Finlord Sněmovna financí

Sponzoři MS ve fotbale: Nike vs McDonalds vs Visa vs Coca-Cola

15.12.2022

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Srovnání Nike_McDonalds_Visa_Coca-Cola

Mezi největší sponzory MS ve fotbale v Kataru patří i známé nadnárodní společnosti Nike, McDonald´s, Visa a The Coca-Cola Company, které jsou schopné dlouhodobě zvyšovat tržby a zisky. Podívejme se na jejich srovnání. Komu rostou nejrychleji tržby a která společnost je nejlevněji ohodnocena? Lze u těchto společností očekávat v nejbližších pěti letech růst zisku na akcii a zhodnocení pro investory přesahující 100 %?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Sponozoři MS ve fotbale Nike, McDonald´s, Visa a Coca-Cola dlouhodobě zvyšují tržby a zisk

 

Scénář dalšího růstu na základě vývoje zisku na akcii podle konsenzu analytiků (viz grafy níže) a odhad pesimistického scénáře dle dat v posledních 20 letech:
MS v Kataru sponzoři zisk

 

Průměrný růst tržeb za posledních 5 let měla nejvyšší společnost Visa, když dosáhla 9,8 % p.a.. Za ní je Nike s růstem 6,5 %, Coca-Cola měla 2,6 % růst. A u McDonald´s byl v posledních pěti letech pokles o 0,2 % ročně, i když letos nastalo výrazné zlepšení dynamiky tržeb, což se také pozitivně projevilo na růstu cen akcií.

 

NKE_MCD_V_KO_tržby

 

Všem uvedeným společnostem rychle rostou zisky na akcii. Zisky pochopitelně patří akcionářům. Nike zaznamenala za posledních 20 let nárůst o 1635 %. Coca-Cola zaznamenala nárůst zisku na akcii o 271 %.

 

NKE_MCD_V_KO_zisk

 

U tvorby free cash flow na akcii byla na prvním místě společnost Visa s růstem o 1800 % za posledních 20 let. Na posledním místě byla opět Coca-Cola.
NKE_MCD_V_KO_cash flow

 

Čistou ziskovou marži měla opět nejvyšší Visa, a to na úrovni 51 %. Jinými slovy více než polovinu tržeb je schopna proměnit po odečtení všech nákladů na zisk. Ale nejstabilnější její zisková marže nebyla. Ve stabilitě vévodí McDonald´s s aktuální marží 25,4 % a Nike s marží 12 %.

 

NKE_MCD_V_KO_zisková marže

 

Jaké je aktuální ohodnocení dle P/E ze zisků za posledních 12 měsíců? Nejnižší je u Coca-Coly s P/E na úrovni 28násobku, což je na dlouhodobém průměru (samostatný obrázek). Naopak nejvyšší ohodnocení je u McDonald´s s P/E na úrovni 35násobku, což je vysoce nad dlouhodobým průměrem.

 

NKE_MCD_V_KO_PEpomer

 

NKE_MCD_V_KO_zisková marže2

 

Odhad růstu zisků na dalších pět let je pro všechny zmíněné společnosti příznivý. Nicméně opět je v čele Visa s očekávaným průměrným růstem přes 16 % p.a.. Značný pokles v odhadu růstu nastal u společnosti Nike. 7,1 % růst zisků by byl sice stále solidní, ale zároveň by se jednalo o nejpomalejší nárůst za několik dekád.

 

NKE_MCD_V_KO_růst zisků

 

Všechny čtyři společnosti jsou řízené velmi kvalitně. Mají výborné produkty, které po celém světě využívají desítky až stovky milionů zákazníků. Díky silné značce jsou schopné dlouhodobě zvyšovat tržby, mají stabilní marži a tudíž i zisky jim pak rostou. Tyto akcie má nakoupené řada investorů.

 

V uvedeném srovnání sponzorů Mistrovství světa ve fotbale v Kataru vyčnívala Visa, která dosahovala v posledních letech nejvyššího růstu tržeb, má obrovskou ziskovou marži a výhled dalšího růstu zisků na nejbližší roky je velmi příznivý. Za posledních deset let se investice do akcií této společnosti zdesetinásobila.

 

U Coca-Coly sledujeme v posledních pěti letech nejvýraznější nárůst zisku na akcii, ale za 20 let je růst nejslabší. Společnost v posledních letech chytila silné momentum. Otázkou je, jestli si toto momentum udrží.

 

Z uvedených čtyř společností jsou největším letošním propadákem akcie Nike. Společnosti začala značně pokulhávat ziskovost a trh očekává na nejbližší roky nejpomalejší růst za několik dekád. Nicméně i v minulosti se dokázala společnost poprat s nepříznivým vývojem a nakonec odměnila investory velmi vysokým zhodnocením. Management rozhodně má schopnosti na to, aby v příštím roce byly akcionáři mnohem spokojenější.

 

Investoři mohou obchodovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

15.12.2022

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU