Finlord Sněmovna financí

Nemovitosti: nákupní centra nabízí atraktivní výnos

19.6.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
nemovitosti nákupní centra

Nákupní centra v Evropě zaznamenávají v posledních dvou letech zhoršené podmínky. K dlouhodobému trendu přechodu zákazníků do online prostředí se v roce 2020 připojila covidová krize a pak v roce 2022 omezení nákupů v důsledku vysoké inflace. Počet bankrotů retailových obchodů a restaurací se dramaticky zvedl. Problémy sektoru ale způsobily značný nárůst nabízených výnosů. Jelikož se už situace v sektoru stabilizuje, tak i výhled na nejbližší roky je příznivý.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Nemovitosti: nákupní centra čeká zotavení

 

Následující obrázek zobrazuje dle údajů AEW výnosnosti nákupních center (modrá křivka), nákupních ulic (červená křivka) a pak jiných komerčních nemovitostí bez retailových (tmavě modrá křivka). U nákupních center vyskočily požadované výnosnosti nad 6 %, přičemž v roce 2018 byly 4,5 %. U nákupních ulic stouply ve stejném období výnosnosti z 3,6 % na 4,9 %. V nejbližších letech by pak s růstem cen měly požadované výnosnosti opět klesat.

 

nemovitosti nákupní centra výnosnosti

 

AEW pak odhaduje, že v období 2023 až 2027 by nemovitosti nakoupené v březnu 2023 mohly v základním scénáři přinést zhodnocení více než 7,5 % p.a.. Ve špatném scénáři by to bylo 5,5 % p.a..

 

nemovitosti nákupní centra očekávaný zisk

 

Nájmy v obchodních centrech šly v minulých letech výrazně dolů. Teď už nastává zotavení, i když dle CBRE se nad předcovidové úrovně nedostane sektor ještě řadu let, a to zejména ve Velké Británii. Situace v Evropě je lepší.

 

nemovitosti nákupní centra nájmy

 

Z hlediska atraktivnosti jednotlivých měst vedou města ve Velké Británii. Kupříkladu v Manchesteru jsou požadované výnosnosti přes 8 % a očekávané zhodnocení na roky 2023-27 je až 16 % p.a.. Velmi dobře si vede i Varšava. Praha má sice požadované výnosnosti obchodních center kolem 9 %, ale očekávaná výnosnost je kolem 5 % p.a..

 

nemovitosti výnosy dle měst

 

Do nemovitostí lze snadno investovat nákupem akcií nemovitostních společností nebo REIT. Pro investory jsou k dispozici i ETF (kupříkladu iShares European Property Yield UCITS). Cenné papíry lze nakupovat u spolehlivých brokerů, který jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz.

 

Na OpPORTUnity lze pak bez vstupního poplatku investovat do WOOD & Company Realitní – OPF.

 

U XTB lze nakupovat akcie a ETF s komisí 0 Kč do objemu 100 tisíc EUR měsíčně (následně je poplatek 0,1 % z objemu). Investice může být už ve výši cca 10,5 EUR (3 ks po 3,47 EUR, minimální investice u XTB je 10 EUR)

 

XTB investice do nemovitostí

 

U LYNX se platí komise za nákup akcií/ETF v Evropě ve výši 0,12% z objemu, minimálně 6 EUR, maximálně 99 EUR.

 

LYNX investice do nemovitostí
 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

19.6.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE