Finlord Sněmovna financí

Udržitelné portfolio v důchodu: kolik peněz vybírat

5.9.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Peníze v důchodu

Většinou investujeme proto, abychom v důchodu mohli z portfolia odčerpávat prostředky pro svůj život. Otázkou ale je, jaká je optimální míra odčerpávání prostředků z důchodového portfolia v závislosti na skladbě aktiv. Nechceme, aby nám peníze v důchodu došly, ale na druhé straně nechceme jenom peníze škudlit a nic si za ně nekoupit. Podívejme se na simulace dle historických dat.

 

Důchodové portfolio a odčerpávání prostředků

 

V průběhu pracovního života si odkládáme peníze a investujeme. Přijde rok odchodu do důchodu a nastane otázka: Kolik si mohu z portfolia odčerpávat, aby mi peníze vydržely až do konce života? Jaké je ideální portfolio?

 

Pokud budu mít ve věku 65 let na účtu 5 mil. Kč a očekávám dožití dalších 30 let, tak v případě, že nebude mít portfolio žádné další výnosy a budu každý rok odčerpávat stejnou částku, odčerpám ročně z portfolia 5 000 000/30 = 166 666 Kč, tedy 13 888 Kč měsíčně. Nicméně na konci 30letého období bude hodnota výběrů na inflačně očištěné bázi velmi nízká.

 

Portfolio lze mít nadále zainvestované, díky čemuž je možné udržet hodnotu peněz a samozřejmě je možné mít i nižší částku naspořenou na začátku důchodu. Podívejte se na simulace na historických údajích.

 

Počáteční úvaha: peníze jsou v důchodu nadále zainvestované do portfolia střednědobých státních dluhopisů v EU, tedy velmi konzervativně:

 

Na obrázku je jako SWR (safe withdrawal rate) označená míra výběru úroků a jistiny tak, aby peníze vydrželi až do konce 30letého období.

 

LTWR (Long Term withdrawal Rate) ukazuje bezpečný dlouhodobý limit, kdy se peníze neminou ani za 50 let. Portfolio by nás přežilo.

 

PWR (Perpetual WR) ukazuje míru výběru tak, aby se jistina vůbec neodčerpávala. Tedy prakticky používáme pouze výnosy.
Výpočet je inflačně očištěný.

 

Vybírat lze v tomto případě 3,2 % ročně (tedy z 5 mil. Kč to je 160 000 Kč, každý rok navýšených o inflaci), ještě opatrnější důchodci by vybírali mezi 2 % a 3,2 % ročně s tím, že část portfolia by pak zdědili potomci.

 

20240905 portfolio v důchodu míra výběrů

 

Co se stane, kdybychom ale portfolio z 50 % nechali zainvestované v akciích a z 50 % v EU střednědobých dluhopisech? Nahoru se posunou všechny míry bezpečného výběru a značně se k sobě přiblíží. Bezpečně lze pak vybírat až 4,2 % portfolia ročně. Z 5 mil. to je 210 tisíc Kč ročně (navyšované o inflaci). Akcie přidaly portfoliu potřebný dlouhodobý výnos, i když mají vyšší krátkodobou volatilitu cen.

 

20240905 portfolio v důchodu míra výběrů 2

 

S velkým nadšením můžeme dát 100 % do akcií. Co se ale stalo? Bezpečná míra výběrů poklesla. Proč? Důvodem je právě vysoká volatilita akcií. Může se stát, že v počátcích důchodu bude na trhu větší propad cen, kvůli kterému hodnota portfolia značně poklesne a po pravidelných výběrech se bude jenom pomalu zvyšovat zpátky.

 

20240905 portfolio v důchodu míra výběrů 3

 

Ještě si můžeme uvést simulaci 60 % US akcie, 40 % EU dluhopisy. Bezpečná míra výběru je v takovémto portfoliu až 4,2 % z portfolia ročně.

 

20240905 portfolio v důchodu míra výběrů 4

 

I v důchodu je vhodné mít část portfolia v akciích. Zlepšuje to výnosy a tím pádem i zvyšuje schopnost vybírat prostředky.

 

Simulaci můžeme využít i pro nastavení částky, kterou chceme investováním dosáhnout. Víme, že v důchodu budeme chtít vybírat cca 4 % ročně (inflačně očištěné). To srovnáme s požadovaným příjmem z investicí na přežití. Kolik to pro Vás je?

 

30 000 Kč měsíčně? Tak před důchodem byste měli mít ušetřeno (30 000*12)/0,04 = 9 mil. Kč
50 000 měsíčně? Potřebujete mít 15 mil. Kč.
100 000 Kč měsíčně? Potřebujete 30 mil. Kč.

 

V simulaci jsme pracovali s inflačně očištěnými údaji, takže se počítá s tím, že uvedené měsíční příjmové požadavky se pak zvyšují o inflaci.

 

Pro předplatitelé na našem účtu Patreon jsou ještě k dispozici simulace portfolia více aktiv. Díky diverzifikaci aktiv s nízkou vzájemnou korelací lze dosáhnout i bezpečnou míru výběrů nad 6 %. Složení aktiv naleznete v Patreonu.

 

Finanční instrumenty lze obchodovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz.

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

5.9.2024

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB