Finlord Sněmovna financí

Ohodnocení akciových sektorů v USA dle P/E poměru

5.1.2022

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
ohodnocení akcií Eva Mahdalová Finlord

Statistika ohodnocení akciových sektorů ukazuje značné rozdíly. Nejnižší ohodnocení je u energetických a finančních společností. Naopak nejvyšší je u společností z oblasti cyklického zboží a informačních technologií.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Následující obrázek od Factset ukazuje ohodnocení jednotlivých sektorů dle P/E poměru na základě očekávaných zisků. Energetické, finanční společnosti i sektor materiálů a zdravotnictví mají celkem nízké ohodnocení ve srovnání s jinými sektory. P/E pod 20 znamená, že při nulovém růstu zisků by zisková výnosnost v nejbližších letech byla kolem 5 % p.a.. Na opačném konci jsou společnosti z oblasti cyklického zboží, informačních technologií a realitní společnosti s P/E až na téměř 35násobku.

 

ohodnocení akcií

 

Pokud se podíváme na meziroční růst zisků v rámci jednotlivých sektorů, tak největší růst zisků zaznamenal v roce 2021 sektor průmyslu, materiálů, cyklického zboží a financí. U energií byla v roce 2020 ztráta z toho důvodu údaj v grafu chybí. Naopak nejnižší meziroční nárůst zisků zaznamenaly společnosti z oblasti veřejného sektoru (Utilities), necyklického zboží a nemovitostí. V roce 2022 by největší nárůst zisků měly zaznamenat společnosti ze sektoru průmyslu, cyklického zboží a energií. U finančního sektoru se očekává pokles zisků.

 

Ohodnocení akciových sektorů

 

Ohodnocení celého akciového indexu S&P 500 je nad dlouhodobým průměrem. Graf níže ukazuje vývoj P/E poměru pro celý akciový index S&P 500 od začátku roku do konce roku 2021. Na začátku minulého roku byl P/E poměr akciového indexu S&P 500 na úrovni 23násobku, přičemž ke konci roku 2021 se P/E poměr snížil k 21násobku. Pokud jde o vývoj P/E, tak to bylo ještě počátkem roku 2021 zkreslené tím, že s příchodem koronaviru nastal výrazný propad zisků, který byl způsobený prakticky jednorázovou událostí.

 

 

ohodnocení akciového indexu Eva Mahdalová Finlord

 

Aby se ohodnocení snížilo na typické úrovně, tak by musela nastat výraznější korekce nebo by musel nastat vyšší růst zisků. Při výběru konkrétních společností či sektorů se investoři musí zaměřit také na rozbor ziskového potenciálu. Při vysokém růstu zisků je možné, aby bylo ohodnocení dle P/E vyšší.

 

Do akcií perspektivních společností investují oba fondy Slavic Capital i SLAVIC FUND SICAV. Portfolia jsou zároveň zajišťována proti poklesům.

 

Investoři mohou nakupovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

5.1.2022

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER