Finlord Sněmovna financí

Státní dluh: Poměr dluhu k HDP ve vyspělých ekonomikách v roce 2023

19.12.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
poměr dluhu k hdp a státní dluh

Poměr dluhu k HDP je poměr mezi státním dluhem země a jejím hrubým domácím produktem. Výše dluhu ukazuje udržitelnost financí. Pokud je dluh nadměrně vysoký, může to signalizovat problémy při plnění finančních závazků, což může vést k ekonomické nestabilitě.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Následující mapa z dílny MMF a tabulka ukazují poměr dluhu k HDP v jednotlivých zemích. Tabulka pak konkrétně ilustruje poměr dluhu k HDP ve vyspělých ekonomikách.

 

poměr dluhu k HDP

 

Z 20 analyzovaných ekonomik má 11 zemí poměr dluhu k HDP vyšší než 100 %. Jednoznačně vévodí Japonsko, jehož státní dluh se již dvě desetiletí drží nad 100 % HDP a v roce 2023 dosáhne 255 %. Na druhém místě je Řecko a Singapur s poměrem dluhu k HDP na úrovni 168 % a na třetím místě je Itálie, která má poměr dluhu k HDP na úrovni 144 %.

 

Reklama

 
Česká republika má podle dat MMF poměr dluhu k HDP na úrovni 45,4 %. Slovensko se umístilo z vyspělých ekonomik na 20. místě s poměrem dluhu k HDP na úrovni 57 % a v tomto kontextu podotýkáme, že rozhodně to není kvůli euru, jak to někteří dezinformátoři z oboru šíří 😊.

 

 

USA má poměr dluhu k HDP na úrovni 123 % HDP. Pro představu, před dvěma desetiletími byl poměr dluhu k HDP v USA méně než polovina toho, co je dnes. Nicméně i tak zůstává poměr dluhu k HDP v USA pod průměrem G7.

 

 

Německý poměr dluhu k HDP je na úrovni 66 % a je nejnižší v rámci zemí G7. Všechny členské státy EU se kvůli stabilitě snaží udržet své poměry pod 60 %.

 

 

Poměr dluhu k HDP u G7 zemí je na úrovni 128 %.

 

 

státní dluh

poměr dluhu k HDP podle zemí Eva Mahdalová Finlord

 

 

Vysoký poměr dluhu k HDP (přes 100 %) nemusí nutně vést k obavám. Nicméně země, které držely poměr dluhu k HDP delší dobu nad 77 %, zaznamenaly ekonomické zpomalení.

 

 

V tomto kontextu jsou stále velmi zajímavé rumunské dluhopisy, kterým jsme se věnovali v článku Jak nakoupit bezpečné státní dluhopisy s výnosem 6,5 % p.a.“ Požadovaná výnosnost už sice poklesla pod 5,3 % p.a. (cena dluhopisů stoupla), ale ve srovnání s jinými dostupnými vládními dluhopisy denominovanými v EUR jsou stále atraktivní.

 

 

Investovat do akcií a ETF lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

19.12.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER