Finlord Sněmovna financí

Milionáři odchází z Ruska, Číny a Indie do Dubaje či Austrálie

15.5.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Milionáři migrace ve světě

Milionáři se různě přesouvají po světě a některé země o ně vyloženě soutěží pomocí speciálních rezidenčních programů. Mez dlouhodobé trendy patří úprk z totalitních a nerozvinutých zemí, jako jsou Rusko, Čína a Indie. Velké oblibě se naopak těší slunečné státy s relativně stabilním režimem. Tady patří Spojené Arabské Emiráty, Austrálie, ale možná trochu překvapivě i Izrael.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Milionáři jednoznačně utíkali v roce 2022 z Ruska, Čína a Ukrajiny

 

Následující obrázek ukazuje údaje o migraci milionářů (v nové zemi zůstali alespoň půl roku) v roce 2022 dle společnosti Henley & Partners, která se poradenstvím v této oblasti zabývá už 25 let. Milionáři jsou definování jako lidé s majetkem alespoň 1 milion USD. Z Ruska odešlo 15 000 milionářů (15 % dolarových milionářů a o 9500 více než v roce 2019, přičemž odchází do SAE a Izraele), z Číny 10 000, z Indie 8000, z Hong Kongu 3000, z Ukrajiny 2800 (mělo by to být 42 % ukrajinských milionářů a o 2400 více než v roce 2019), z Brazílie 2500 a překvapivě i z Velké Británie odešlo 1500 milionářů (od Brexitu v roce 2017 už země ztratila 12 000 milionářů).

 

Naopak Spojené Arabské Emiráty přilákaly 4000 milionářů, Austrálie 3500, Singapur 2800, Izrael 2500, Švýcarsko 2200, Portugalsko 1300. Spojené státy, které byly dlouho velmi oblíbenou zemí (v roce 2019 +10 800), ztrácí své postavení kvůli zvyšujícím se daním a přísnějším regulacím. Austrálie si dlouhodobě drží velmi vysokou pozici, když za posledních 20 let do této země odešlo už 80 000 dolarových milionářů.

 

Celkem za celý svět v roce 2022 činil přesun 88 000 milionářů, o 22 000 méně oproti roku 2019. V roce 2023 pak předpokládá přesun rekordního počtu 125 000 milionářů.

 

milionáři migrace

 

Co se týče dotazů klientů společnosti, tak v roce 2022 byl největší zájem o portugalský zlatý rezidenční program (pětiletá EU visa při minimální nemovitostní investici 280 000 EUR s nutností pobýt v Portugalsku pouze 7 dní ročně). Za ním následoval program získání občanství v karibském státu Svatý Kryštof a Nevis (za 125 000 USD občanství s možností volně cestovat do EU, VB, Hong Kongu, Ruska či Singapuru). Na třetím místě byla kanadská start-upová víza, která umožňují po pěti letech získat občanství v zemi.

 

Největší nárůst počtu milionářů očekává společnost v nejbližších deseti letech v Indii, a to i navzdory očekávanému odchodu části milionářů. Na druhém místě je Austrálie, u které se naopak očekává další výrazný nárůst příchozích milionářů. Vysoko se ze stejného důvodu drží i Kanada.

 

milionáři nárůst počtu

 

Nejvyšší počet dolarových milionářů je stále v New Yorku. Rychle ale roste oblast zálivu u San Francisca a brzy by měla předběhnout Tokio. Londýn také ztrácí milionáře.

 

milionáři počet ve městech

 

Milionáři hledají země se stabilním režimem, příznivým klimatem, přiměřenými daněmi (nemusí být nulové) a dobrou dostupností do vyspělých zemí světa. Při migraci mezi jednotlivými státy nebo regiony potřebují mít své peníze uložené do snadno převoditelných aktiv, což jsou zejména cenné papíry a nemovitosti.

 

Ovládat investiční účet u nějakého brokera lze odkudkoliv. Spolehlivým brokerům jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

15.5.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE