Finlord Sněmovna financí

Japonské akcie: rostoucí zisky a hodně hotovosti

15.11.2022

2 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
japonské akcie jak investovat

Japonské akcie jsou spíše na okraji zájmu investorů z Evropy a USA. Přitom fundamentální situace tamních společností se zlepšuje. Zisky rostou a firmy generují hodně hotovosti, což jim umožňuje splácet dluhy.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Japonské akcie a fundamenty

 

Obrázek nalevo ukazuje vývoj čistého zisku, dividend a objemu zpětných odkupů akcií japonských společností. Od roku 2001 se čistý zisk zněkolikanásobil. Dividendy a zpětné odkupy stouply čtyřnásobně. Graf napravo ukazuje podíl burzovně obchodovaných firem, které mají čistou hotovost (tedy že mají hotovost vyšší než závazky). V Japonsku je takových firem přes 45 %, v rozvíjejících se trzích přes 40 %, v USA více že 20 % a v Evropě více než 15 %.

 

 

Japonské akcie

 

 

Japonské společnosti zlepšily v posledních letech své procesy a je pro ně velmi příznivý i rozmach celého regionu Asie-Pacifik. Zisky na akcii japonských společností nadále rostou, viz následující obrázek. Za posledních 20 let nastal pětinásobný nárůst.

 

 

Japonské akcie Eva Mahdalová Finlord

 

 

Ohodnocení dle forward P/E je přitom velmi nízké na úrovni 12,3násobku, což je blízko covidových minim.

 

 

investice japonské akcie Eva Mahdalová Finlord

 

 

Japonsko bude těžit z dalšího rozmachu regionu a pokračující uvolněné monetární politiky centrální banky. Naopak problémem je stárnutí populace a pokles počtu práceschopných lidí. Růst domácí poptávky bude spíše slabý a země bude spoléhat na vývoz.
Investoři mohou obchodovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

15.11.2022

2 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

JAK SE INVESTUJE NA RONDA INVEST DO ÚVĚROVÝCH PARTICIPACÍ?