Finlord Sněmovna financí

Které P2P platformy se nám osvědčily?

6.11.2018

10 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
P2P platformy_Eva Mahdalová_Finlord

P2P platformy potažmo investice jsou mezi investory hodně populární. My na P2P platformách investujeme přibližně 3 roky. A naše kumulativní výnosy v této třídě aktiv se pohybují nad 30 % i po započtení problémových platforem. Asi není nutné zdůrazňovat, že nabízené výnosy jsou díky automatizaci a digitalizaci výrazně vyšší oproti jiným běžným investicím nabízeným v ČR.

 

Ovládání P2P platforem je velmi snadné. Jenom v Evropě existují stovky P2P sítí. Investor se v markantní nabídce P2P platforem může snadno ztratit, proto pravidelně publikujeme recenze a přehledy. Které P2P platformy jsou pro české investory relativně nejzajímavější v nejbližším horizontu 12 měsíců?

 

Chcete další informace, jak dlouhodobě úspěšně investovat? Přihlaste se do našeho newsletteru a zdarma získáte tříměsíční seriál s našimi poznatky, návody a analýzami.

 

Anualizovaná výnosnost P2P platforem ve Finlord soukromém portfoliu za posledních 12 měsíců
P2P platformy Eva Mahdalová Finlord

 

Mintos je hvězda mezi P2P sítěmi

 

Z osobní zkušenosti v rámci P2P investování nám nejenom pro české investory vychází pro P2P investice pořád jako nejlepší platforma Mintos, kde jsme dosáhli anualizované výnosnosti za posledních 12 měsíců 13,7 % p.a.. Platforma dokázala zaujmout více než 87 000 jiných investorů z celé Evropy. Na P2P platformě Mintos se už profinancovaly půjčky za 1,2 miliardy EUR (31 miliard Kč). Jenom v říjnu se profinancovalo 117 milionů EUR. Přitom na tržišti je stále vysoká nabídka na úrovni přes 100 000 půjček. Na úrocích investoři už získali přes 26 milionů EUR (670 milionů Kč). Průměrný investor má na platformě 4 500 EUR (116 000 Kč). Na tržišti lze investovat jak do půjček fyzických osob, tak i právnických osob. Obrovskou výhodu je, že platforma Mintos je přeložena do češtiny a i podpora dokáže komunikovat v českém jazyce. Škoda, že nabídka úvěrů v korunách je velmi nízká. Funkci Autoinvest, která značně usnadňuje umísťování peněz a sekundární trh ani nemusíme zmiňovat, jelikož to jsou nutné funkce u každé P2P platformy, která chce úspěšně prorazit na trhu. Na Mintosu si investor může také zvolit, zda chce investovat do úvěrů s buyback garancí či nikoliv.

 

Pro nové investory má Mintos pořád v platnosti bonus 1 % z vkladu v prvních třech měsících, pokud použijí referal link (nám jako referující straně vyplatí Mintos také 1 %). Při zakládání účtu není nutné referal link použít, ale je škoda přijít o 1 %, když to platforma nabízí.

 

Odkazy na naše další návody a recenze platformy Mintos

 

Důležitá je diverzifikace

 

U každého nového investičního nástroje je nutná diverzifikace. Posílat všechny peníze určené na P2P investice jenom na jednu platformu (kupříkladu zmíněný Mintos) nebo investovat do pohledávek od jedné nebankovní společnosti je pošetilost. Na druhé straně za každou cenu nemusíme hledat nové platformy. Jak jsme ukázali v recenzích, tak některé P2P sítě jsou už teď na pokraji krachu a je lepší se jim vyhnout.
Jako alternativa k Mintosu je zajímavá platforma Estateguru, kde jsou všechny projekty zajištěné nemovitostmi. Manažerský tým provádí rozsáhlou kreditní analýzu nabízených projektů. Tato P2P platforma za celou dobu své existence (od ledna 2015) zaznamenala pouze čtyři defaulty z 525 poskytnutých úvěrů a nulovou ztrátu kapitálu. Průměrné LTV na Estateguru je 58,5 %, což je stále příjemná úroveň pro investory. Výnosy jsou v průměru na úrovni 10 – 11 % p.a.. Nevýhodou této platformy je relativně nižší objem nabízených projektů. Na platformě je momentálně 6 000 investorů.
I Estateguru nabízí novým investorům odměnu, a to ve výši 0,5 % z vkladu při použití referal linku (0,5 % dá platforma i nám, jako referující straně).
Z pobaltských P2P platforem se může jevit jako alternativa Bulkestate, která nabízí ještě vyšší výnosy než Estateguru. Průměrný roční výnos je dle údajů platformy 14,5 %. Průměrné LTV na EstateGuru je zhruba 51,1%. Pokud bychom to měli opět porovnat s EstateGuru, tak na platformě není tolik investičních příležitostí. Více informací naleznete v nedávné naší recenzi zde.

 

V současnosti se nám osobně zamlouvá P2P platforma Viventor, která se letos velmi zlepšila. Jednak přibyly zde nebankovní společnosti a tím pádem se zvýšila i nabídka úvěrů a rovněž se zvýšily výnosy. Platforma dokáže proinvestovat 3 miliony EUR měsíčně a má 5 000 investorů. Druhé nejvyšší zhodnocení jsme zaznamenali na platformě Grupeer. V současnosti má tato P2P platforma 3 700 investorů a profinancovali a od založení proinvestovali 14 milionů EUR.
Na známé P2P platformě Twino sledujeme velmi omezenou nabídku investičních příležitostí. My zatím na platformě stále investujeme, ale objem peněz zde nebudeme zvyšovat. Robocash a Viainvest mají podobně jako Twino stabilní a vysoké výnosy, ale oproti Mintosu nejsou až tak transparentní. Na obou platformách budeme nadále investovat.
Zbylé pobaltské platformy, které jsme recenzovali (Swaper, Lenndy – je složitější na nastavení) mohou noví investoři klidně ignorovat. Nejsou oproti zmíněným platformám výrazně lepší a spíše se hodí pro investiční kutily.

 

P2P platformy ve Velké Británii

 

Několik britských P2P platforem je otevřených i českým investorům. My máme peníze na Lendy-SavingStream, FundingSecure a Moneything. Pokud bychom měli porovnat P2P platformy, na kterých investujeme z hlediska výnosů, tak tyhle 3 britské jsou nejhorší. Na Moneything jsou všechny úvěry zajištěné nemovitostmi a movitým majetkem, na FundingSecure jsou úvěry zajištěné nemovitým či movitým majetek a na Lendy jsou pak úvěry zajištěné nemovitostmi. Na britských platformách jsme zaznamenali výrazně vyšší nesplácení úvěrů. Na zmíněných britských platformách pozorujeme spíše odliv investorského kapitálu. U P2P platformy Moneything navíc sledujeme nedostatek úvěrů, do kterých by mohli investoři zainvestovat.

 

P2P platformy a jiné investice v České republice

 

Z českých P2P platforem se nám z hlediska dynamických investorů nejvíce líbí Bondster. Objem profinancovaných půjček na této P2P platformě činí 227,2 milionu Kč. Na Bondsteru momentálně investuje 4 815 investorů. Průměrný roční výnos dle údajů platformy je 9,1 %. Půjčky jsou zajištěny zástavním právem k nemovitým a movitým věcem. Na platformě nechybí ani funkce autoinvest, garance zpětného odkupu a garance likvidity. Minimální investice na Bondsteru je 100 Kč. Výhodou pro méně zkušené investory je, že nemusí řešit směnu peněz do jiné měny a měnové zajištění. Na platformě je do konce roku platná atraktivní promo akce pro nové investory. Jako bonus mohou získat 1 % z investice učiněné v prvních 90 dnech od registrace. Stačí, když využijí při nové registraci promo kód. Náš promo kód je 0043 (také dostaneme odměnu 1 % z investic nových investorů).
V rámci české scény nás ještě zaujal projekt Portu, který byl spuštěn letos. Jedná se o online investiční platformu (není to P2P platforma), která po vzoru zahraničních robo-advisorů přináší do ČR automatizované investování peněz. Platforma klade důraz na efektivní nízkonákladovou správu prostředků investorů pomocí ETF. Rozhodně Portu má obrovský náskok oproti zdejší konkurenci ze strany obchodníků s cennými papíry a standardními podílovými fondy. Ty doposud nabízely investorům služby s relativně velmi vysokými náklady. Platformu jsme již otestovali a napsali o ní recenzi ZDE.

 

Co čekat v nejbližší době

 

Stabilní platformy, které jsme uvedli v článku, by neměly mít problém s přežitím. My na nich budeme bez obav investovat peníze. Myslíme si, že digitalizace dokáže odbourat řadu neefektivních procesů ve finančnictví. Samozřejmě, P2P investice tvoří jenom část našeho celkového portfolia. Jádrem našeho portfolia jsou stále standardní investice, jako jsou akcie, ETF, deriváty nebo dluhopisy. Tyto instrumenty jsou už prověřené časem a lze u nich snadněji odhadnout vývoj v případě ekonomické recese. Jak ukazujeme v pravidelných článcích, tak na akciových trzích lze dlouhodobě očekávat výnosy kolem 8 %.
Představený mix aktiv nám generuje velmi stabilní výnosy. Kupříkladu pokud se podíváte na Naše soukromé investiční portfolio, tak v říjnu zaznamenalo nárůst hodnoty o 0,5 %, přičemž americké akcie ztratily téměř 7 % hodnoty a německé akcie přišly o 8,4 %. Také náš hedgeový fond Slavic Capital zaznamenal v říjnu pozitivní výsledek.
Naše soukromé investiční portfolio se zhodnotilo od počátku roku 2016 do konce října o 26,7 %. Celé naše portfolio můžete sledovat pomocí služby Portfolio Manažer, případně se námi používané investiční postupy můžete naučit v rámci podrobně připravených Výukových balíčků.

