Finlord Sněmovna financí

Valuační metriky indexu S&P 500 jsou oproti historii vysoké

15.9.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
index S&P 500 ohodnoceni

Valuační metriky indexu S&P 500 jsou oproti historii vysoké. Jak se vyvíjí výkonnost aktiv od roku 2000 a valuace S&P 500?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Následující obrázek ukazuje výkonnost jednotlivých aktiv po letech od roku 2000. Od počátku roku 2023 je nejvýkonnějším aktivem S&P 500, které zhodnotilo o 17,5 %. Naopak nejhůře se vede REITům, které od počátku roku zaznamenaly znehodnocení o 0,4 % a v minulém roce znehodnotily o 25,2 %.

 

výkonnost aktiv 2023

 

Ke zhodnocení indexu přispěly zejména největší technologické společnosti jako Meta, Amazon, Apple, Microsoft, Google, Tesla a NVIDIA, které zhodnotily o 66 %.

 

technologické akcie nadvýkonnost

 

S výrazným růstem cen se zvýšilo také ohodnocení těchto gigantů. Forward P/E (Forward Price to Earnings), jenž poměřuje aktuální cenu akcie s očekávaným ziskem na akcii za nejbližší 4 čtvrtletí, se u těchto mega cap akcií dostalo na 30násobek.

 

US akcie ohodnocení

 

A vůbec, pokud se podíváme na valuační metriky pro index S&P 500, tak ty zůstávají podle historických standardů na vysoké úrovni.

 

US akcie ohodnocení metriky

 

Investovat do akcií a ETF lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

15.9.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU