Finlord Sněmovna financí

Srovnání zbrojařů: Textron, Lockheed Martin Corporation a General Dynamics

21.2.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
zbrojařský průmysl v USA

Spojené státy se řadí mezi přední světové výrobce a vývozce zbrojařských produktů. Podívejte se, jak se daří firmám Textron, Lockheed Martin Corporation a General Dynamics.

 

Válka na Ukrajině trvá už rok a zatím je jasný pouze jeden vítěz – americký zbrojní průmysl. Ukrajina by bez pomoci západu, a tedy bez amerických zbraní nebyla schopna obstát Rusku. Navíc západní země v minulém roce avizovaly, že budou zvyšovat výdaje na obranu. Rostoucí geopolitická nestabilita ve světě tedy vytváří příznivé vyhlídky pro americké zbrojaře. Zbrojařský byznys tedy poroste nejen kvůli válce na Ukrajině, ale i rostoucímu napětí mezi Západem a Čínou.
Spojené státy se řadí mezi přední světové výrobce a vývozce zbrojařských produktů. Letecký a obranný průmysl USA je jedním z největších, pokud jde o infrastrukturu a výrobu.

 

Navíc očekávaný zákon National Defense Authorization Act pro rok 2023 schvaluje celkové výdaje na obranu ve výši 858 miliard USD. V roce 2021 měly globálně největší výdaje na obranu Spojené státy a to 801 miliard USD, což představovalo 38 % z celosvětového objemu.

 

výdaje na obranu v USA Eva Mahdalová Finlord

 

Zákon také zahrnuje více než 200 milionů USD na investice související např. s leteckou technikou, vývojem 5G atd. a dalších téměř 100 milionů USD na výzkumné projekty v oblasti obrany.

 

Předpokládá se, že trh leteckého a obranného průmyslu USA poroste v období 2023 až 2028 tempem 2,4 % ročně.
Vyhlídky zbrojařského průmyslu jsou pozitivní. V tomto kontextu patří mezi fundamentálně silné zbrojařské americké společnosti Textron Inc (ticker: TXT), Lockheed Martin Corporation (ticker: LMT) a General Dynamics Corporation (ticker: GD).

 

Tržby zbrojařů Textron, Lockheed Martin Corporation a General Dynamics Corporation jsou stabilní

 

Následující obrázek ukazuje vývoj tržeb společností Textron Inc (ticker: TXT), Lockheed Martin Corporation (ticker: LMT) a General Dynamics Corporation (ticker: GD). Tržby u všech společností jsou v posledních letech tržby stabilní. Lídrem z hlediska tržeb je Lockheed Martin Corporation.

 

akcie General Dynamics Eva Mahdalová Finlord

 

Lockheed Martin Corporation generuje největší free cash flow

 

Tržby a jejich růst jsou pro úspěch společnosti zásadní. Společnosti ale musí být schopné proměnit tržby na zisky a peněžní tok pro své vlastníky. Lockheed Martin Corporation je schopna generovat ročně FCF na úrovni 6,1 miliard USD. General Dynamics Corporation generuje ročně FCF na úrovni 3,4 miliard USD a Textron pak generuje ročně FCF na úrovni 1,1 miliard USD.

 

Lockheed Martin Corporation Eva Mahdalová Finlord

 

Graf níže ukazuje čistý zisk. Největší čistý zisk generuje společnost Lockheed Martin Corporation a to 5,7 miliard USD. General Dynamics Corporation dokázala vygenerovat čistý zisk na úrovni 3,4 miliard USD a Textron vygenerovala čistý zisk 862 milionů USD.

 

akcie Textron Eva Mahdalová Finlord

 

Ohodnocení Textron, Lockheed Martin Corporation a General Dynamics Corporation

 

Podívejme se na ohodnocení dle P/E ze zisků za posledních 12 měsíců. Nejnižší P/E na úrovni 18,7násobku má Textron. Naopak nejvyšší ohodnocení je u Lockheed Martin Corporation s P/E na úrovni 22násobku.

 

akcie Lockheed Martin Corporation

 

Za poslední rok zaznamenala největší zhodnocení společnost Lockheed Martin Corporation a to o téměř 22 %. Za ní pak s největším nárůstem ceny následovala General Dynamics Corporation, jejíž cena vzrostla o 9 % a Textron zaznamenala nárůst o 7,2 %.

 

zbrojní průmysl

 

Následující graf pak ukazuje vývoj ceny za poslední rok indexu S&P Aerospace & Defense Select Industry Index. Ten za poslední rok zhodnotil o 6 %.

 

S&P Aerospace & Defense Select Industry Index

 

Investoři mohou obchodovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: XTB (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

21.2.2023

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?