Finlord Sněmovna financí

Srovnání: Mastercard, VISA, Paypal, Square, DFS

20.8.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
analýza Visa

Platební společnosti Visa, Mastercard, Paypal, Square, Discover Financial Services (DFS) patří mezi známé společnosti a dohromady mají tržní kapitalizaci 1,3 bilionu USD. Jak se vyvíjely jejich tržby a zisk a co lze očekávat do budoucnosti? Mají spotřebitelé zájem o digitální peněženky, platební karty nebo o hotovost?

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

Srovnání tržeb: nejrychleji roste Square

 

Obrázek níže ukazuje vývoj tržeb společností Visa, Mastercard, Paypal, Square, Discover Financial Services. V posledních letech velmi prudce rostou tržby společnostem Square, Paypal a Discover Financial Services. Naopak společnostem Visa a Mastercard od roku 2020 zpomalilo zvyšování tržeb.

 

Visa tržby

 

Následující obrázek ukazuje pak tempo růstu tržeb (průměr za posledních 5 let). U Square byl růst na úrovni 49,6 % p.a., přičemž výrazný obrat nastal v roce 2020. U Paypal rostou tržby v posledních 5 letech tempem 18,3 % p.a.. U Visa a Mastercard pak rostou tržby v posledních 5 letech tempem přibližně 9,5 % p.a.. Discover Financial Services v posledních 5 letech klesaly tržby v průměru o 3,8 % nicméně ke konci roku 2020 nastal obrat, což ilustruje i předchozí obrázek.

 

Platební společnosti Visa, Mastercard, Paypal, Square, Discover Financial Services

 

Největší Free cash flow generuje Visa

 

Tržby a jejich růst jsou pro úspěch společnosti klíčové. Společnosti ale musí být schopné proměňovat tržby na zisky a peněžní tok pro své vlastníky. Free cash flow ukazuje volný peněžní tok a vypočte se jako provozní peněžní tok + placené úroky – daňový náklad z placených úroků – capex. Provozní cash flow vzniká, když jsou peníze po prodeji připsány na účet společnosti. Capex jsou kapitálové výdaje na další rozvoj společnosti. Visa je schopna generovat ročně FCF na úrovni 10,7 miliard dolarů. Mastercard generuje ročně FCF na úrovni 7,4 miliard dolarů, Discover Financial Services 5,8 miliard dolarů, Paypal 4,8 miliard dolarů a Square pak generuje ročně FCF na úrovni 683 milionů dolarů.

 

Free cash flow Eva Mahdalová Finlord

 

Graf níže ukazuje provozní peněžní tok. U Visa roste opět provozní cash flow především od začátku tohoto roku.

 

provozní cash flow Visa

 

Následující obrázek ukazuje čistý zisk.

 

čistý zisk Visa Eva Mahdalová Finlord

 

Ohodnocení: Discover Financial Services má nejnižší P/E poměr

 

Pokud se podíváme na ohodnocení společností dle P/E indikátoru podle zisku v posledních 12 měsících, tak nejlevněji je ohodnocena společnost Discover Financial Services. Naopak relativně nejdražší je Square.
Při zkoumání ohodnocení společností musíme myslet na tempo růstu dané firmy. P/E na úrovni 15 u firmy, které rychle klesají tržby a zisk, je velmi vysoké. Naopak P/E na úrovni 30 u rychle rostoucí společnosti může indikovat levné ohodnocení.

 

ohodnocení podle PE poměru Visa

 

Poptávka po online platbách rychle poroste

 

Využití online plateb rychle roste po celém světě. Následující obrázek od poradenské agentury McKinsey ukazuje v prvním grafu růst e-commerce ve vybraných evropských ekonomikách a na druhém grafu je rozšíření online bankovnictví v těchto zemích.

 

online platby Eva Mahdalová Finlord

 

Dle odhadu FIS Global vzroste do roku 2024 zájem především o platbu pomocí digitálních peněženek. Podíl plateb pomocí kreditních a debetních karet by měl mírně poklesnout či stagnovat (u POS plateb). Pokles také nastane u plateb pomocí převodu z bankovního účtu a významný propad nastane i u plateb v hotovosti. Tento vývoj nastává ve všech regionech, přičemž v Asii už teď dominují platby digitálními peněženkami s podílem 60 %. Naopak v Severní Americe mají stále největší podíl platby pomocí kreditních karet (32 %), ale i zde převezmou v nejbližších letech první pozici digitální peněženky.

 

digitální peněženky

 

Ve fondu Slavic Capital se pravidelně sleduje řada indikátorů různých segmentů a sektorů akciových trhů. Portfolio fondu je po analýze vytvořené tak, aby obsahovalo atraktivně ohodnocené investiční příležitosti s dostatečně vysokým bezpečnostním polštářem.

 

Investoři mohou také nakupovat akcie a ETF u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: Interactive Brokers (analýza ZDE), Lynx (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze velmi jednoduše začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

20.8.2021

7 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.