Finlord Sněmovna financí

Průmyslové REIT a poplach od Amazon

30.5.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Průmyslové REIT

Burzovně obchodované průmyslové REIT (real estate investment trust) zaznamenaly v květnu výrazný propad ceny. Investoři se obávají zpomalení ekonomické aktivity a ochabnutí spotřeby domácností. Negativně zapůsobil i výhled společnosti Amazon, která je největším nájemcem prostor v logistických centrech. Globálně si pronajímala ke konci minulého roku 387 milionů čtverečních stop (cca 36 mil. m2), nicméně kvůli zpomalení růstu prodejů plánuje opustit 10 milionů a možná až 30 milionů čtverečních stop. Poptávka společnosti po skladech by tedy mohla poklesnout až o 8 %, a to především v USA. Pokud by i další e-commerce začaly opouštět sklady, tak by to pro celý sektor logistiky bylo nepříjemné. Naštěstí agregátní údaje zatím tento trend nepotvrzují.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Průmyslové REIT: indikuje Amazon trend celého trhu?

 

Amazon patří mezi největší e-commerce společnosti světa a pronajímá si 3-5 % globální nabídky logistických center. Loni absorbovala 14 % nové nabídky prostor a letos zatím 7 %. Dalších 10 největších maloobchodů ve světě pak absorbuje společně 15-20% nabídky. Když tedy společnost uvedla, že vidí zpomalování na trhu, tak investoři zákonitě zpozorněli.

 

průmyslové REIT Amazon

 

Nicméně údaje o volných prostorech v logistických centrech globálně ukazují zatím stále velmi silný trh. U skladů napojených na přístavy je míra neobsazenosti pod 2 %. U zbylých je kolem 4 %.

 

průmyslové REIT míra neobsazenosti

 

Společnost Prologis, největší průmyslový REIT na světě, odhaduje, že letos zaznamená míru neobsazenosti 3,3 % a že nájmy by mohly stoupnout o 20 %.

 

Následující obrázek ukazuje inkrementální poptávku a nabídku logistických center. Letos by nabídka mohla být mírně vyšší než inkrementální poptávka, i když loňský rok byl specifický malou výstavbou.

 

průmyslové REIT poptávka nabídka

 

Růst příjmů průmyslových REIT by měl být nadále vysoký. Následující obrázek ukazuje meziroční růst čistého provozního příjmu průmyslových REIT a průměru celého trhu REIT. Logistika zaznamenala nárůst i v covidovém roce 2020. Celý trh REIT naopak zaznamenal propad příjmů. Letos zatím REITy výrazně zvyšují příjmy.

 

průmyslové REIT výnos

 

Domácnosti ve vyspělých zemích trpí kvůli vysoké inflaci a růst jejich spotřeby zpomaluje. Bez stimulů od vlády a při rostoucích úrokových sazbách se lidé do obchodů až tak nehrnou. Nejbližší měsíce budou klíčové. Spojené státy zaznamenaly v první kvartálu pokles HDP. Pokud se pokles zopakuje i ve druhém čtvrtletí, tak už bude možné oficiálně vyhlásit v největší ekonomice světa recesi. Nicméně ekonomické zpomalení má i příznivý dopad, a to v podobě poklesů inflačních tlaků. Nižší inflace by mohla v příštím roce obnovit nákupní sentiment domácností. Dlouhodobý růst spotřeby je příznivý pro celý sektor průmyslových REIT.

 

Investoři mohou obchodovat akcie, REIT a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

Zalep.to investování do faktur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

30.5.2022

6 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE