Finlord Sněmovna financí

Burzy obchodované na burze

9.5.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Akcie burzy

Burzy ve Spojených státech mají dlouhou historii. V současné době patří podle tržní kapitalizace mezi největší burzy obchodované na burze CME Group Inc. (ticker: CME) s tržní kapitalizací 66,6 miliard USD, Intercontinental Exchange, Inc. (ticker: ICE) s kapitalizací 59,9 miliard USD, Nasdaq, Inc. (ticker NDAQ) s kapitalizací 26,6 miliard USD a Cboe Global Markets, Inc. (ticker: CBOE) s kapitalizací 14,4 miliard USD.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Největší zhodnocení (nárůst ceny + dividendy) zaznamenala za 10 let společnost S&P Global a to 641,5 % a burza Nasdaq 540,4 %. Ohodnocení burz podle P/E je už relativně vyšší. Dlouhodobý dluh/vlastní kapitál není vysoký a ani celkový dluh/EBITDA není vysoký. Pokud jde o ukazatel dluh/EBITDA, tak obecně platí, že pokud je ukazatel pod 3násobkem, tak je finanční situace společnosti bez problémů. Pokud je ukazatel nad 5násobkem, tak už je finanční situace rizikovější. Čistou ziskovou marži generovala nejvyšší CME Group a to 56,1 % a S&P Global téměř 23,5 %.

 

Za 3 roky rostly nejvíce tržby průměrným ročním tempem růstu S&P Global Inc a to o 20 % a Cboe Global Markets o 16,6 %. Naopak CME Group tržby za poslední 3 roky klesaly.

 

Burzy na burze

 

Burzy obchodované na burze a dlouhodobý vývoj

 

Následující obrázek ukazuje vývoj tržeb CME Group Inc. (ticker: CME), Intercontinental Exchange, Inc. (ticker: ICE), Nasdaq, Inc. (ticker: NDAQ) a Cboe Global Markets, Inc. (ticker: CBOE). A pro srovnání S&P Global Inc. (ticker: SPGI), která dodává finanční informace a nástroje. Tržby u všech burz jsou v posledních letech stabilní. Lídrem z hlediska tržeb je ale v tomto srovnání S&P Global.

 

Burzy na burze tržby

 

Graf níže ukazuje čistý zisk. Největší čistý zisk generuje společnost CME Group Inc. (ticker: CME) a S&P Global Inc. (ticker: SPGI) a to 2,8 miliard USD. Výrazný pokles zisku zaznamenaly burzy Intercontinental Exchange, Inc. (ticker: ICE) a Cboe Global Markets, Inc. (ticker: CBOE).

 

Burzy na burze zisk

 

Následující obrázek ukazuje vývoj cen akcií od začátku roku 2023. Největší nárůst zaznamenala burza Cboe Global Markets (ticker: CBOE) a CME Group Inc. (ticker: CME), když akcie zhodnotily o více než 10 %. Akcie S&P Global Inc. (ticker: SPGI) zhodnotily o 8,3 % a u Intercontinental Exchange, Inc. (ticker: ICE) o 5,9 %. Naopak pokles ceny akcií zaznamenala burza Nasdaq, když akcie poklesly o více než 10 %.

 

Burzy na burze akcie

 

Burzy si uvědomují, že růst tržeb do budoucnosti bude stále více záviset od poskytování finančních informací a služeb. Kupříkladu v minulém roce měla burza Nasdaq přes 70 % tržeb z finančních služeb (AML, prodej dat a zpracování dat, ESG ratingy, risk management a podobně). Poplatky za obchodování finančních instrumentů už tvoří jenom třetinu tržeb.

 

Burza Nasdaq složení tržeb

 

Akcie, ETF a další instrumenty lze nakupovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

9.5.2023

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB