Finlord Sněmovna financí

Minulé cykly snižování úrokových sazeb a prognóza pro rok 2024

1.2.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
snižování úrokových sazeb 2024

Jaké byly minulé cykly snižování úrokových sazeb a jaká je prognóza pro rok 2024?

 

FED na prvním zasedání v tomto roce ponechal úrokové sazby beze změny, v pásmu 5,25-5,50 %, což bylo v souladu s očekáváním. Nicméně trhy negativně překvapil komentář šéfa FEDu, že americká centrální banka nemusí snížit úrokové sazby ani v březnu.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Nejenom pro americkou, ale i globální ekonomiku je klíčovým otazníkem, kdy a o kolik FED sníží úrokové sazby v roce 2024. Po rychlé sérii zvyšování úrokových sazeb v průběhu roku 2022 stojí FED nyní před úkolem načasovat uvolnění měnové politiky tak, aby zajistil takzvaně měkké přistání ekonomiky.

 

Následující graf ukazuje efektivní úrokovou sazbu FEDu, za kterou si půjčují instituce.

 

efektivní úroková sazba Eva Mahdalová Finlord

 

Podívejme se na americký hypoteční trh. Poptávka po hypotékách klesla v lednu 2024 na nové 30leté minimum. Za poslední rok nastalo snížení o 14 % a o 40 % oproti úrovním před pandemií. I když sazby hypoték klesly z 8,1 % na 6,8 %, tak se poptávka po hypotékách zhoršuje.

 

sazby hypoték

 

Minulé cykly snižování úrokových sazeb

 

Pokud se ohlédneme do minulosti, tak zvyšování a snižování úrokových sazeb bylo obvykle prudké a rychlé.

 

cykly snižování úrokových sazeb

 

Snižování úrokových sazeb obvykle začíná, jakmile FED potvrdí, že ekonomika zpomalila a inflační tlaky ustoupily. Téměř v každém cyklu snižování úrokových sazeb se ekonomika dostala do recese, a to buď těsně před zahájením snižování úrokových sazeb nebo po snížení. Jde totiž o to, že mezi okamžikem, kdy centrální banka zvýší úrokové sazby, a okamžikem, kdy ekonomika pocítí účinky, vždy existuje určitá prodleva.

 

Pokud jde o institucionální očekávání ohledně snížení úrokových sazeb, tak ty se přiklánějí k rychlému snížení v roce 2024. Většina institucí, včetně J. P. Morgan, Deutsche Bank a Morgan Stanley, očekává, že k prvnímu snížení úrokových sazeb v USA dojde v červnu, tedy v polovině roku. Menší skupina, do které patří UBS, Bank of America a Goldman Sachs, očekává první snížení sazeb již v březnu.

 

Pokud jde o celkové snížení úrokových sazeb v roce 2024, tak většina institucí předpovídá snížení úrokových sazeb o zhruba 100 až 125 bazických bodů do pásma na přibližně 4-4,25 %.

 

Vzhledem k tomu, že sami členové FOMC předpokládají konzervativnější snižování úrokových sazeb v roce 2024 s předpokládaným mediánem sazeb na konci roku ve výši 4,6 %, tak čas ukáže, zda se letos podaří udržet ekonomiku mimo recesi, ať už konzervativnějším nebo agresivnějším snižováním úrokových sazeb.

 

Reklama

 

 

Finanční instrumenty lze obchodovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

1.2.2024

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER