Finlord Sněmovna financí

Rusku se denní příjmy z fosilních paliv propadly o více než 50 %

8.3.2023

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Rusko příjmy z fosilních paliv

Podívejte se, kolik vydělalo Rusko od začátku invaze z vývozu fosilních paliv a které země nejvíce importovaly ruská fosilní paliva.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Podle odhadu Centra pro výzkum energie a čistého vzduchu (CREA) od počátku invaze vydělalo Rusko více než 315 miliard USD z vývozu fosilních paliv, přičemž téměř polovina tj. 149 miliard USD pochází ze zemí EU.

 

 

Největší importéři ruských fosilních paliv

 

Od počátku invaze byla největším importérem ruských fosilních paliv Čína. Druhým největším importérem ruských fosilních paliv bylo Německo, které dováželo zejména zemní plyn. Třetím největším importérem bylo Turecko. Turecko je členem NATO, ale není členem EU, takže brzy v importu fosilních paliv předběhne Německo, neboť se ho netýkají EU restrikce, které byly zavedené v posledním roce.

 

Největší importéři ruských fosilních paliv

 

Rusku klesají příjmy z fosilních paliv

 

Rusku klesly denní příjmy z fosilních paliv z EU o téměř 85 %, neboť v březnu 2022 činily denní příjmy 774 milionů USD a prakticky ke konci února 2023 činily denní příjmy 119 milionů USD.

 

Přestože Indie zvýšila import fosilních paliv z Ruska z 3 milionů USD denně v den invaze na 81 milionů USD denně ke konci února, tak se tento nárůst ani zdaleka neblíží k výpadku z EU v objemu 655 milionů USD.

 

Reklama


There is no ads to display, Please add some

 

Podobně, i když africké země od prosince loňského roku zdvojnásobily svůj dovoz ruských pohonných hmot, tak se podle dat S&P Global ruský vývoz ropných produktů po moři od ledna snížil celkově o 21 %.

 

které země nakupují ropu z Ruska

 

Celkově se Rusku příjmy z fosilních paliv snížily o více než 50 % od maxim z 24. března 2022 z 1,17 miliardy USD denně na 560 milionů USD denně.

 

Investoři mohou obchodovat komodity, akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

8.3.2023

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER