Finlord Sněmovna financí

Tržní kapitalizace akcií roste rychleji než HDP

9.9.2021

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
HDP a Tržní kapitalizace Eva Mahdalová Finlord

Globální HDP dlouhodobě roste, což je pochopitelné vzhledem k ekonomickému rozvoji světa. Ekonomický růst sebou přináší i rozmach korporací. To můžeme sledovat na statistice globální tržní kapitalizace všech burzovně obchodovaných firem.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Graf níže ukazuje globální HDP a globální akciovou tržní kapitalizaci, tedy celkovou tržní hodnotu akcií na všech burzách na světě. Průměrná roční míra růstu činila u světového HDP 5,5 %, přičemž průměrná roční míra růstu globální akciové tržní kapitalizace byla 11 %. Globální akciová tržní kapitalizace rostla tedy dvojnásobným tempem oproti globálnímu HDP. Zároveň platí, že když se daří ekonomikám, tak se daří i akciím. Zejména nárůst tržní kapitalizace akcií je impozantní. Počátkem 80. let byla jenom na úrovni 1 bilion USD. Nárůst za posledních 20 let byl způsoben nejenom zhodnocováním akcií, ale i zvýšením zájmu o veřejnou emisi akcií ze strany firem.

globální HDP a globální akciová tržní kapitalizace

 

Následující graf ukazuje světle modrou barvou poměr zisků amerických společností k HDP a tmavě modrá ukazuje tržní kapitalizaci k HDP. Poměr zisků amerických společností k HDP je na úrovni 10 % a poměr tržní kapitalizace k HDP je 280 %. Oproti historii jsou akcie nadhodnocené. Poměr zisků k HDP je vyšší než v minulosti, ale ještě nedosahuje úrovně z roku 2011.

 

poměr tržní kapitalizace k HDP Eva Mahdalová Finlord

 

Růst celosvětového HDP i tržní kapitalizace akcií byl v posledních 40 letech velmi výrazný. Kam se svět posune za dalších 40 let? Jistě se zvýší hodnoty obou statistik, nicméně tempo růstu už nebude pravděpodobně tak svižné. Velké naděje se vkládají do rozmachu rozvíjejících se trhů viz. analýza: Rozvíjející se trhy jsou klíčové pro další růst.

 

Ve fondech SLAVIC FUND SICAV a Slavic Capital se pravidelně sleduje řada indikátorů různých segmentů a sektorů akciových trhů. Portfolio fondů je po analýze vytvořené tak, aby obsahovalo atraktivně ohodnocené investiční příležitosti s dostatečně vysokým bezpečnostním polštářem. V obou fondech je implementováno zajištění proti poklesům.

 

Investoři mohou také nakupovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Pro začínající investory jsou zajímavé služby roboadvisory Portu a Portu pro děti (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3. měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Portu pro děti funguje jako „standardní“ Portu se sníženým správcovským poplatkem 0,25 % ročně. Čili se jedná o velmi levnou variantu odkládání peněz pro děti.

 


Jméno a příjmení

Email

Telefonní číslo

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

 

Pro investory jsme připravili i školení tvorby portfolia z ETF, kde jsou popsané všechny postupy a nástroje pro vytvoření robustního finančního zázemí. Zároveň je ve školení rozbor daňové optimalizace, která dokáže ušetřit nemalé prostředky. Školení je postavené na reálných výpočtech a příkladech.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

9.9.2021

4 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA XTB