Finlord Sněmovna financí

Americké akcie: výsledková sezóna Q2 2023 a největší pokles zisků od Q3 2020

7.8.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
Americké akcie Eva Mahdalová Finlord

Výsledková sezóna za Q2 2023 zatím vychází líp, než se očekávalo, byť pokles zisků je největší od Q3 2020. Ohodnocení akciového indexu S&P 500 je nad 5 i 10letým průměrem.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

V rámci výsledkové sezóny v USA za Q2 2023 vydalo výsledky 84 % společností z S&P 500. 79 % společností zaznamenalo pozitivní překvapení v rámci zisku na akcii a 65 % společností pozitivně překvapilo z hlediska tržeb.

 

výsledková sezóna Q2 2023

 

Tržby za 2. čtvrtletí 2023 pro celý index S&P 500 vzrostly o 0,6 %, přičemž na konci června se očekával pokles tržeb o 0,4 %. Meziroční růst tržeb vykázaly společnosti z oblasti cyklického zboží (Consumer Disc.), financí, zdravotnictví, nemovitostí, průmyslu, komunikačních služeb a necyklického spotřebního zboží (Consumer Staples).

 

americké akcie výsledková sezóna q3 2023

 

Čistá zisková marže za 2. kvartál 2023 je na úrovni 11,5 %, přičemž v Q2 2022 byla na úrovni 12,2 %.

 

výsledková sezóna Q2 2023 Eva Mahdalová Finlord

 

Zisky za celý index S&P 500 poklesly o 5,2 %, původně se na konci června očekával pokles zisků o 7 %. Nicméně, i tak se jedná o největší pokles zisků od 3. čtvrtletí 2020 (-5,7 %). Značnou pozitivní změnu zisků zaznamenaly společnosti ze sektoru cyklického zboží (Consumer Disc.), komunikačních služeb, průmyslu, nemovitostí, financí, necyklického spotřebního zboží (Consumer Staples), společnosti z oblasti veřejného sektoru (Utilities) a informačních technologií. Ostatní sektory zaznamenaly pokles zisků.

 

výsledková sezóna akcie

 

P/E na základě očekávaných zisků je na úrovni 19,2, což je nad 5letým průměrem 18,6 a nad 10letým průměrem 17,4.

 

výsledková sezóna Eva Mahdalová Finlord

 

V červenci zvýšila Americká centrální banka klíčovou úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu do pásma 5,25 až 5,50 %. Jedná se o nejvyšší úroky od roku 2001. FED bude nadále sledovat a vyhodnocovat přicházející informace při dalším rozhodování a vyhodnotí dopady zpřísnění na inflaci. Pokud jde o trh práce, tak nadále převládá poptávka nad nabídkou a růst spotřebitelských výdajů od počátku roku zpomaluje. FED je ohledně recese optimistický. Podle šéfa FEDu se americká ekonomika do recese v tomto roce a ani v příštím nejspíše nedostane, načež někteří analytici odhadovali mírnou recesi v USA na konci roku 2023 a začátkem roku 2024.

 

Investovat do akcií a ETF lze snadno u brokerů, kterým jsme se věnovali v analýzách: LYNX Broker (analýza ZDE), Saxo Bank (analýza ZDE), XTB (analýza ZDE), Interactive Brokers (analýza ZDE), RoboMarkets (analýza ZDE), eToro (analýza ZDE). Velmi jednoduché je založení účtu u roboadvisory Portu (analýzy ZDE a ZDE), kde lze začít s budováním portfolia pomocí ETF bez předešlých zkušeností s investováním. Noví investoři mají u Portu 3 měsíce bez poplatku za správu, pokud se registrují přes tento odkaz. Alternativně lze založit spravovaná portfolia SaxoSelect (analýza ZDE).
 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další

7.8.2023

3 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

ZDARMA KE STAŽENÍ ZÁKLADNÍ INVESTIČNÍ STRATEGIE