Finlord Sněmovna financí

Jak nakoupit bezpečné státní dluhopisy s výnosem 6,5 % p.a.

27.3.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Nákup státních dluhopisů v Interactive Brokers

Státní dluhopisy zaznamenaly v minulém roce výrazný pokles cen. Důvodem bylo zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank, které tak bojují s vysokou inflací. Nicméně výnosnosti už stouply na velmi atraktivní úrovně a investoři si mohou zafixovat výnos i 6,5 % p.a. na 10 let. Podívejte se, jak snadno nakupovat dluhopisy z celého světa.

 

K nákupu použijeme brokera Interactive Brokers. Pro nové investory je příjemný bonus ve formě akcií IBKR zdarma (na každých vložených 100 USD akcie v hodnotě 1 USD, maximálně 1000 USD, bonus je tedy 1 % z objemu vkladu), pokud při registraci použijí investoři tento odkaz.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Státní dluhopisy u Interactive Brokers

 

Interactive Brokers má velmi širokou nabídku instrumentů, viz naše recenze ZDE. Mimo jiné zde lze nakupovat i korporátní a státní dluhopisy. Pro vyhledávání stačí použít analytickou funkci Bond Scanner. V nabídce je mnoho dluhopisů. Výnos do doby splatnosti na úrovni 42,5 % nabízí kupříkladu tuniský dluhopis se splatností 17. února 2024. Jeho cena je 75,95, nominál je 100, kupón 5,625 %. Samozřejmě riziko investice do tuniských státních dluhopisů je nemalé. Na počátku roku snížila agentura Moody´s rating dluhopisů země z Caa1 na Caa2, což už je vysoce spekulativní stupeň.

 

Interactive Brokers státní dluhopisy

 

Vysoké výnosy nabízí i pakistánské, salvadorské, egyptské, turecké či černohorské dluhopisy. Vesměs jsou to ale země s nízkým ratingem a je u nich nutné být na pozoru. Zároveň platí, že u některých dluhopisů jsou nominály velmi vysoké. Kupříkladu zmíněný tuniský dluhopis má nominál 100 tisíc EUR, takže na jeho pořízení potřebují investoři téměř 76 tisíc EUR.

 

Nicméně s výnosností 6,5 % p.a. jsou na trhu i rumunské státní dluhopisy denominované v EUR, což je už je mnohem bezpečnější investice. Rumunsko je člen EU a drží si investiční rating. A k tomu je příjemné, že nominály jsou už od 1000 EUR. V nabídce je rumunských dluhopisům mnoho. S delší splatností roste výnosnost do splatnosti. Téměř 20letý dluhopis se splatností v dubnu 2042 nese kupříkladu 6,6 % p.a.. Kdo tento dluhopis podrží do splatnosti, tak si přijde ročně na 6,6 %. Nicméně i dluhopisy s kratší splatností, třeba v roce 2027, mají výnosnost přes 6 % p.a.

 

Interactive Brokers rumunské státní dluhopisy

 

Nákup je snadný. Vyberme si kupříkladu dluhopis se splatností 13. července 2030, tedy za 7 let. Výnosnost má 6,2 % p.a.. Na následujícím obrázku je kupříkladu investice s nominálem 14 000 EUR za cenu 74,29.

 

Interactive Brokers rumunské státní dluhopisy nákup

 

V Preview vidíme, že hodnota pozice bude 10 400 EUR a poplatek bude 11 EUR, což je 0,1 % z objemu. U třetinové pozice by byl poplatek 5 EUR, takže čím větší pozice je, tím poplatková náročnost klesá.

 

Interactive Brokers rumunské státní dluhopisy nákup poplatek

 

Co se týče rumunské ekonomiky, tak ta expanduje, i když je pravda, že i zde státní dluh roste. Dluh k HDP je vyšší než v ČR, ale je nižší než na Slovensku.

 

Interactive Brokers rumunské státní dluhopisy dluh k HDP

 

U státních či korporátních dluhopisů je nutné myslet i na širší spready, takže rozhodně nejsou tyto instrumenty vhodné na aktivní trading. Nicméně při držbě do splatnosti mohou nabídnout atraktivní uložení peněz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

27.3.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU