téměř ve všem, co denně používáme. Pro řadu států se polovodiče staly tématem národní bezpečnosti.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Následující tabulka ukazuje 15 největších amerických polovodičových společností seřazených podle tržní kapitalizace a jejich zhodnocení od počátku roku. Data jsou ke konci května.

 

Největší americkou polovodičovou společností je Nvidia, která na konci května dosáhla tržní kapitalizace 1 bilion USD. Akcie však během dne mírně klesly, čímž se snížila i tržní kapitalizace na 992 miliard USD.  Za posledních deset let se Nvidia transformovala z výrobce grafických karet zaměřených na hry na globálního lídra v oblasti umělé inteligence a čipů pro datová centra.

 

Na třetím a šestém místě jsou dva nejznámější američtí výrobci čipů – AMD a Intel. Tito dlouholetí rivalové se pohybují v opačných trajektoriích, přičemž akcie AMD za posledních pět let vzrostly o 770 % a akcie Intelu klesly o 47 %. Jedním z důvodů je segment datových center, ve kterém se zdá, že AMD krade Intelu podíl na trhu.

 

V žebříčku na sedmém místě je společnost Applied Materials a na devátém místě Lam Research. Obě společnosti se specializují na zařízení pro výrobu polovodičů a hrají tak důležitou roli v dodavatelském řetězci tohoto odvětví.

 

Polovodiče akcie

 

Polovodiče: Lídr z hlediska tržeb je Intel, avšak nejrychlejší tempo růstu tržeb má AMD

 

Následující obrázek ukazuje vývoj tržeb společností NVIDIA (ticker: NVDA), Broadcom (ticker: AVGO), Advanced Micro Devices (ticker: AMD), Texas Instruments (ticker: TXN), Qualcomm (ticker: QCOM) a Intel (ticker: INTC). U všech společností nastal v posledních letech nárůst tržeb, až na společnost Intel, které tržby stagnovaly. Lídrem z hlediska tržeb je stále zatím Intel, nicméně ostatní polovodičové společnosti mu začínají šlapat na paty.

 

Polovodiče Eva Mahdalová Finlord

 

Následující graf ukazuje průměrné tempo růstu tržeb za posledních 5 let. Nejrychlejší tempo růstu tržeb je u společnosti AMD. AMD rostou tržby v posledních 5 letech tempem 35 % p.a. NVIDII pak rostou tržby v posledních 5 letech tempem téměř 23 % p.a.. Nejpomalejší růst tržeb v posledních 5 letech má Intel a to o cca 0,10 % p.a..

 

Polovodiče investice

 

Graf níže pak ukazuje čistý zisk. Největší čistý zisk generuje společnost Broadcom a to 12,6 miliard USD. Qualcomm pak zaznamenala čistý zisk na úrovni 10,6 miliard USD. Výrazný propad zisku zaznamenala v nedávné době pak společnost Intel.

 

NVIDIA akcie

 

Akcie polovodiče: nejlevněji je ohodnocená společnost Qualcomm

 

Při zkoumání ohodnocení společností musíme myslet na tempo růstu dané firmy. P/E na úrovni 15 u firmy, které rychle klesají tržby a zisk, je velmi vysoké. Naopak P/E na úrovni 30 u rychle rostoucí společnosti může indikovat levné ohodnocení.

 

S euforií okolo umělé inteligence se i ohodnocení polovodičových akcií dostalo na relativně vyšší úrovně. Pokud se podíváme na ohodnocení společností dle P/E indikátoru podle zisku v posledních 12 měsících, tak nejlevněji je ohodnocena společnost Qualcomm, která má P/E na úrovni 12. Naopak relativně nejdražší je NVIDIA, která má P/E na úrovni 155.

 

investice do akcií NVIDIA

 

Akcie a ETF lze nakupovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

12.6.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE