Finlord Sněmovna financí

Akcie nejhodnotnějších značek dosahují nadvýkonnost

1.8.2022

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
nejhodnotnější značky výkonnost akcií

Každý rok jsou zveřejňované seznamy nejhodnotnějších značek světa, jako jsou kupříkladu Apple, Starbucks, Coca-Cola, Visa a další známé firmy. Síla značky je nehmotné aktivum, které vzniká zejména díky loajalitě zákazníků. Pozoruhodné je, že investice do akcií společností se silnou značkou dlouhodobě překonává investici do obecných indexů akciového trhu. Za posledních 20 let je kumulativní nadvýkonnost více než 100 %, tedy přes 3,4 % p.a..

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Řebříčky nejhodnotnějších značek světa

 

Seznamy nejhodnotnějších značek světa uveřejňuje několik agentur. Hamid Boustanifar a Young Dae Kang použili ve svém výzkumu seznam od společnosti Interbrand. Hodnota 100 nejsilnějších značek světa dle tohoto seznamu se v roce 2021 zvedla meziročně o 15 % na 2325 miliard USD. V roce 2021 byl seznam 100 nejhodnotnějších značek světa následující:

 

25 nejhodnotnějších značek světa
seznam nejhodnotnějších značek světa 2
seznam nejhodnotnějších značek světa 3
seznam nejhodnotnějších značek světa 4

 

Jelikož seznam sleduje značky, tak některé společnosti jich ve výčtu mají více. Koncern LVMH dokonce 5 (Sephora, Louis Vuitton, Tiffany & Co. Hennessy a Dior). A do některých společností nelze investovat, jelikož nemají akcie na burze (třeba Ikea, Lego).

 

Nicméně do většiny uvedených společností investovat lze. Interbrand publikuje seznam od roku 2000, a to přibližně v září/říjnu. Výzkumníci se podívali na výkonnost portfolia sestaveného v prvním měsíci po publikaci řebříčku z veřejně obchodovaných akcií těchto společností. Váhy akcie v portfoliu byly stejné. Průměrný počet akcií v portfoliu je 47 a ročně se většinou obmění 3 společnosti (tři odejdou, tři je nahradí). Většinou se jedná o large cap společnosti. Následující obrázek ukazuje kumulativní zhodnocení takto zformovaného portfolia. Bechmarkem v grafu jsou portfolia sestavené dle charakteristik a sektorově stejné portfolio. Portfolio sestavené z firem se silnou značkou překonalo v období září 2000 až prosinec 2020 oba tyto benchmarky. Investice 1000 USD se zhodnotila na cca 7500 USD.

 

seznam nejhodnotnějších značek světa výkonnsot akcií

 

Pro srovnání index S&P 500 včetně dividend dosáhl ve stejném období zhodnocení o 271 %. Investice 1000 USD se zhodnotila na 3710 USD.

 

výkonnost americké akcie od roku 2000

 

Kumulativní nadvýkonnost portfolia silných značek ukazuje tento obrázek:

 

nadvýkonnost nejhodnotnější značky

 

Výzkumníci ještě zjistili, že akcie společností, které vybudovaly hodnotu značky interně (kupříkladu Netflix) namísto externích akvizic, dosahovaly ještě mírně lepší nadvýkonnost. Síla značky je velmi důležitá, protože loajální zákazníci jsou ochotní nadprůměrné utrácet za nákup produktů a také je doporučovat dále.
 

Akcie a ETF lze nakupovat u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

1.8.2022

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY K PLATFORMĚ PORTU