Finlord Sněmovna financí

Akcie Inditex a investice do módy: Zara není jen o módě

26.9.2023

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Zara oblečení

Inditex, který vlastní módní značku Zara, neustále zvyšuje tržby i čistý zisk. Podívejte se na byznys model a potenciál nadnárodní textilky.

 

Industria de Diseño Textil, SA, je španělská nadnárodní textilní výrobní a distribuční společnost, která je známější pod zkratkou Inditex.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Inditex provozuje 5 745 prodejen po celém světě a je největší prodejce textilu na světě. Pod její taktovku patří známé značky Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Oysho a Stradivarius.

 
Byznys model skupiny Inditex je pak založen na následujících pilířích:

 

Akcie Inditex

 

Pokud jde o globální trh s módou, tak celosvětové tržby s módou by měly v roce 2023 dosáhnout 768,7 miliard USD. Většinu tržeb dělá Čína a to 265,5 miliard USD. Očekává se, že v letech 2023 – 2027 budou tržby vykazovat průměrné roční tempo růstu (CAGR) 9,45 %, čímž by do roku 2027 dosáhly globální tržby 1,1 bilionu USD.

 

Tržby Inditex: největší podíl na tržbách má módní značka Zara

 

Tržby Inditex od koronaviru výrazně vzrostly a dostaly se v roce 2022 na nový rekord. Nejvíce do tržeb přispívá dceřiná společnost a módní značka Zara. Pokud jde o geografii z pohledu tržeb, tak nejvíce se obchodům dařilo v Evropě (mimo Španělsko). Evropa představuje téměř 48 % celkového trhu Inditexu. Mimochodem skupina Inditex začala tento rok působit v Kambodže. A v minulém roce uzavřela obchody v Rusku. Od roku 2019 uzavřela Inditex 17 % obchodů (bez zahrnutí Ruska), které označila za méně profitabilní.

 

Inditex tržby

 

Online prodeje mají na tržbách podíl 22,4 %. V období koronaviru měl online prodej na tržbách dokonce 32 %. A pro představu, před koronou měl online prodej podíl na tržbách 14 %.

 

Následující graf ukazuje vývoj tržeb nadnárodní oděvní společnosti Industria de Diseño Textil, S.A., (ticker: ITX).

 

Zara

 

Graf níže ukazuje netto tržby skupiny Inditex podle značek od roku 2013. Největší tržby konglomerátu Inditex dělá Zara. Druhé největší tržby generuje Massimo Dutti a třetí největší tržby pak dělá Bershka a Stradivarius.

 

Inditex největší tržby generuje módní značka Zara

 

Graf níže ukazuje skladové zásoby.

 

Inditex vlastní módní značku Zara

 

Tržby a jejich růst jsou pro úspěch společnosti zásadní. Společnosti ale musí být schopné proměňovat tržby na zisky a peněžní tok pro své vlastníky. Inditex je schopna generovat ročně FCF na úrovni téměř 5,7 miliard EUR.

 

Inditex módní značky

 

Graf níže ukazuje čistý zisk společnosti Inditex. Společnosti se společně s tržbami v období koronaviru propadl i čistý zisk na 1,1 miliardy EUR, nicméně v minulém roce vykázal Inditex vůbec rekordní čistý zisk.

 

investice do akcií Inditex

 

Od roku 2021 se výrazně snížilo i ohodnocení Inditex. Konkrétně bylo v roce 2021 P/E na úrovni 92násobku. Nyní je P/E na úrovni 24násobku, což je výrazně přívětivější úroveň.

 

Inditex investice Zara

 

Graf níže ukazuje vývoj ceny akcií Inditex. Aktuálně se akcie Inditex obchoduje za 35 EUR za kus.

 

akcie Inditex investice do módní značky Zara

 

Inditex je finančně silná. Vlajková módní značka Zara plánuje další expanzi po USA

 

Za první pololetí 2023 Inditex vykázala pozitivní růst tržeb jak v kamenných prodejnách, tak i na e-shopech. Dařilo se jí i geograficky ve všech oblastech, kde působí.

 

Tržby Inditex za první polovinu roku 2023 meziročně vzrostly o 13,5 % na 16,9 miliardy EUR. Provozní náklady vzrostly o 12,5 %. EBITDA meziročně pak vzrostla o 15,7 % a čistý zisk vzrostl o 40 % na 2,5 miliardy EUR.

 

Hrubá marže se zvýšila na 58,2 %, což je o 27 bazických bodu více než v prvním pololetí 2022.

 

Inditex má skvěle nastavený obchodní model, což podtrhují finanční výsledky skupiny. Inditex tento rok zvýšil svůj náskok před konkurentem H&M skrz rychlejší dodání módních trendů od blízkých dodavatelů za ceny, jenž Inditex umožní vyrovnat se s inflačními tlaky. Skupina Inditex uvedla, že nadále vidí na trhu markantní růstové příležitosti, protože v současné době má nízký podíl na trhu ve 213 zemích, kde působí. Zara se začala zaměřovat na ambicióznější a náročnější zákazníky tím, že začala svou značku spojovat s luxusem. Od počátku tohoto léta začala Inditex obnovovat ve svých obchodech zařízení proti krádežím. V podzimních a zimních kolekcích nahrazuje visačky čipy všitými do oblečení. Cílem přechodu na systém s měkkými poplašnými zařízeními je zkrátit dobu odbavení až o 50 %. Zároveň vlajková značka Zara plánuje další expanzi prodejen po USA.

 

Investovat do akcií lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

26.9.2023

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.