 

Finlord investice Eva Mahdalová Finlord
Hodně čtenářů se nás ptá na zdanění P2P investic. Tomuto tématu jsme se už věnovali v těchto článcích:
Zdanění P2P investic 1
Zdanění P2P investic 2

6.11.2018

10 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Komentáře

    Pavel Hlavnička napsal:

    Dobrý den, již třetí měsíc investujete na platformě Fastinvest. Mohu prosím požádat o zhodnocení této platformy. Děkuji.

    admin napsal:

    Hezký den, ano, na Fastinvest uděláme analýzu a vypublikujeme. Ale asi až příští týden 🙂

    Roman napsal:

    Uzivatelske hodnoceni neni spatne https://www.trustpilot.com/review/fastinvest.com takze by se hodila asi nejaka vetsi analyza. Nejvic je vzdy potreba resit formu smlouvy – vztah investor-platforma-dluznik a jak spolehlive sou garance vykupu. Docela ma vydesilo, ze delaji i ICO, ale to nemusi nic znamenat, jen sem na ICO alergicky. Chtelo by si to poradne precist smlouvy, ktere k uctum davaji. Vypada to, ze podobne jak Mintos pujcky poskytuji originators, ale buyback jde uplatnit kdykoliv bez sekundarniho trhu… Udela Finlord vetsi analyzu? 🙂

    Jiří Kocián napsal:

    Dobrý den.
    Děkuji za sumář p2p. Osobně mě nejvíce nyní trápí Lendy (bývalý SavingStream). Obrovské množství půjček je v defaultu. Sice je skoro každý týden ke každé půjčce v defaultu popis jak už už bude řešení u konce, ale u mnohých stále nic, i více než rok…
    Zaznamenal jsem zprávy, že se přepálili LTV u mnohých půjček a nedaří se jim je nyní dobře prodat.
    Máte nějaké bližší/zákulisní(třeba z independent fór) info, jaká je tam skutečná situace ? Zda lidé, kteří tam pracují, opravdu věří, že bude recovery u drtivé většiny půjček ? Už dlouho jim nevěřím, ale pořád jsem sázel na to, že alespoň v vklad u některých defaultů (aspoň z nějaké části) dostanu zpět…
    A to ještě ani není krize….
    Díky za názor.

    Stanik napsal:

    Mintos podpora se mnou v češtině před měsícem nedokázala komunikovat 🙁 Někdo s podobnou zkušeností?

    David K. napsal:

    Zdravím, právě jsem si přes váš affiliate link založil účet na mintos (10 000czk pro mne i pro vás), mohu se zeptat jaké Loan Originators máte v nastevení a jakou auto invest strategii používáte?

    S pozdravem David K.

    David K. napsal:

    Dobrý den, používáte investice v jiných měnách než eur a czk? co kurzové riziko?

    David K.

    admin napsal:

    Hezký den, odpověď jsme poslali do e-mailu.

    Marcela napsal:

    Dobrý den, zkoušel jste někdo investovat na Banking Online? Zajímaly by mě vaše zkušenosti. Děkuji

    Ivanhoe napsal:

    Dobrý den, u Lendy to jde podle mě do kopru, pokud ani nedokážou ochránit investory, tak to můžou rovnou zabalit. Např. tohle poslali k jednomu defaultu………Who is Ilona Szekeres and what is she seeking to achieve? We believe that Ms Szekeres is well versed in using legal procedure as negotiating leverage, and we believe the threatened claim is another example of this. She is using aggressive tactics and directing her lawyers to exact negotiating leverage by threatening each investor in the loan. Ms Szekeres is reported to have been restrained by Police in the course of another property dispute and to have boasted of a £65 million fortune. At the Monday meeting, Ms Szekeres advised Lendy that she “does not care” if her legal claim brings financial distress to thousands of our investors, and she advised us that she will fire her present lawyers if they don’t progress her claim as she instructs.

    Zbyněk napsal:

    Dobrý den,
    narazil jsem i na estonskou platformu Envestio. Slibuje opravdu zajímavé zhodnocení kapitálu okolo 17 – 22%.
    Máte s touto platformou již zkušenosti?

    Děkuji za info

    admin napsal:

    Hezký den, Envestio sledujeme, účet tam zatím nemáme, jelikož nabídka projektů byla dosud nízká. Ale zaregistrujeme se a podrobně platformu prozkoumáme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER