Finlord Sněmovna financí

Uspěje nová BRICS měna krytá zlatem?

10.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
BRICS měna krytá zlatem

Země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jižní Afrika) připravují společnou měnu, která by měla být krytá zlatem. Detailní informace o fungování nové měny zatím nejsou známé. Představena bude ve druhé polovině srpna. Nová měna by měla mít globální využití. Už 8 dalších zemí (Alžírsko, Argentina, Bahrajn, Indonésie, Irán, Saudská Arábie, Spojené Arabské Emiráty) formálně požádalo o členství v novém měnovém bloku a dalších 17 států projevilo zájem. Dle představitelů BRICS je cílem snížit hegemonii amerického dolaru v mezinárodním obchodě a rezervách centrálních bank. Podaří se to? Velké šance na úspěch bychom nové měně nedávali. Podívejme se proč.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

BRICS země expandují, bohatnou, chtějí silnější slovo ve světě

 

Podíl zemí BRICS na globálním HDP je už vyšší než podíl G7 zemí (Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko, USA a Velká Británie) a rozdíl se bude nadále zvyšovat. V roce 2030 by BRICS země mohly mít 34 % podíl. G7 země pravděpodobně zaznamenají pokles podílu na 28 %. Před třiceti lety to bylo cca 45 % vs 17 % ve prospěch G7.

 

BRICS ekonomika

 

Populace BRICS rychle bohatne. Doposud byla tahounem Čína, ale postupně se k ní připojuje i Indie. Brazílie je lídrem Jižní Ameriky. Jižní Afrika je tahounem subsaharské Afriky. Rusko je nadále velmoc, která chce mít zásadní vliv v euroasijském regionu.

 

Na tomto místě vyvstává hned první problém. Každá ze zemí BRICS má svoji vlastní agendu, problémy, nastavení monetárního a fiskálního systému. Společné mají jenom to, že západní země (USA a západní Evropa) jsou pro ně hlavním obchodním partnerem, proto ve velkém využívají dolary a eura. BRICS chtějí více obchodovat mezi sebou. Už teď se snaží využívat národní měny, ale jde to ztuha. Brazilský zemědělec sice může dostat za sóju čínské juany. Ale co s nimi udělá, když směnitelnost juanu je omezená? Nic. To samé platí o rublu, který také není moc dobře směnitelný. Indická rupie či jihoafrický rand směnitelné jsou, ale jejich využití v mezinárodním obchodě je i tak mizivé. Brazilský zemědělec tak logicky bude chtít buď domácí real anebo alespoň americké dolary. Ty jsou snadno směnitelné všude ve světě.

 

Nová měna BRICS má právě odstranit problém nízké mezinárodní použitelnosti národních měn těchto zemí. Jaké má mít nová měna parametry?

 

BRICS měna krytá zlatem

 

Měnu je nutné podložit nějakou hodnotou. Dolary, eura, jeny, libry, franky a další měny už dávno nejsou kryté zlatem, ale i tak jim lidé věří. Jejich hodnota je založena na důvěře v kvalitní měnový systém. Lidé vědí, že je bez problému smění, pošlou, mohou nimi platit, šetřit v nich, vést v nich účetnictví, a tak dále.

 

Jenomže nová měna BRICS bude mít za sebou nulovou historii a centrální banky zapojených států až tak silnou mezinárodní důvěru nemají. Proč by tedy měli uživatelé nové měně věřit?

 

Počáteční nedůvěru chtějí BRICS země překonat tak, že nová měna bude kryta zlatem. Na tomto místě se podívejme na statistiky zlatých rezerv. Čína má devizové rezervy ve výši 3,2 bilionu USD a k tomu má zlaté rezervy v hodnotě 131 miliard dolarů. Indie: FX rezervy 533 miliard, zlaté rezervy 51 miliard USD. Rusko: FX rezervy 447 miliard USD, zlaté rezervy 148 miliard USD, Brazílie: FX rezervy 333 miliard USD, zlaté rezervy 8,2 miliardy USD. Jižní Afrika: FX rezervy 53 miliard USD, zlaté rezervy 7,3 miliardy USD. Celkem mají BRICS zlato v hodnotě 345 miliard USD.

 

BRICS rezervy zlata

 

Pokud by všechny své zlaté rezervy vložily jako podklad pro novou měnu (což určitě neudělají), tak by vytvořily měnový ekvivalent v hodnotě 345 miliard USD. Stačilo by to? Jenom mezi Ruskem a Čínou by letos měl být objem obchodu ve výši 200 miliard USD.

 

Zároveň je zlatý standard vysokohodnotný jenom tehdy, pokud je daná měna fyzicky směnitelná za zlato. K tomu se BRICS země nejspíše neodváží. Bohatí Číňané, Rusové i Brazilci by takovouto možnost masivně využívali a pak zlato vyváželi za hranice do politicky stabilních zemí.

 

BRICS měna a investice do zlata a jeho producentů

 

Pokud má být projekt nové měny úspěšný, tak se musí rychle rozšířit i mimo BRICS. Těžba zlata není schopna pružně reagovat na případný skokový nárůst poptávky nového monetárního systému. Cena kovu tedy může být volatilnější a při úspěchu projektu by pravděpodobně nastalo výrazné zhodnocení kovu.

 

Dle WGC se těžební náklady vyšplhaly na 1300 USD za trojskou unci. Současná cena je 1930 USD, takže producenti mají bezpečnostní polštář pro případný pokles cen. Navzdory tomu se akciím producentů zlata moc nedaří, což ukazuje obavy investorů, že fyzická poptávka po zlatě zásadně nestoupne.

 

těžba zlata náklady

 

V nejbližších týdnech mohou přijít spekulativní tlaky na mírné zhodnocení kovu. Představení nové měny BRICS kryté zlatem lze považovat za fundamentálně podpůrný faktor pro tento kov.

 

Zlato a další komodity lze obchdoovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

10.7.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU